loader
Foto

Galerie foto

Explorăm locurile fascinante ale lumii cu documentarele „360° GEO”

Noua serie de documentare „360° GEO” vă poartă în această săptămână la Cimitirul Vesel de la Săpânţa, în insulele Azore, la fermele de bovine din Franţa şi spitalul urşilor koala din Australia. De marţi până vineri, de la 19:00, la TVR 2!

 

Insulele Azore – paradis al cercetătorilor (marţi, 7 aprilie, ora 19:00)

În insulele Azore pare să fi pornit un soi de goană după aur: în apele cristaline trăiesc 21 de specii de balene şi de delfini, ce reprezintă o sursă ideală de venituri. În cursul ultimilor ani au fost înfiinţate aici numeroase staţii de observare şi de cercetare a balenelor.  (Açores - le business avec les baleines, Franţa-Germania, 2013, documentarul este difuzat în reluare miercuri, 8 aprilie, ora 9:00)

(w882) Insulele A

Spitalele pentru ursuleţii Koala (miercuri, 8 aprilie, ora 19:00)

Din cauza secetei şi a căldurii verii australiene, incendiile distrug anual mii de hectare de pădure de eucalipt. Prinse în capcană, nenumărate animale pier în flăcări. Printre ele şi ursuleţi koala - al căror număr este în continuă scădere. Alături de canguri, sunt marsupialele cele mai cunoscute din Oceania.

(w882) Spitalul u

Mulţi australieni se luptă  pentru salvarea fiecărui exemplar al  acestor paşnice fiinţe arboricole. În clinici specializate, veterinari şi voluntari îngrijesc micuţii koala înainte de a-i readapta la mediul lor natural.(L’hôpital des Koalas, Franţa-Germania, 2013, documentarul este difuzat în reluare joi, 9 aprilie, ora 9:00)

Poveştile din cimitirul vesel (joi, 9 aprilie, ora 19:00)

În localitatea Săpânţa din judeţul Maramureş se află Cimitirul Vesel, renumit pentru crucile viu colorate și picturile naive reprezentând scene din viaţa şi ocupaţia persoanelor înhumate. Pe unele cruci există chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuanţe umoristice, persoanele respective.

(w882) Cimitirul

Ineditul acestui cimitir este reprezentat de atitudinea diferită faţă de cea a culturii populare, în care moartea este considerată un eveniment trist.

Fondatorul acestui cimitir este Stan Ioan Pătraş, care în anul 1935, la sugestia preotului greco-catolic Grigore Riţiu, a realizat partea verticală a crucilor ceva mai lată, cu loc pentru epitaf. Primul epitaf datează chiar din anul 1935, iar din anii 1960 încoace, întreg cimitirul a fost populat cu circa 800 astfel de cruci, sculptate din lemn de stejar, devenind un adevărat muzeu în aer liber. (Roumanie, les recits d’un cimetiere, Franţa-Germania, 2013, documentarul este difuzat în reluare vineri, 10 aprilie, ora 9:00 )

Aubrac – Văcari şi călugări  (vineri, 10 aprilie, ora 19:00)

În cursul iernii, ţinutul Aubrac, aflat în sud-vestul Masivului Central Francez, pare pustiu. Dar vara platoul devine un câmp înflorit pe care se hrănesc în voie mii de bovine din rasa Aubrac.

(w882) Aubrac

Flora de înaltă altitudine este, de asemenea, o sursă de inspiraţie zilnică pentru doi bucătari renumiţi, Michel şi Sébastien Bras, care atrag gurmanzii în pitoresca localitate Laguiole.

Din cauza vremii instabile, această zonă a fost considerată multă vreme una dintre etapele cele mai dificile de pe traseul pelerinajului spre Santiago de Compostella. (Aubrac, des bergers et des moines, Franţa-Germania, 2013)

19:05 Comisarul Rex

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 82

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist. O anchetă îl poartă pe comisarul italian Lorenzo Fabbri la Viena, unde întâmplarea i-l scoate în cale pe câinele poliţist Rex, care urmează să fie retras din activitate. Dar perseverentul patruped nu se lasă „scos la pensie”, ci îl ajută pe Fabbri să rezolve un caz complicat de crimă, dovedindu-se un partener de încredere. Ataşându-se de inteligentul animal, comisarul îl ia cu el la Roma, unde cariera lui Rex va continua cu succes timp de mulţi ani. Intuitiv, curajos şi loial, Rex va fi sprijinul de nădejde şi prietenul cel mai bun al comisarului Fabbri şi, apoi, al altor poliţişti cu care va lucra la cazuri palpitante şi periculoase.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

20:00 Puternici, impreuna

*Editie speciala Sezon Nou

*Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA este un program care aduce fata in fata o familie din randul oamenilor simpli (sau un reprezentant al familiei, de la caz la caz ) si o vedeta, o personalitate din lumea artistica, sportiva sau politica. Acestia isi expun in fata telespectatorilor problemele lor, probleme cu care se confrunta orice om indiferent de clasa sociala, pregatire profesionala sau sex. Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA poate deveni una dintre optiunile preferate ale telespectatorilor TVR2, care se regăsesc in tematica sa, dar si un bun prilej de a întâlni vedetele lor preferate cu problemele lor ascunse.Emisiunea, zilnica, de luni pana joi, va pune in discutie si va cauta solutii pentru aspecte ale vietii de familie ale românilor de rând, începand cu relatia in cuplu, cresterea șsi educarea copiilor, alegerea partenerului de viată, gestionarea situatiilor delicate in cuplu, etc.

*Editie speciala-Traditie sau comercial?

Invitati: fam. Marius Ciprian Pop,

skype Elisabeta Bergote - romanca stabilita in Olanda, ne povesteste despre eforturile pe care le face pentru a pastra traditiile

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

 
Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

Miercuri, 1 mai, de la ora 21:00, sub genericul "Povești și secrete pe Podul Mogoșoaiei”, Adriana Irimescu, prezentatoarea emisiunii "Cursa prin ...

Ion Nedelcu – Ned: „În Joia Mare m-am gândit la cea mai preţioasă imagine din Univers: Icoana Maicii Domnului”

Invitatul Cameliei Moise la „Istorii de bun gust”, în ediţia de joi, 2 mai, de la ora 21:00, la TVR 2, este Ion Nedelcu – Ned, scenograf, pictor, ...

 

#tvr2