loader
Foto

Personalităţi feminine puternice, la „Duminica filmului românesc"

TVR 2 propune  duminică, 8 martie, două ecranizări în care rolurile principale feminine sunt memorabile: Adela, interpretată de Marina Procopie, şi Nela, în interpretarea Maiei Morgenstern.

 

Adela, ora 20:10

În regia lui Mircea Veroiu, filmul „Adela” din 1985 este transpunerea cinematografică a poveştii de dragoste din romanul cu acelaşi titlu al lui Garabet Ibrăileanu. În distribuţie apar George Motoi, Marina Procopie, Adrian Pintea, Valeria Seciu, Nataşa Raab, Ştefan Sileanu, Florina Luican, Jeana Gorea.

Medicul Emil Codrescu o reîntâlneşte, după mulţi ani, pe frumoasa Adela, pe care n-o mai văzuse din copilăria acesteia. În ciuda marii diferenţe de vârstă, cei doi sunt puternic atraşi unul de celălalt, dar scrupulele bărbatului pun oprelişte împlinirii relaţiei. Drama o constituie imposibilitatea acestei iubiri.

Filmul lui Mircea Veroiu reuşeşte să descrie cu certe calităţi plastice nuanţele sentimentelor dintre cei doi eroi principali, interpretaţi de George Motoi şi Marina Procopie.  Mircea Veroiu însuşi a fost actor în câteva filme, cel mai cunoscut rol al său este cel din „Actorul şi sălbaticii”, în regia lui Manole Marcus. A mai jucat în „Ştefan Luchian”, „Oaspeţi de seară” şi „Conspiraţia”.

Balanţa, ora 21:40

În filmul realizat în 1991 de Lucian Pintilie îi revedem pe Maia Morgenstern, Răzvan Vasilescu, Dan Condurache, Magda Catone, Victor Rebengiuc, Marcel Iureş, Dorel Vişan, Gheorghe Visu. Pentru rolul principal din acest film, Maia Morgenstern a primit Premiul Academiei de Film Europene pentru cea mai bună actriţă, în 1993.

Filmul „Balanţa” a fost prezentat la Festivalul Internațional de Film de la Cannes din 1992, în afara competiției.

Nela este fiica unui fost securist, în România sfârşitului anilor 80. Ea pleacă din Bucureşti după incinerarea tatălui ei, pe care îl îngrijise până în ultima clipă, pe fondul tensiunilor cu familia. Micul oraş muncitoresc unde Nela ajunge ca profesoară o întâmpină cu cinism şi violenţă. Doctorul Mitică, un rebel optimist, îi va deveni prieten şi aliat. Cei doi deranjează pe toată lumea cu atitudinea lor justiţiară şi trec prin multe încercări, înfruntând autorităţile locale.

Scenariul este semnat de Lucian Pintilie, care a ecranizat romanul lui Ion Băieşu, „Balanţa”. În 1985, Ion Băieşu a publicat romanul într-o variantă cenzurată. Versiunea integrală a cărții a apărut după 1990. A început să lucreze cu regizorul Lucian Pintilie la scenariul filmului pe care nu a mai apucat să îl vadă.

„Balanţa” este singurul roman publicat de Ion Băieşu, cunoscut scenarist, dramaturg şi jurnalist al anilor 70-80. Pentru TVR a scris scenariul serialului de televiziune „Tanţa şi Costel”.

1:00 Cursa prin istorie (R)

Producatori: Anca Berlogea-Boariu si Aziza Micu

Realizator Anca Berlogea-Boariu
Prezentator Adriana Irimescu
Jurnalist Stefania ȚTene

(Reluare)

2:00 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)
 
Provocări muzicale la ”Drag de România mea!”

Provocări muzicale la ”Drag de România mea!”

publicat: duminică, 19 mai 2024

Duminică, 19 mai, de la ora 15.00, la TVR 2 am avut întâlnire cu muzica uşoară şi cu folclorul autentic într-o nouă confruntare plină de emoţii, ...

Cassian Maria Spiridon:

În emisiunea "Mic Dejun cu un Campion" de sâmbătă, 18 mai, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura Cassian l-a avut invitat pe Cassian Maria ...

Un teatru ca o bijuterie și secretul mâncării «cocă-n teacă», la „Istorii de bun gust”

Joi, 16 mai, de la ora 21:00, într-o nouă ediție a „Istoriilor de bun gust”, emisiunea de antropologie culinară difuzată pe TVR2, Camelia Moise ...

 

#tvr2