loader
Foto

Duminica filmului românesc, cu dragoste şi prietenie, pe TVR 2

Filmele Trecătoarele iubiri, Porţile albastre ale oraşului şi De ce trag clopotele, Mitică? sunt titlurile pe care vi le-a propus TVR 2 duminică, 1 martie.

 

Trecătoarele iubiri, ora 14:10

Andrei este un arhitect român stabilit în străinătate. El revine acasă şi revede locurile natale, se reîntâlneşte cu cei pe care i-a cunoscut cândva, cu femeile pe care le-a iubit.  Foarte bolnav, protagonistul se hotărăște să rămână în ţară.

Regia acestei drame este semnată de Malvina Urşianu, iar în distribuţie îi regăsiţi pe Silvia Popovici, Gina Patrichi şi George Motoi. Este al treilea film al regizoarei Malvina Urşianu. În anii comunismului, a avut perioade când a fost interzisă de autorităţi ori când şi-a oprit, prin autocenzură, activitatea artistică. În anul 2002 a apărut filmul „Ce lume veselă”. În anul 2003 i s-a decernat premiul special al juriului la Premiile Uniunii Cineaştilor din România pentru acest film, marcând retragerea Malvinei Urşianu.

Porţile albastre ale oraşului, ora 20:10

Drama de război este realizată după un scenariu scris de Marin Preda, în regia lui Mircea Mureşan, cu Amza Pellea, Romeo Pop, Costel Constantin, Dan Nuţu.

Filmul a fost realizat pentru a marca 30 de ani de la actul de la 23 august 1944. În zilele de după întoarcerea armelor împotriva armatei germane, sublocotenentul Roşu revine de pe patul de spital la comanda bateriei sale de artilerie antiaeriană. Unitatea lui va lupta pentru distrugerea avioanelor naziste care decolau de pe aeroportul Otopeni, iar sublocotenentul, văzut până atunci de oamenii lui ca un om aspru, le va câştiga acestora respectul şi admiraţia.

De ce trag clopotele, Mitică?, ora 22:10

Comedia este inspirată de opera lui Ion Luca Caragiale, în primul rând de piesa „D’ale carnavalului” şi de schiţele care îl au erou pe Mitică, spiritul bucureşteanului.

În egală măsură satiră politică şi de moravuri, filmul surprinde temele recurente ale lui Caragiale şi nu lasă deoparte nici mahalagismele, nici patriotismul gros, nici prostul-gust şi proastele maniere strident creionate. Filmul a fost interzis timp de zece ani şi lansat după 1990. Lucian Pintilie recurge la ironie şi sarcasm pentru a realiza o incursiune în universul micii burghezii, o lume preocupată de trivial.

Didina Mazu (Tora Vasilescu), amanta lui Pampon (Victor Rebengiuc), este îndrăgostită de Nae Girimea (Gheorghe Dinică), bărbierul cartierului. Dar Nae este şi amantul Miţei Baston (Mariana Mihuţ), care este amanta lui Crăcănel (Petre Gheorghiu). Intriga se dezvoltă într-un Bucureşti trist, mocirlos, blestemat să fie într-o eternă reamenajare: în film, capitala se pregătea de găzduirea unei expoziţii naţionale.

Lucian Pintilie, regizor de teatru şi film, debutează în cinematografie cu lungmetrajul „Duminică la ora 6“ (1965).

Filmul „De ce trag clopotele, Mitică?“ (1981), în care regizorul l-a distribuit pe Victor Rebengiuc în rolul lui Pampon şi pe Mariana Mihuţ în rolul Miţei Baston, a reprezentat debutul colaborării profesionale dintre cei trei. A urmat o perioadă în care Lucian Pintilie şi Victor Rebengiuc au lucrat împreună la TVR. Colaborarea a continuat în anul 2003, când Victor Rebengiuc a interpretat rolul lui Niki Ardelean în filmul „Niki Ardelean, colonel în rezervă“ şi în 2006 pentru filmul de scurtmetraj „Tertium non datur“.

3:25 Familia Borgia (R)

Serial * Familia Borgia (The Borgias-SUA, Ungaria, Canada-2011-2013)

*ep.9

Cu: Jeremy Irons, Holliday Grainger, Francois Arnaud, Joanne Whalley

*Dramă istorică.

*

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan

(Reluare)

4:15 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2