loader
Foto

Galerie foto

Duminica filmului românesc – trei întâlniri cu mari roluri

Duminică, 20 decembrie, TVR 2 vă invită să urmăriţi trei producţii regizate de Alexandru Tatos, Constantin Vaeni şi Stere Gulea.

 

Mere roşii, ora 14:30

Un tânăr chirurg este un pasionat consumator de mere roşii, inflexibil în privinţa respectării principiilor morale. Bine intenţionat şi gata de sacrificii personale, el consideră că are pe lume un singur duşman real: moartea, pe care, din păcate, nu reuşeşte întotdeauna s-o înfrângă.

Filmul este despre un doctor ale cărui mizantropie şi cinism pornesc din diferenţele constatate faţă de semenii lui. Pe medicul Mitică Irod, interpretat de Mircea Diaconu, îl iubesc însă pacienţii, pentru care el este nu doar salvator, ci şi prieten.

Alexandru Tatos a făcut iniţial regie de teatru. La 39 de ani a debutat în cinematografie, cu lungmetrajul „Mere roşii" (1976).

Filmul are la bază scenariul lui Ion Băieşu, după nuvela sa „38 de grade cu 2", scrisă chiar când autorul s-a aflat în spital.

(w882) Mere rosii

Regizorul Alexandru Tatos a mai realizat „Rătăcire" (1978), „Casa dintre câmpuri" (1979), „Duios Anastasia trecea" (1979), „Secvenţe" (1982), „Fructe de pădure" (1983), ”Întunecare" (1985), „Secretul armei... secrete" (1988), „Cine are dreptate?" (1990).

Filmul din 1976 îi are în distribuţie pe Mircea Diaconu, Florin Zamfirescu şi Carmen Galin.

Drumeţ în calea lupilor, ora 20:10

Regizorul Constantin Vaeni reuşeşte să transpună pe marele ecran o filă din istoria modernă a României, un moment de criză majoră. „Drumeţ în calea lupilor” este un film despre asasinarea lui Nicolae Iorga şi este ultimul film regizat de Constantin Vaeni.

(w882) Drumet in

Într-o lume în care se instaurează dictatura militară, profesorul Nicolae Iorga îi înfruntă pe legionari - "lupii" din titlul filmului - şi ajunge să plătească cu viaţa.

Filmul din 1990 (realizat în 1988, dar cu adevărata forma definitivată în 1990) îi are în rolurile principale pe Valentin Teodosiu, Dragoş Pâslaru, George Alexandru, Mitică Popescu, după un scenariu de Mihai Stoian.

Constantin Vaeni spunea, într-un interviu în “Libertatea”, din 1990: “Premiera fusese programată pe 18 decembrie 1989, când Timișoara era în plină erupție. Atitudinea mea a dus la amânarea spectacolului de gală. Filmul a fost trimis din nou la cabinetuI 2, unde trona „savanta” analfabetă ... Toată viața voi considera că oprirea premierei cu filmul mutilat de cenzură, care urma să-mi poarte semnătura fără voia mea, a fost cea mai curată izbândă a mea împotriva dictaturii ceaușiste. În prezent, refacem filmul, așa cum l-am conceput.”

(w882) Drumet in


Vulpe vânător, ora 22:10

Filmul "Vulpe vânător" este o adaptare cinematografică a romanului laureatei Premiului Nobel pentru Literatură din 2009, Herta Müller, „Încă de pe atunci vulpea era vânătorul”. Evenimentele prezentate în film sunt premergătoare revoltei timișorenilor din decembrie 1989.

(w882) Vulpe vana

Irina, o tânără profesoară nonconformistă, intră în atenția Securității care, pentru a o intimida, folosește presiuni psihologice. Euforia eroinei la căderea Ceaușeștilor este, din păcate, de scurtă durată: Irina descoperă foarte curând că nu a scăpat de urmăritori.

Filmul din 1992 în regia lui Stere Gulea îi are în rolurile principale pe Oana Pellea, George Alexandru, Dorel Vişan şi Dan Condurache.

(w882) Vulpe vana

12:00 Telejurnal TVR2

* Sport* Meteo

Transmisiune directă

12:30 Cap compas

* De la Parga la Preveza Redifuzare

Producător: Elena Dinu

 
Cassian Maria Spiridon:

În emisiunea "Mic Dejun cu un Campion" de sâmbătă, 18 mai, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura Cassian îl va avea invitat pe Cassian Maria ...

Un teatru ca o bijuterie și secretul mâncării «cocă-n teacă», la „Istorii de bun gust”

Joi, 16 mai, de la ora 21:00, într-o nouă ediție a „Istoriilor de bun gust”, emisiunea de antropologie culinară difuzată pe TVR2, Camelia Moise ...

Provocări muzicale la ”Drag de România mea!”

Duminică, 19 mai, de la ora 15.00, la TVR 2 avem întâlnire cu muzica uşoară şi cu folclorul autentic într-o nouă confruntare plină de emoţii, ...

 

#tvr2