loader

Duminică aflaţi ce înseamnă să fii sunetist la “Pasiuni şi Cariere”

Duminică 22 mai, de la ora 11.30, TVR 2 v-am prezentat profesia de sunetist prin Gabi Andrieş “Pipai”, într-un nou episod “Pasiuni şi Cariere”.

 

Pasiuni şi cariere

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Profesia de sunetist nu s-a inventat de ieri, de alaltăieri, dar avansul tehnologiei din ultimele decenii şi globalizarea informaţiei i-au dat dimensiuni şi specializări nebănuite. În particular, cele mai importante evenimente-spectacol muzicale comportă o mică armată de tehnicieni, care participă din plin la edificarea lor plenară. Ediţia de astăzi vă propune să aflaţi cum se… aude profesia de sunetist prin urechile lui Gabi Andrieş zis “Pipai”.

(w882) sunetist

O meserie de culise, la propriu şi la figurat - fără birou ori program de lucru; de fiecare dată, totul se întâmplă într-un alt spaţiu, în care e musai să te adaptezi în câteva ore. Trebuie să vii cu lecţia făcută: să ştii deja melodiile, cine le cântă şi la ce instrumente, dar şi echipamentul tehnic. La sfârşitul spectacolului, dacă totul a ieşit bine, artiştii sunt felicitaţi, iar dacă nu, primul vinovat este omul de la pupitrul de sunet. Ingrată muncă! Şi totuşi…

(w882) sunetist

Un astfel de “lucrător” trebuie să urce toate treptele intermediare din ierarhia meseriei, de la căratul echipamentelor şi minimele reparaţii şi adaptări. Până unde? Depinde, dacă ai studii muzicale poţi deveni maestru de sunet, dacă nu, te poţi opri la nivelul de tehnician sau inginer de sunet. Nu e simplu cu pregătirea de specialitate în acest domeniu, dar pasiunea pentru muzică şi - de la un moment dat - experienţa îţi pot oferi satisfacţii peste orice imaginaţie… sau show multimedia!

(w882) sunetist

Mircea Florian şi DJ Vasile vorbesc din perspectiva lor despre “manipularea” sunetului şi fac fireşte probe de sunet înaintea unui concert. Munca la pupitrul de mixaj presupune, în principiu, dozarea timbrului şi a volumului fiecărui instrument, peste care se suprapun una sau mai multe voci. Sunetul final este amplificat pentru public printr-un sistem zis PA – Public Address – dar şi pentru artişti, pe scenă. Totul pe moment. Într-un studiou de înregistrări se caută ore, zile, chiar luni cea mai bună variantă. O emisiune cu multă muzică bună şi un domeniu care astăzi, în România, are nevoie de tehnicieni, mai mult ca oricând!

***

Despre Pasiuni şi cariere

Conform unui studiu recent, doar 5% din populaţie îşi alege din prima cariera care i se potriveşte. În ajutorul celorlalţi 95% venim cu „Pasiuni şi cariere”, noua emisiune săptămânală a TVR 2 care vă va arată că zicala „dacă-ţi urmezi pasiunea, nu va trebui să lucrezi nicio zi în viaţa ta” este adevărată.

Noua producţie "Pasiuni şi cariere" este dedicată tinerilor care termină studiile, dar şi celor care doresc să se reorienteze profesional şi nu ştiu cum să răspundă la întrebarea „Cum să aleg jobul potrivit?”

Astfel că pe TVR 2 veţi descoperi, în fiecare săptămână profesii milenare, profesii încă necunoscute pentru unii, dar care au în comun un singur lucru: pasiunea cu care sunt făcute.

2:40 Ora de ştiri

(Reluare)

3:20 Sport

(Reluare)
 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2