loader
Foto

Din Elveţia până-n Pakistan, „360° GEO” vă aduce poveştile fascinante ale lumii

Marţi, miercuri şi joi, de la ora 19:00, TVR 2 difuzează trei documentare marca „360° GEO” despre natura umană şi impactul ei asupra mediului.

 

Gheţarii elveţieni în pericol (marţi, 12 mai, ora 19:00)

Pentru majoritatea oamenilor, Elveţia înseamnă păşuni cu flori sălbatice, piscuri înzăpezite şi lacuri cu apa cristalină. Acest peisaj alpin ce pare indestructibil este foarte fragilizat din pricina violentelor fluctuaţii de temperatură şi a încălzirii climatice. Stâncile se desprind, alunecările de teren şi inundaţiile lacurilor de munte devin tot mai frecvente; precum şi avalanşele şi topirile gheţarilor.

Cel mai mare gheţar alpin, considerat multă vreme drept "un gheţar sigur”-Aletsch-se topeşte. Drept urmare, şi habitatul a zeci de mii de ţărani de munte din cantonul elveţian Valais este în pericol.

(Sos, glaciers suisses en danger!, Franţa-Germania, 2013)

Omul cel bun din Karachi (miercuri, 13 mai, ora 19:00)

La Karachi-cel mai mare oraş din Pakistan, ţară aflată de ani de zile în mari frământări politice şi sociale-viaţa de zi cu zi este plină de neprevăzut.

Bătrânii, bolnavii şi copiii sunt cele mai vulnerabile persoane, în aceste vremuri agitate. Nu ar avea nicio şansă de supravieţuire dacă nu ar exista un om care să le întindă o mână de ajutor în mijlocul haosului şi al violenţei. De peste 65 ani, Abdul Sattar Edhi, acum în vârstă de 90 de ani, împreună cu familia sa încearcă să-şi ajute semenii. Un demers care nu e pe gustul tuturor, dar a cărui reuşită a devenit un model pentru mulţi. (La bonne ame de Karachi, Franţa-Germania, 2013)

Fort McMurray-Goana după aurul negru (joi, 14 mai, ora 19:00)

În urmă cu zece ani, Fort McMurray era doar un sătuc canadian ce părea adormit. Astăzi, locuiesc aici peste 100.000 de persoane.

Subsolul provinciei canadiene Alberta adăposteşte cea de a doua cea mai mare rezervă de petrol din lume: 174 miliarde de barili.

Un lucrător câştigă în medie 100.000 de euro pe an-de două ori mai mult decât în tot restul Canadei. Dar extragerea petrolului în cantităţi industriale duce la distrugeri ale naturii fără precedent.

(Fort McMurray, la ruee vers l’or noir, Franţa-Germania, 2013)

22:00 Recital Bogdan Simion si Lautarii de Matase

Concert*

Dir. imagine Cristian Sbîngu

Regizor de montaj Cristian Burlacu

Regizor artistic Violeta Gorgos

23:25 FILLER

* Ecce via

Producător: Dinu Elena

 
Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

Miercuri, 1 mai, de la ora 21:00, sub genericul "Povești și secrete pe Podul Mogoșoaiei”, Adriana Irimescu, prezentatoarea emisiunii "Cursa prin ...

Ion Nedelcu – Ned: „În Joia Mare m-am gândit la cea mai preţioasă imagine din Univers: Icoana Maicii Domnului”

Invitatul Cameliei Moise la „Istorii de bun gust”, în ediţia de joi, 2 mai, de la ora 21:00, la TVR 2, este Ion Nedelcu – Ned, scenograf, pictor, ...

 

#tvr2