loader
Foto

Descoperim comorile Mehedinţiului la „Popasuri folclorice”

Artistul Petrică Stoian Mâțu, invitatul ediției din 16 mai, este ghidul nostru în călătoria prin Mehedinţi.  De la ora 13:00, la TVR 2 şi TVR+, ajungem la Isverna – „tabloul perfect al satului românesc de altădată”.

 

MIRUNA IONESCU
Popasuri folclorice

UPDATE: Ediţia este disponibilă pe TVR +

Muzicianul Petrică Stoian Mâţu Dupa a debutat la cunoscuta emisiune Tezaur Folcloric, fiind descoperit de Marioara Murărescu.  De-a lungul carierei, artistul a participat la numeroase festivaluri de folclor şi a luat numeroase premii, iar  din 1995 este angajat al Ansamblului Artistic Profesionist ,,Doina Gorjului” din Târgu Jiu. El va fi ghidul nostru care ne va dezvălui comorile Isvernei.  Colindăm prin locurile copilăriei sale, depănăm amintiri şi surprindem viața din spatele unei cariere de succes.

„Întorc timpul înapoi și mă gândesc așa la mine, când eram eu copil și am fost hărăzit să am talent de la  Dumnezeu. Am primit un dar și am găsit oameni de specialitate care au fost alături de mine și m-au promovat... Zona  noastră Isverna este plină de talente, de har, de ocrotire dumnezeiască”, spune Petrică Stoian Mâțu.

„Multă dreptate are Petrică Stoian Mâțu în vorbele sale, pentru că de cum intri în Isverna ai senzația că te-ai rupt de lume, că intri într-un spațiu în care timpul a stat în loc să contemple și el frumusețea cu care Dumnezeu a înzestrat acele locuri”, spune Maria Tănase Marin, producătoarea TVR a emisiunii. Isverna rămâne locul unde – dincolo de agitaţia oraşelor mari – oamenii mai merg la câmp în opinci, cu traista în spinare, unde copilul nou-născut este purtat de mama lui în leagănul  de lemn și unde fiecare locuitor al satului știe a doini.  „Aceasta este Isverna, locul unde oamenii și natura creează  tabloul perfect al satului românesc de altădat’”, adaugă producătoarea.

Pentru Miruna Ionescu, gazda emisiunii Popasuri folclorice, vizita în Isverna s-a încheiat cu promisiunea că se va mai întoarce acolo. „Vreau să îmi pun opincile în picioare și să simt vibrația acelui loc, să mă plimb pe ulițele satului încă neasfaltate și să salut fiecare om pe care îl întâlnesc în cale, chiar dacă nu îl cunosc. Vreau să văd cum e ca timpul să aibă răbdare și să te lase să te bucuri de ce natura a orânduit așa de frumos. Satul e mic dar plin de bogății  și de oameni luminoși, cărora nu le trebuie  averi pentru a se bucura de viață”. (Miruna Ionescu)

Despre emisiune:

O dată pe săptămână, TVR 2 vine să întâmpine nevoia de revigorare a tot ce înseamnă lumea satului românesc. „Emisiunea Popasuri folclorice  scoate la lumină un patrimoniu extrem de bogat spiritual şi material, promovând  zonele etnofolclorice ale ţării într-un mod inedit şi atractiv, înglobând spiritualitatea şi valorile creative şi interpretative, transmise din generaţie în generaţie”, spune producătoarea emisiunii, Maria Tănase Marin.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

8:00 Ploey, Inimă de Viteaz

Film animatie* Ploey, inimă de viteaz (Ploey-you never fly alone-Islanda, Belgia, 2018)

Regia: Arni Asgeirsson

Voci: CRBL, Tudor Crăciun, Răzvan Popa, Andreea Istrate

*Film de animaţie. Ploey este un pui de fluierar care nu reuseste să învete să zboare, asa că e abandonat de familia lui când vine timpul migratiei de iarnă. Cu ajutorul prietenilor săi, Ploey îsi va pune la bătaie toate abilitătile pentru a trece peste frigul arctic, dar si pentru a scăpa cu viată din calea unor duşmani periculosi.

*AUDIENTA GENERALA (AG)

Redactor: Corina Feleagă

9:35 Primavara amintirilor

 
Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

Miercuri, 1 mai, de la ora 21:00, sub genericul "Povești și secrete pe Podul Mogoșoaiei”, Adriana Irimescu, prezentatoarea emisiunii "Cursa prin ...

Ion Nedelcu – Ned: „În Joia Mare m-am gândit la cea mai preţioasă imagine din Univers: Icoana Maicii Domnului”

Invitatul Cameliei Moise la „Istorii de bun gust”, în ediţia de joi, 2 mai, de la ora 21:00, la TVR 2, este Ion Nedelcu – Ned, scenograf, pictor, ...

 

#tvr2