loader
Foto

Galerie foto

Curaj, dăruire, muncă, iubire – „armele” cu care greutăţile vieţii sunt învinse

Ne învaţă eroii acestei ediţii de „Destine ca-n filme” - marţi 26 mai, de la ora 21.00, la TVR 2 şi online pe TVR+.

 

Iuliana Marciuc
Destine ca-n filme

Ediția este disponibilă online pe TVR+

În această săptămână, la „Destine ca-n filme”, Iuliana Marciuc a pregătit poveştile de viaţă a doi oameni care au demonstrat că prin curajul, dăruirea, munca şi iubirea lor au depăşit momentele grele ale vieţii şi au transformat visurile în realitate.

Costel Pârnău s-a născut într-o familie cu cinci fraţi, în care bătăile erau o normalite. La şase ani, este dat la casa de copii unde a trebuit să înveţe multe reguli nescrise pentru a-şi uşura existenţa. Şi cum nu erau de ajuns chinurile prin care trecuse, la numai 17 ani are un accident de tramvai în urma căruia rămâne fără picioare şi fără o mână. Cu toate astea, Costel şi-a recuperat viaţa, s-a salvat de la degradare socială, morală şi spirituală. Nu se mai gândeşte la ceea ce a pierdut, ci la ceea ce a dobândit - cu lacrimi, cu disperare, cu efort şi credinţă.

El a ales să lupte, să spere, să meargă mai departe. Astfel, Costel are acum o familie frumoasă, o soţie iubitoare şi doi copii, elevi la Colegiul Naţional de Artă Ion Vidu”. După ce ani de zile a rămas cu 8 clase, el şi-a terminat liceul, iar acum este student la Facultatea de Psihologie. Şi aşa cum chiar el declară: Nu mă consider o persoană cu handicap, mie nu-mi lipsesc decât o mână şi două picioare. Suferinţa nu înseamnă doar capacitatea de a face faţă dificultăţilor, ci şi puterea de a le transforma în glorie, în reuşita”. Iar acestea sunt cuvintele unui om greu încercat de soartă, ale unui om care este un exemplu de putere, voinţă şi credinţă.

Contraamiral de flotilă în retragere în marina militară şi căpitan de cursă lungă în marina civilă, Marin Deboveanu a petrecut mai mult de jumătate de veac în marină, străbătând toate mările şi oceanele lumii şi a predat navigaţia în cadrul Facultăţii de Marină Civilă din Academia Navală Mircea cel Bătrân". În 1968, la cererea Studioului Cinematografic Bucureşti, el construieşte şi conduce mai multe nave cu vele aparţinând diverselor epoci, cu care s-au realizat filmele „Răpirea fecioarelor", „Răzbunarea haiducilor", „Haiducii lui Şapte Cai". Însă cea mai mare realizare a sa a venit în 1975, când a proiectat şi construit vasul Speranţa” special pentru realizarea filmului Toate pânzele sus”, după romanul cu acelaşi nume al scriitorului Radu Tudoran.

Emisiunea poate fi urmărită şi la TVR HD miercuri, 27  mai, de la ora 20.10.

21:45 Drag de România mea! (R)

Drag de România mea!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

(Reluare)

23:45 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă (R)

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Lelio Moehr

*Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2