loader
Foto

Cum s-a născut mitul peşterii în România comunistă

Pornind de la alegoria lui Platon, „Rezistenţa prin cultură” v-a arătat cum regimul comunist a reuşit să le prezinte oamenilor o nouă „realitate”,  cu ajutorul manipulării din mass media. Sâmbătă, de la ora 12:00, vă aşteptăm pe TVR 2 şi TVR+.

 

Rezistenţa prin cultură

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Una dintre cele mai uzitate arme ale aparatului comunist a fost manipularea. Folosită pe toate planurile, manipularea acapara în primul rând paginile ziarelor, emisiunile de radio și televiziune.  „Dezinformarea se făcea prin non-informare”, spune Cristina Rădulescu, realizatoarea acestui documentar pentru „Rezistenţa prin cultură”. Cu un limbaj de lemn, imagini false şi ştiri lipsite de credibilitate sau chiar importanţă, regimul comunist a creionat imaginea unei societăţi lipsite de orice griji, aflate pe culmile dezvoltării.

„Am început documentarul de la Mitul peşterii, unde oamenii erau închişi de-o viaţă în peşteră, cu faţa la zid, iar pentru ei, realitatea era indusă. Dacă ieşeau din peşteră, era o altă realitate”, continuă  realizatoarea documentarului. Iar singurele modalităţi prin care oamenii putea scăpa din această „realitate indusă” erau posturile de radio şi presa din străinătate, Europa Liberă fiind cel mai urmărit dintre toate.

Cât de mare era setea românilor pentru o informaţie sau pentru o ştire nealterată de aparatul propagandistic comunist? Ne-au răspuns Emil Hurezeanu, Liviu Tofan (ambii jurnalişti la Europa Liberă din Munchen, înainte de 1989) şi Călin Hentea, autorul a trei volume despre propagandă.

***

Relevanţa seriei Rezistenţa prin cultură este incontestabilă. Drept dovadă stau numeroasele episoade care au fost premiate de-a lungul vremii:

Premiul pentru Documentar, UCIN 2010: episodul ”Cornelia Pillat, portret de familie” – realizator Roxana Chiriță; Premiul pentru Montaj UCIN 2010, Sebastian Chelu; Premiul pentru Documentar de Cultură APTR 2011: episodul „Cornelia Pillat, portret de familie” – realizator Roxana Chiriță; Premiul pentru Documentar, UCIN 2011: episodul „Cultura după gratii” – realizator Roxana Chiriță; Premiul pentru Documentar de Artă APTR 2011: episodul „Libertatea acidă a singurătății” – realizator Ion Cristodulo; Premiul pentru Imagine APTR 2012, Dinu Mărgărint; Premiul pentru Serial Documentar, APTR 2012; Premiul „Permanențe spirituale” APTR 2013: episodul „Un episcop pe Drumul Crucii” – realizator Cristian Amza; Premiul pentru Imagine UCIN 2013, Sorin Chivulescu.

Rezistenţa prin cultură poate fi găsită şi pe Facebook. Nu uitaţi să vă abonaţi la pagină pentru a fi la curent cu ultimele noutăţi.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

3:00 Duminica filmului românesc (R)

* Moromeţii -România, 1988

Regia: Stere Gulea

Cu: Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu, Dorel Vişan

*Dramă,

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)

5:25 Cum vă merge ? (R)

Producător: Cătălin Heson

(Reluare)
 
Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, am celebrat Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă” | VIDEO

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, a fost Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

 

#tvr2