loader
Foto

Galerie foto

Concertgebouw Amsterdam încheie a XXII-a ediție a Festivalului Enescu

Una dintre cele mai bune orchestre din lume, Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam,  va intepreta, în ultimele două seri ale Festivalului Enescu, lucrări din Brahms, Enescu și  Șostakovici . Concertul de duminică, va fi difuzat și pe TVR 2 și TVR HD.

 

Sunetul ei unic şi acustica excepţională din clădirea Concertgebouw au făcut din RCOA una dintre cele mai bune orchestre din lume. Fondată în 1888, orchestra a devenit un simbol al Olandei, astfel că-n 1988, Regina Beatrix i-a oferit titlul „regal”.

Concertgebouw Orchestra Royal este una dintre cele mai bune orchestre din lume. Dar care-i secretul din spatele orchestrei? De-a lungul timpului, criticii i-au lăudat sunetul unic. Iar dacă sunetul este dificil de descris în cuvinte, secţiunea instrumentelor cu coardă a orchestrei a fost descrisă „catifelată”, sunetul instrumentelor de alamă este „auriu”, timbrul instrumentelor de suflat este „foarte personal”, iar percuţioniştii au o reputaţie internaţională.

Programul de sâmbătă e compus din Concertul nr.1 pentru vioară și orchestră de Bela Bartók, unde solistă va fi Janine Jansen, și Simfonia nr. 7 în Do Major a lui Dmitri Șostacovici.  Concertul nr.1 a fost scris în perioada 1907-1908, însă a fost publicat după moartea compozitorului. Lucrarea este dedicată violonistei Stefi Geyer (de care Bartok fusese îndrăgostit), iar prima audiție a fost în 1958.

După debutul alături de Concertgebouw din 1997, Jansen a început să colaboreze cu numeroase orchestre de renume, iar astăzi o întâlnim pe marile scene alături de Berliner Philharmoniker, New York Philharmonic sau Los Angeles Philharmonic. De ce trebuie urmărită interpretarea violonistei din această seară? „Pentru drumurile nebătute de alţii, plăcerea de a cânta muzică de cameră, reverberaţia rebelului Boris Belkin în arcuşul ei, pentru că este o vedetă adulată de casele de discuri şi de publicul de pe trei continente şi pentru cei mai frumoşi ochi ai Festivalului de anul acesta”, ne spune Marius Constantinescu.

Concertul începe la ora 19:30 și poate fi urmărit live pe enescu.tvr.ro.

Duminică, 20 septembrie, de la ora aceeași oră, RCOA a pregătit un program compus din Brahms ( Simfonia nr. 2 în Re Major, op. 73), Enescu (Rapsodia nr. 2 în Re Major op. 11 nr. 2) și Ravel (Daphnis şi Chloé, Suita nr. 2).

Johannes Brahms a scris Simfonia a II-a în Re major în 1877, într-o vacanță de vară petrecută în  Pörtschach am Wörthersee, iar starea veselă și aproape pastorală a simfoniei a atras numeroase comparații cu Simfonia 6 a lui Beethoven.  Rapsodiile au fost create în perioada de tinerețe a compozitorului, iar prima audiție a avut loc la București în 1903, la Ateneul Român, într-un concert dirijat de compozitor și Eduard Wachmann.

Director muzical al Boston Symphony Orchestra, Andris Nelsons şi-a făcut debutul la pupitrul ansamblului american în martie 2011 cu faimoasa Simfonie no. 9 a lui Gustav Mahler. De-a lungul anilor, Andris Nelsons a avut colaborări fructuoase cu ansambluri ca BBC Philharmonic din Manchester sau City of Birmingham Symphony Orchestra (unde a fost director muzical timp de şapte an). În vara lui 2015, Nelsons pleacă împreună cu Boston Symphony Orchestra în primul turneu european, concertând în oraşe ca Salzburg, Lucerne, Londra sau Paris.

Andris Nelsons este „unul dintre cei mai bântuiţi dirijori ai noului val, cu o ascensiune fulminantă”, iar Marius Constantinescu spune că „prima dată când l-am văzut, la Opera din Viena, în 2008, după ce dirijase furtunos Dama de pică de Ceaikovski, aproape că avea pantalonii lipiţi de picioare de transpiraţie. Îi datorez cea mai memorabilă versiune de Patetica auzită live”.

Concertul de duminică, 20 septembrie, începe la ora 19:30, și este transmis de TVR 2, TVR HD, TVR+ și enescu.tvr.ro

Tot pe enescu.tvr.ro veți găsi  programul complet al ultimelor transmisiuni din cadrul Festivalului George Enescu.

 

 

2:30 Immenhof: marea promisiune (R)

Film * Immenhof: marea promisiune (Immenhof: das grosse versprechen-Germania, 2022)

Regia: Sharon von Wietersheim

Cu: Leia Holtwick, Maximilian Befort, Ella Päffgen

*Film de aventuri, family.

Redactor: Laura Bălan

(Reluare)

4:15 Numele Trandafirului (R)

Film * Numele trandafirului (Il nome della rosa-Italia, Germania, 2019)

*Partea a patra (din 4)

Regia: Giacomo Battiato

Cu: John Turturro, Rupert Everett, Damian Hardung, Fabrizio Bentivoglio

* Miniserie, dramă

*

Redactor Adriana Vulpe

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2