loader
Foto

Galerie foto

Concertele Enescu: două nopţi cu Sankt Petersburg Philharmonic Orchestra

Marţi şi miercuri (10-11 mai), aţi urmărit cele două concerte susţinute de ansamblul rusesc, alături de pianista Elisabeth Leonskaja şi violonistul Valery Sokolov. De la ora 23:30, la TVR 2 şi TVR+.

 

Concertele Festivalului George Enescu

Marţi, 10 mai, ora 23:30

Primul concert al acestei săptămâni a fost dedicat pianistului Gheorghe Halmos, iar Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg a interpretat: Uvertura de concert „Pe teme în caracter popular românesc” în La Major op. 32 a lui George Enescu; Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră în do minor op. 18 de Serghei Rahmaninov (cu pianista Elisabeta Leonskaja) şi Suita simfonică op. 35 „Sheherazade” de Nikolai Rimski-Korsakov.

Pentru pianista Leonskaja, acest concert In memoriam Gheorghe Halmos are o semnificaţie aparte, în 1964, când ea a participat la Concursul George Enescu, Halmos a făcut parte din juriu. Descrisă de presa franceză drept „ultima mare doamnă a şcolii sovietice”, Elisabeth l-a avut mentor pe Sviatoslav Richter, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi pianişti din spaţiul sovietic. De-a lungul anilor, Leonskaja s-a remarcat prin creativitatea şi tehnica cu care a interpretat lucrările unor compozitori ca Chopin, Liszt, Brahms, Tchaikovsky sau Prokofiev.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Miercuri, 11 mai, ora 23:30

Înfiinţată în 1882, ansamblul din Sankt Petersburg este cea mai veche orchestră simfonică din Rusia. În cei 132 ani de existenţă, a avut doar 10 dirijori. Iniţial, ansamblul se numea „Corul muzical imperial”, iar concertele erau private, doar pentru ţarul Alexandru al II-lea şi curtea sa. Începând cu 1900, acestea erau adresate şi publicului larg, iar în 1912, orchestra a fost dirijată de Richard Strauss.

În 1918, orchestra a cântat în premieră Simfonia Clasică a lui Prokofiev, avându-l dirijor chiar pe autorul compoziţiei. Opt ani mai târziu, din Marea Sală a filarmonicii se auzea pentru prima oară Prima Simfonie a lui Șostakovici.

În cea de-a doua ediţie din această săptămână, ansamblul a interpretat Simfonia a 10-a de Şostakovici  şi cunoscutul Concert pentru vioară şi orchestră al lui Ceaikovski, cu solistul Valery Sokolov. Una dintre cele mai cunoscute lucrări, dar şi una dintre cele mai dificile, concertul lui Ceaicovski a fost compus în circa o lună, în timp ce muzicianul se afla într-o staţiune de lângă lacul Geneva.

Valery Sokolov, violonistul care va interpreta această lucrare, este câştigător al Marelui Premiu al Concursului „George Enescu” din 2005.

Valery a lucrat în timp cu dirijori precum Vladimir Ashkenazy, Ivor Bolton, Andrey Boreyko, Susanna Mälkki, Yannick Nézet-Séguin, Peter Oundjian, Vasily Petrenko, Kwamé Ryan, Hubert Soudant şi Yan Pascal Tortelier. Pe scenă a apărut alături de orchestre prestigioase ca Rotterdam Philharmonic Orchestra, Tokyo Symphony Orchestra, the Mozarteumsorchester, Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen şi Cleveland Orchestra and the Hallé.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

 

***

Despre concertele Festivalului Internaţional George Enescu

Din primăvara lui 2016, telespectatorii pot (re)vedea ansamblurile de renume care au cântat la Ateneul Român sau Sala Palatului. „Nu ai unde să vezi în altă parte aceste concerte. Sunt orchestre, artiști care sunt vânați de toate televiziunile din străinătate, iar noi îi avem acum, aici”, spune Valentina Băințan, producătorul Concertelor Festivalului Enescu. „Din luna martie 2016, telespectatorii văd rezultatul muncii unei echipe de zeci de oameni, profesioniști ai domeniului, dedicați celui mai mare eveniment cultural din România”, adaugă Valentina Băințan.

Pe parcursul Festivalului, în 2015, Televiziunea Română a acordat un spațiu amplu evenimentului cultural al anului. De la transmisiunile în direct pe TVR 2 și TVR HD, până la concertele difuzate exclusiv online, pe enescu.tvr.ro, românii au putut urmări 48 de concerte. Acestea au fost completate de interviurile neconvenționale și intervențiile realizate de Liana Stanciu, Claudia Spătărescu, Marius Constantinescu și dirijorul Tiberiu Soare.  În 2015, au fost 48 de concerte, 22 lucrări de George Enescu, și peste 9000 de minute de transmisiuni în direct.

 

7:00 Generaţia Fit

Redifuzare

Emisiunea" Generaţia Fit" oferă cea mai bună reţetă de stil de viaţă sănătos-antrenamente pe care le poţi face în sala de fitness, nutriţie corectă şi alimentaţie sănătoasă, antrenamente atractive de grup, reţete delicioase şi rapide, exerciţii pe care le poti face acasă, dar şi secretele stilului de viaţă sănătos ale vedetelor, persoanelor publice şi sportivilor de performanţă.

Emisiunea "Generaţia Fit" promovează un stil de viaţă sănătos, care include sportul, mişcarea, dar şi alimentaţia sănătoasă, şi educă publicul, oferind astfel noţiuni esenţiale privind practicarea corectă a activităţii sportive şi alimentaţia corectă.

Producător: Iulia Popescu

Coproducţie TVR şi Federaţia Română de Culturism şi Fitness

7:25 România…în bucate (R)

TVR Iaşi

* Descriptio Moldaviae

Emisiune realizată de TVR Iaşi

Prezentator si realizator: Raluca Chirilă Aftene

Producător: Vasile Arhire

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

din 25 aprilie //

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2