loader
Foto

Galerie foto

Cap compas: Cartea întâlnirilor

Vă propunem o călătorie în inima lumii cretane, în locul unde, conform legendei, însuşi Zeus s-a născut. Sâmbătă, 8 decembrie, de la ora 15:30, pe TVR2 și de la ora 21.10, pe TVR HD.

 

Uneori frumusețea și liniștea te duc dincolo de încântare. Dacă ajungi în Rethymno, în Creta, poți simți asta cu ușurință, căci orașul este doar rezultatul unei istorii care se întinde pe mai multe milenii şi a unor civilizaţii succesive care s-au luptat pentru controlul insulei.

(w882)

Un labirint de străzi înguste, cu bolţi de viţă şi tot felul de flori specifice insulei, case veneţiene şi otomane cu balcoane de fier forjat. Întâlneşti brutării cu oameni gata să îţi povestească din tradiţia locului şi de ce în brutăria lor se pregătesc din forme de aluat figurine. Porți cu arcade și inscripții, străzi cu basoreliefuri, biserici cu mozaicuri unice și alei care ne amintesc puţin de stilul otoman. Nu strălucirea, ci patina e secretul locului acestuia cu aer provincial, în care timpul e mai lent parcă şi profund romantic.

(w882)

Insularii cretani au suferit în decursul istoriei ocupaţii străine de durată şi care şi-au lăsat puternice amprente asupra civilizaţiei şi culturii lor. Leagănul culturii europene, Creta, are la origini 3000 de ani de civilizaţie minoică. Dominaţiile bizantină şi veneţiană au lăsat în urma superbe fortăreţe, biserici ortodoxe şi catolice, moschei şi clădiri elegante, care stau alături într-o armonie aproape magică. Influenţele veneţiene pot fi văzute şi astăzi în arhitectura sofisticată a capitalei intelectuale a Cretei.

(w882)

O combinaţie perfectă între tradiţional şi modern care dă culoare oraşului.

E clar că e cel mai bine să te bucuri de răgazul pe care îl ai  ca să colinzi pe aleile fermecătoare, cufundându-te parcă într-o bibliotecă impresionantă care îti vorbeşte despre oameni, locuri, poveşti fascinante.

Dau pagina şi firul istoriei mă duce spre poarta doamnei Koula, care anunţă o întâlnire cu un om interesant. Aflu imediat că aceasta este arheolog şi că îşi dedică timpul să îi înveţe pe copii tot felul de lucruri din perioada minoică a oraşului.

Timp de milenii, măslinele au fost prezente în viaţa locuitorilor din regiunea mediteraneană. Măslinul era menţionat în scrierile egiptenilor, grecilor, romanilor şi în Coran. În Biblie, măslinul este amintit de 140 de ori.

Ecaterina ne îmbie să gustăm din prăjitura tradiţională care cândva se gătea la nunţi. Avgokalamaro, un aluat preparat cu făina, ţuică şi miere de albine.

Grădina Botanică a fost o altă pagină impresionantă din cartea întâlnirilor mele cretane.

(w882)

Un om care pare că iubeşte pământul cu mâinile şi  din tot sufletul.

Aproape 20 de hectare pline de pomi fructiferi, ierburi, plante medicinale și ornamentale întâmpină turiştii într-o aventură minunată.

Cât de multe sunt de povestit despre Creta şi comorile ei, deşi sunt convinsă că multe dintre ele zac, încă ascunse, sub dealurile acoperite de măslini. Şi cât de multe lucruri de văzut şi de făcut pe insula Zeilor.

7:00 Generaţia Fit

Redifuzare

Emisiunea" Generaţia Fit" oferă cea mai bună reţetă de stil de viaţă sănătos-antrenamente pe care le poţi face în sala de fitness, nutriţie corectă şi alimentaţie sănătoasă, antrenamente atractive de grup, reţete delicioase şi rapide, exerciţii pe care le poti face acasă, dar şi secretele stilului de viaţă sănătos ale vedetelor, persoanelor publice şi sportivilor de performanţă.

Emisiunea "Generaţia Fit" promovează un stil de viaţă sănătos, care include sportul, mişcarea, dar şi alimentaţia sănătoasă, şi educă publicul, oferind astfel noţiuni esenţiale privind practicarea corectă a activităţii sportive şi alimentaţia corectă.

Producător: Iulia Popescu

Coproducţie TVR şi Federaţia Română de Culturism şi Fitness

7:25 România…în bucate (R)

TVR Iaşi

* Descriptio Moldaviae

Emisiune realizată de TVR Iaşi

Prezentator si realizator: Raluca Chirilă Aftene

Producător: Vasile Arhire

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

din 25 aprilie //

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2