loader
Foto

Galerie foto

Cântecele de demult ale Basarabiei, la „Drumul lui Leşe”

În această duminică, 24 iulie, Leşe ne-a readus câteva fragmente din folcorul şi cântecele Basarabiei. Alături de el sunt şi Ion Ungureanu, actor şi regizor, Gianina Corondan, Zinaida Bolboceanu. De la 18:30, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Grigore Leşe

Chişinăul se leagă de o comunitate de transilvăneni din Inău Aradului, Inău Mic, Chicinău. Un loc de întâlnire şi de echilibru, o cetate, un sălaş unde se întâlnesc trei lumi. În Basarabia putem asculta cântece de demult, cântece care vorbesc despre refugieri, războaie, neîmpliniri, imperii. Pe chipurile oamenilor de acolo se citeşte o dorinţă nemărturisită. O au în gând, o cântă în imne de laudă şi aşteptă să se împlinească.

„În duminica aceasta, a venit Basarabia la noi. Pe «Drumul lui Leşe» vom fi împreună. Şi vom fi cu inima întreagă”, spune Grigore Leşe.

„Nu suntem două inimi gemene, suntem o singură inimă. Aritmiile nu ne sperie atâta timp cât ritmul şi starea muzicilor noastre au fost şi sunt la fel. Definiţiile din dicţionar pălesc în faţa cuvântului rostit, iar hărţile îşi pierd rostul. Ştim că nu suntem pe lumea asta la întâmplare, că avem o genialitate difuză, că stăm pe pilonii unei civilizaţii străvechi. Să ne zidim pe dinăuntru şi să rămânem împreună, să nu tânjim după România mare, să ne dorim România întreagă”, spune Grigore Leşe.

***

Ediţia a fost difuzată, în premieră, pe 6 decembrie 2015 şi poate fi urmărită şi pe TVR+.

***

Despre emisiune

„Drumul lui Leşe” este invitaţia de a parcurge, timp de o oră, o călătorie iniţiatică, de redescoperire şi reevaluare a dimensiunii noastre identitare. Grigore Leşe încearcă, în fiecare ediţie, să prezinte România profundă, adevărată, conectată la sensibilitatea, formulele de expresie şi comunicare ale secolului 21. Astfel, Leşe devine în această emisiune un liant al lumii tradiţionale cu lumea urbană, modernă, fiind deopotriva gazdă, actor, spectator, dirijor şi mentor. Conectând ruralul cu urbanul, trecutul cu viitorul, lumea reala cu cea virtuala, „Drumul lui Leşe” încearcă să descopere şi să arate acea Românie tulburătoare care vrăjeşte şi inspiră pe cei ce ajung să o cunoască.


Emisiunea este o coproducţie TVR cu Asociaţia Culturală Grigore Leşe.

16:00 Educatia la putere (R)

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

(Reluare)

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Cluj

* Mic dejun-paine impaturita cu bacon sau branza / mancare de spanac/porkolt

Prezinta: Dan Pavaloiu

Producatori: Dan Pavaloiu, Radu Puscas

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2