loader
Foto

Galerie foto

Călătorim prin Canada, Costa Rica şi Franţa cu 360°-Géo

În această săptămână, aţi urmărit la TVR 2 trei documentare realizate de jurnaliştii de la Arte France. De la 19:00, am descoperit poveştile leneşilor din Costa Rica sau cum s-a schimbat mediul înconjurător din Canada, după exploatarea petrolieră.

 

Arcachon-Stridii şi oameni (luni, 9 noiembrie, ora 19:00)

Reportaj în golful Arcachon, leagăn al culturii stridiilor (ostreicultura) franceze, unde un virus pune în pericol recolta anuală. În timp ce oamenii de ştiinţă şi crescătorii încearcă să găsească un remediu, unităţile speciale ale brigăzii maritime urmăresc hoţii de stridii. (Arcachon, des huitres et des hommes, Franţa-Germania, 2013)

Fort McMurray-Goana după aurul negru (marţi, 10 noiembrie, ora 19:00)

În ultimele decenii, Canada a devenit un lider în ţărilor producătoare  de petrol. În urmă cu zece ani, Fort McMurray era doar un sătuc canadian ce părea adormit, dar astăzi, locuiesc aici peste 100.000 de persoane. Subsolul provinciei canadiene Alberta adăposteşte cea de a doua cea mai mare rezervă de petrol din lume: 174 miliarde de barili.

Un lucrător câştigă în medie 100.000 de euro pe an-de două ori mai mult decât în tot restul Canadei. Dar extragerea petrolului în cantităţi industriale produce distrugeri fără precedent ale mediului înconjurător; mii de hectare de pădure au dispărut, iar excavatoarele lasă în urma lor bazine imense de epurare. (Fort McMurray, la ruee vers l’or noir, Franţa-Germania, 2013)


Costa Rica-Sanctuarul leneşilor (joi, 12 noiembrie, ora 12:00)

Aceste creaturi stângace se deplasează extrem de lent şi-şi petrec zilele agăţate de crengile copacilor. Locuitorii din Costa Rica au nume pentru această postură a leneşilor: la pura vida ­– viaţa, în formă pură. Leneşii dorm foarte mult şi se mişcă foarte puţin, iar acestă încetineală se vede şi în metabolismul lor. Asta-i face foarte vulnerabili într-o lume în care totul se mişcă la o viteză prea mare.

Despădururile, construcţiile intensive şi autostrăzile apărute peste noapte au dus la scăderea rapidă a numărului leneşilor.  În încercarea de a apăra simpaticele animale, lângă Puerto Viejo a apărut Jaguar Rescue Center, un centru unde sunt trataţi leneşii răniţi. (Costa Rica – Le sanctuaire des paresseux, Franţa-Germania, 2013)


 

6:00 Levintza prezintă (R)

*In cel de-al treilea sezon al emisiunii LEVINTZA PREZINTA, de la TVR2, doamna Doina Levintza, creatoare si realizatoare celebra de costume, prezinta o emisiune dedicata celor mai creativi designeri, tendintelor, istoriei si meseriilor modei.

Emisiunea este o incursiune in culisele modei, cu colectii pline de creativitate, portrete de designer si manechine, tendinte si istoria modei.

“Levintza prezinta” este singura emisiune de moda din Romania, un spatiu video dedicat celor mai importante si creative colectii, saptamanilor modei de la Paris, Londra, New York sau Milano. Vizionare placuta!

Prezentator: Doina Levintza

Realizator: Doina Levintza

Producator: Claudia Nicolau

Coproducție TVR-SC Levintza costume designer SRL

(Reluare)

6:40 Teleshopping

 
Cassian Maria Spiridon:

În emisiunea "Mic Dejun cu un Campion" de sâmbătă, 18 mai, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura Cassian îl va avea invitat pe Cassian Maria ...

Un teatru ca o bijuterie și secretul mâncării «cocă-n teacă», la „Istorii de bun gust”

Joi, 16 mai, de la ora 21:00, într-o nouă ediție a „Istoriilor de bun gust”, emisiunea de antropologie culinară difuzată pe TVR2, Camelia Moise ...

Provocări muzicale la ”Drag de România mea!”

Duminică, 19 mai, de la ora 15.00, la TVR 2 avem întâlnire cu muzica uşoară şi cu folclorul autentic într-o nouă confruntare plină de emoţii, ...

 

#tvr2