loader
Foto

Galerie foto

Burebista şi Aurel Vlaicu, personalităţi legendare în filme la TVR 2

TVR 2 vă propune duminică, 18 octombrie, două filme româneşti despre doi eroi legendari: Burebista şi Aurel Vlaicu.

 

Aurel Vlaicu, de la ora 14:10

Destinul inventatorului Aurel Vlaicu, cel care şi-a legat numele de realizarea primului aparat de zbor românesc, este subiectul producţiei regizate de Mircea Drăgan în 1977. În distribuţie îi întâlnim pe Gabriel Oseciuc, Radu Beligan, Dem Rădulescu, Marcel Iureş, Adrian Pintea, Alexandru Repan.

(w235) Aurel VlaiFilmul biografic relatează viaţa inginerului, inventatorului şi pilotului român, după un scenariu scris de Eugenia Busuioceanu, volum publicat în anul 1969 la Editura Militară.

Gabriel Oseciuc a fost coleg de generaţie cu George Mihăiţă, Vladimir Găitan, Florian Pittiş sau Geo Costiniu. Filmul său de debut a fost „Codin", coproducţie româno-franceză regizată de Henry Colpy, cu Alexandru Platon în rolul principal. În anul 1975, când era încă student, a jucat în „Zidul", în regia lui Constantin Vaeni. A jucat apoi în filmul „Prin cenuşa imperiului", în regia lui Andrei Blaier.

În 1986, Gabriel Oseciuc a părăsit ţara şi a plecat în Canada. Toate filmele sale au fost atunci interzise sau puse la index.

„Icar al secolului XX, Aurel Vlaicu - primul român care a reuşit să construiască şi să piloteze singur un avion sfârşind tragic într-o lume meschină - a avut parte de o evocare romanţată, încarcată de parfumul epocii", scria Marin Mitru în 2001.

„Filmul este o perfecţiune a schematismului: schematismul sub formă de briliant", considera Ecaterina Oproiu.

Burebista, de la ora 20:10

Filmul din 1980 în regia lui Gheorghe Vitanidis îi are în rolurile principale pe George Constantin, Ion Dichiseanu şi Emanoil Petruţ. Această dramă este unul dintre filmele istorice de referinţă din cinematografia noastră.

(w235) BurebistaÎn prima parte a secolului I i.H, Burebista, conducătorul primului stat dac centralizat, luptă pentru unificarea regatului şi redobândirea unor vechi ţinuturi dacice. Sprijinit de marele preot Deceneu şi de comandanţii militari geto-daci, Burebista duce o abilă politică de alianţe, pentru a se apăra atât de expansiunea romană, cât şi de celţi.

Expansiunea Imperiului Roman atinge şi bogatele ţinuturi ale dacilor uniţi de Burebista. Proconsulul Hibrida (a cărui soţie este fosta iubită a unui gladiator din oastea lui Spartacus revenită la vatră) se şi instalează într-o cetate grecească de la mare.

„Nu ştiu cum va ieşi filmul, cât de valoros va fi, dar cred că e un act de respect şi de probitate faptul că filmăm aici, chiar pe locul fostelor cetăţi dacice. Din păcate ne-am dezobişnuit să facem filme grele. Pentru a face cât mai puţine concesii, mă sprijin pe interpretarea actoricească", mărturisea regizorul Gheorghe Vitanidis în 1980, în revista „Cinema”.

1:05 Cursa prin istorie (R)

Producatori: Anca Berlogea-Boariu si Aziza Micu

Realizator Anca Berlogea-Boariu
Prezentator Adriana Irimescu
Jurnalist Stefania ȚTene

(Reluare)

1:55 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)
 
Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, am celebrat Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă” | VIDEO

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, a fost Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

 

#tvr2