loader
Foto

Galerie foto

1990, între „golani” şi „criptocomunişti”

Ce-au însemnat pentru ţară primele 6 luni ale anului 1990? Care au fost urmăririle mineriadelor şi  „Pieţei universităţii”? Aflaţi în documentarul difuzat sâmbătă, la împlinirea a  25 de ani de la evenimentele din 13 iunie 1990.

 

UPDATE. Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Documentarul prezintă evenimentele din primele şase luni ale anului 1990, perioadă extrem de dificilă, extrem de frământată în care se pun bazele democraţiei în România după anii de dictatură comunistă. Au fost realizări, dar şi erori care vor marca negativ impresia României pe plan internaţional şi vor ridica prea multe semne de întrebare în legătură cu realităţile romaneşti.

Ecoul favorabil al revoluţiei române pe plan internaţional şi deschiderea fără precedent a statelor democratice faţă de interesele României au fost repede estompate de mersul evenimentelor din România, culminând cu fenomenul „Piaţa Universităţii” , cu zilele dramatice ale „mineriadelor” şi cu atitudinea, de multe ori îndoielnică a autorităţilor de la Bucureşti faţă de valorile reale ale democraţiei (transformarea FSN în partid politic, discreditarea partidelor politice istorice, refuzul de a permite fostului rege Mihai I să intre în ţară etc. , etc.).

Dar cele mai negre zile pentru democraţia românească au venit în vara lui 1990. Din a doua jumătate a lunii aprilie 1990, oamenii au început să se adune în Piaţa universităţii din Bucureşti, în semn de protest faţă de conducerea ţării, acuzând puterea de „mimarea democraţiei”. Manifestaţiile – începute pe 22 aprilie  - aveau să dureze până pe 15 iunie, devenind cel mai amplu protest din istoria României şi din Europa de Est – după căderea regimurilor comuniste.

În ziua de 13 iunie 1990 forţele au început să elibereze centrul capitalei, distrugând corturile protestatarilor.  Atmosfera tensionată a dus la izbucnirea violenţelor între cele două părţi, iar o zi mai târziu, la Bucureşti veneau din nou minerii, sub pretextul „plantării de panseluţe” în faţa Teatrului Naţional. Ortacii au început o adevărată vânătoare a studenţilor din zona Universităţii, pe care-i băteau cu bestialitate. Au vandalizat şi distrus colecţii rare, aparatură de laborator şi săli de curs din Universitate. În aşa-zisa căutare de droguri, arme şi valută,  minerii au au început să percheziţioneze şi controleze pe oricine ar fi părut suspect, ajungând la sediile partidelor istorice.

Un documentar de Liviu Tofan. Producător dr. Filaret Acatrinei.

 

8:00 Coconut, micul dragon

Film animatie* Coconut, micul dragon (Coconut, the little dragon-Germania, 2014)

Regia: Hubert Weiland, Nina Wels

Voci: Adina Lucaciu, Alina Teianu, Ernest Fazekas, Eugen Cristea

*Animaţie. Coconut, un dragon de foc mititel, este însărcinat să păzească iarba de foc care îi conferă neamului său un dar unic, acela de a sufla flăcări, dar se trezește că cineva a furat-o de sub nasul lui. Prin urmare, Coconut se hotărăşte să pornească în căutarea ierbii focului, şi îşi uneşte forţele cu Oscar, dragonul mâncăcios, şi Matilda, un porcuşor ţepos.

*AUDIENTA GENERALA (AG)

Redactor: Adriana Vulpe

9:35 Primavara amintirilor

 
Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

Miercuri, 1 mai, de la ora 21:00, sub genericul "Povești și secrete pe Podul Mogoșoaiei”, Adriana Irimescu, prezentatoarea emisiunii "Cursa prin ...

Ion Nedelcu – Ned: „În Joia Mare m-am gândit la cea mai preţioasă imagine din Univers: Icoana Maicii Domnului”

Invitatul Cameliei Moise la „Istorii de bun gust”, în ediţia de joi, 2 mai, de la ora 21:00, la TVR 2, este Ion Nedelcu – Ned, scenograf, pictor, ...

 

#tvr2