loader
Foto

Galerie foto

„Voci inocente”, povestea copilului din timpul războiului

Sâmbătă, 15 octombrie, de la ora 22:00, urmăriţi în cadrul seriei „Filmul de Artă” lungmetrajul din 2004 „Voci inocente”, care spune povestea lui Chava, un copil de 11 ani, din timpul războiului civil din Salvador.

 

Laurențiu Damian
Filmul de artă

Lansat în 2004, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Toronto, acţiunea dramei „Voci inocente” (Voces Inocentes) se petrece în timpul războiului civil din Salvador şi se bazează pe copilăria coregizorului Oscar Torres.

Chava este un băieţel de 11 ani care locuieşte în El Salvador în anii '80, alături de mama şi sora sa, după ce au fost părăsiţi de tatăl lui. Orăşelul în care trăiesc este un adevărat câmp de luptă pe care se înfruntă rebelii şi trupele guvernului. Mai mult, Chava e pe cale să împlinească 12 ani, vârstă la care va fi recrutat în armată.

Coproducţia mexicano-americană-puerto ricană reuşeşte să prezinte copilăria lui Chava în mai multe „straturi”, pornind de la războiul civil; „Voci inocente” este o analiză în profunzime a unui mod de viaţă cu care suntem foarte puţin obişnuiţi şi a unui război civil pe care aproape l-am uitat.

Roger Ebert, cunoscutul critic american al Chicago Sun-Times spunea că acest film se diferenţiază de celelalte ecranizări ale conflictelor armate din America Latină prin faptul că totul este trecut prin punctul de vedere hotărât al lui Chava. El nu are opinii politice. Unchiul său este de partea trupelor de gherilă, aşa că el îşi susţine unchiul aşa cum ar susţine şi o echipă de fotbal, şi îi este teamă de guvern pentru că nu vrea să fie recrutat în armată.

„Filmul este efectiv, fără a fi copleşitor”, adaugă criticul american. „Povestea lui Chava nu este una a unui copil în sălbăticia urbană, ci a unui copil care se aflsa pe o cale stabilă, prin şcoală şi viaţă, până când războiul a intervenit”.

În total, „Voci inocente” a câştigat 13 premii şi alte zece nominalizări, iar prin aceste ase numără prestigiosul Urs de Cristal de la Festivalul de Film de la Berlin şi premiile mexicane Ariel pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, cel mai bun machiaj şi cele mai bune efecte speciale.

În fiecare săptămână, TVR 2 aduce Filmul de artă: un adevărat regal cinematografic, unde vom putea urmări filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. În plus, regizorul Laurenţiu Damian vine, la fiecare ediţie, cu câte o scurtă prezentare a fiecărei producţii.

De altfel, filmul de sâmbătă, 15 octombrie, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.

 

14:00 Cursa prin istorie (R)

Producatori: Anca Berlogea-Boariu si Aziza Micu

Realizator Anca Berlogea-Boariu
Prezentator Adriana Irimescu
Jurnalist Stefania ȚTene

(Reluare)

15:00 Teleşcoala

*Clasa a VIII-a Sezon Nou

* Matematica

Producator: Sinziana Milosoiu

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă 27 aprilie, de la or 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2