loader
Foto

Galerie foto

Vasile Ciolpan, comandantul cu trei clase primare, exterminatorul de elite

Lucia Hossu Longin a adus în ultima ediţie a “Memorialului Durerii” singurul interviu acordat de torţionarul Vasile Ciolpan presei.

 

Memorialul Durerii

UPDATE: Ediția este disponibilă pe TVR+

Vasile Ciolpan a absolvit doar trei clase primare şi şcoala de partid de trei luni din Baia Mare. Cu toate astea, în 1950, Ciolpan primeşte gradul de locotenent şi funcţia de comandant al Penitenciarului politic „Dunărea” (nume conspirativ pentru Sighet). El este torţionarul care a lăsat să agonizeze şi să moară, în cel mai deplin secret, zeci deintelectuali, demnitari şi ierarhi greco-catolici, ai României Mari.

Comandantul cu trei clase primare, cel de-al treilea episod al seriei Torţionarii, prezintă profilul celui care a fost pus la conducerea închisorii desemnate să extermine elita intelectualităţii româneşti. De-a lungul celor cinci ani în care el a condus închisoarea de la Sighet, zeci de deţinuţi politici, foşti demnitari (elita vieţii politice, militare, religioase şi culturale din România), au murit in chinuri greu de descris.

Tot Vasile Ciolpan este cel care, la Sighet, a avut grijă ca deţinuţii decedaţi să fie duşi la groapă şi înmormântaţi fără forme legale, fără slujbă, în cel mai mare secret. Cea mai mare grijă a sa a fost ca nimeni să nu ştie numele celui decedat, cine a fost sau locul unde a fost înmormântat.

La rândul său, Vasile Ciolpan a murit în aprilie 2004, la vârsta de 84 de ani.

12:30 Cum vă merge ?

Sezon Nou

Producător: Cătălin Heson

13:00 Azi pentru maine

Sezon Nou

* Sistemul scolar românesc îsi caută de 30 de ani o identitate. Reforme peste reforme, modificări de reforme, reveniri, experimente, încercări. S-au făcut studii mai mult s-au mai putin serioase, s-au încercat tot felul de solutii.

În realitate, sistemul de învătământ mosteneste în bună măsură zestrea celor 45 de ani de comunism. Elitele sale au fost atunci eliminate. Au rămas profesori buni peste tot, au existat în continuare si scoli mai bune, si licee, șsi universităti, dar toate acestea functionau mai degrabă inertial, nicidecum ca o consecintă a unor politici coerente si care să încurajeze performanta. Profesorii șsi părintii de astăzi sunt în mare măsură elevii de atunci, cei care culegeau recoltele, care învătau cu suplinitori de multe ori fără bacalaureat, în frig si/sau la lumânare.

*Episodul 2

Realizator Constantin Lupescu

Producător Alexandru Munteanu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2