Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand POLITICA COOKIES
Un mic dejun învăluit în istorie
Miercuri, 15 Aprilie 2015
Sâmbătă, 18 aprilie, Daniela Zeca Buzura v-a prezentat o nouă ediţie a emisiunii „Mic dejun cu un campion”, invitat fiind istoricul şi profesorul Lucian Boia. De la ora 9:00, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+.
Lucian Boia

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Recunoaşte deschis că nu-i place să stea în lumina reflectoarelor şi nici să dea interviuri. Se lasă cu greu sedus de dragul unei conversaţii. Nu râde niciodată fără motiv, drept pentru care am fost mai mult decât bucuroşi de buna sa dispoziţie în compania Danielei Zeca Buzura la cafeaua de dimineaţă pe Terasa Cafe Verona.

O atmosferă destinsă, animată de sugestii grave spuse cu obiectivitatea unui cercetător în vogă care ştie să se despartă la timp de halucinaţiile unui trecut pe care cu toţii l-am vrea doar eroic, niciodată perdant. Dar, tocmai pentru că este o personalitate consecventă cu sine, dator pentru ceilalţi cu rostirea multor adevăruri incomode sau poate doar din considerente personale, Lucian Boia face o figură aparte.

„Mai mult decât mondenitatea tentantă şi aburii înşelători ai succesului, îi place atmosfera încărcată de mister şi de promisiunea unor poveşti necunoscute pitite printre vrafurile de manuscrise, caiete, jurnale, cărţi, stivuite prin arhive deschise numai pasionaţilor”, spune Ileana Ploscaru, producătoarea TVR a emisiunii.

Aşa am aflat despre cele aproape 50 de cărţi scrise până acum – printre altele mărturiseşte că de când a ieşit la pensie are mult mai mult răgaz să stea la masa de lucru şi prin biblioteci – despre marea provocare a Jurnalului Reginei Maria, despre apropiata ediţie a Bookfest-ului la care va lansa o nouă lucrare şi despre speranţele sale pentru România viitoare.  O ţară pe care, din perspectiva trecutului nefardat de politicianisme naţionaliste, şi-o doreşte alături de toate celelalte, occidentalizată, culturală, educată, prosperă şi obiectivă cu ea însăşi.

„Românii nu sunt nici mai frumoşi, nici mai deştepţi decât toţi ceilalţi. Avem aceleaşi calităţi şi defecte ca toţi oamenii. Dar, mai ales, trebuie să ştim cine suntem”,  mărturiseşte istoricul Lucian Boia.


Despre „Mic dejun cu un campion”

În fiecare sâmbătă dimineaţa, Daniela Zeca Buzura vă invită la o confesiune proaspătă despre performanţă, la o discuţie relaxată cu personalităţi remarcabile sau tineri frumoşi şi optimişti care au încercat deja certitudinea succesului. Pentru grăbiţii creativi, pentru cei care-şi beau cafeaua la volan şi-şi fac programul de la 9 la 17, le aducem Mic dejun cu un campion.

Agreabilă ca o şuetă şi guralivă ca un talk-show, această emisiune se petrece întotdeauna într-un bistro cochet, cu vedere la stradă şi neapărat alături de un interlocutor care are o poveste despre propriile bătălii câştigate, dar şi despre propriile înfrângeri care au urmărit un vis. În cuvinte puţine şi simple, provocăm şi ne dorim o confesiune despre performanţă, spusă alături de o revistă preferată interlocutorului sau de un alt obicei de dimineață al celui invitat, aşa încât impresia de cuceritoare familiaritate să fie cheia atracţiei acestei emisiuni.