Sâmbătă, 10 octombrie, de la ora 22 : 15, TVR 2 difuzează în cadrul seriei Filmul de Artă lungmetrajul „Tigrul alb” (Rusia, 2012).
În regia lui Karen Şaknazarov, filmul îi are în distribuţie pe Aleksei Vertkov, Vitali Kişcenko şi Vladimir Ilin.
Drama spune povestea soldatului tanchistul Ivan Naidenov, grav rănit într-o luptă din Al doilea Război Mondial, care se vindecă miraculos după ce a suferit arsuri. Dar pentru că armata are mare nevoie de tanchişti, Ivan este trimis înapoi pe front. Exasperat de daunele provocate de un tanc german poreclit „Tigrul alb", despre care se vorbeşte că ar fi posedat de un spirit malefic, însuşi mareşalul Jukov ordonă construirea de urgenţă a unui tanc experimental mult îmbunătăţit, care să distrugă maşinăria demonică germană. Iar cel ales să-l conducă în luptă este chiar Ivan.
Realizat în urmă cu trei ani, filmul arată în ce măsură lumea (artistică) rusă de astăzi îşi stăpâneşte – sau nu – demonii trecutului, vindecată – sau nu – de rănile războiului.
Filmul a fost nominalizat la premiile Nika, echivalentul Oscarurilor în Rusia, acordate din 1987, în fiecare an, de Academia Rusă de Artă şi Cinema. Nominalizările au fost pentru cel mai bun film, cele mai bune costume şi cel mai bun sunet.
Karen Shakhnazarov este un regizor, producător şi scenarist rus, în vârstă de 63 de ani, cunoscut pentru „Tigrul Alb” (2012), „Kuryer” (1987) şi „Salonul nr. 6” (2009), ecranizare după Cehov. El a mai fost premiat la festivalurile de la Moscova, Shanghai, Bergamo şi Karlovy Vary.
Foto: IMDb
***
În fiecare săptămână, TVR 2 aduce Filmul de artă: un adevărat regal cinematografic, unde vom putea urmări filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. În plus, regizorul Laurenţiu Damian vine, la fiecare ediţie, cu câte o scurtă prezentare a fiecărei producţii.
De altfel, filmul de sâmbătă, 10 octombrie, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.