loader
Foto

TELEȘCOALA: Ce întrebări pun elevii la ora de Dirigenție

Pentru elevii care se pregătesc pentru Evaluarea Naţională, Teleșcoala a inclus în orarul elevilor de clasa a VIII-a, în fiecare dimineață de vineri, de la ora 9:00 și de la ora 9:30, două cursuri de dirigenție.

 

Ora de dirigenţie se numără printre cele mai iubite de către elevi, în special pentru că în cadrul acestei ore, elevii se pot exprima fără reţineri şi pot comunica mai uşor unii cu alţii.

Cum şcoala se află în mare parte în mediul online, în cel de-al patrulea sezon „Teleșcoala”, emisiunea TVR 2 pentru elevii care se pregătesc pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, a inclus în orarul elevilor de clasa a VIII-a, în fiecare dimineață de vineri, de la ora 9:00 și de la ora 9:30, două cursuri de dirigenție. Printre temele abordate sunt: cum ne pregătim pentru examene, conduită, managementul timpului, sau cum facem față provocărilor din pandemie.

Despre importanța dirigenției în programa școlară a elevilor dar și care sunt preocupările elevilor a vorbit Andreea Ciocâlteu, profesor consilier școlar CMBRAE, autor de manuale Consiliere și dezvoltare personală, formator CCD București.

Ce se învață la ora de dirigenție?

Ora de dirigenție este astăzi ora de consiliere și dezvoltare personală. Profesorul diriginte este primul consilier al clasei și ora de dirigenție, prin prisma programei, reușește să faciliteze altfel relația dintre profesorul diriginte și elevii săi. Conform programei școlare sunt multe resurse în ceea ce privește rezolvarea de probleme, găsirea de soluții, luarea deciziilor, pornind de la organizarea programului zilnic, stiluri de învățare, până la orientarea școlară și profesională.

Cât de serios privesc elevii ora de dirigenție?

Elevii o privesc mai serios pentru că astăzi ora de dirigenție este mult mai adecvată nevolilor și intereselor lor. Dacă până acum profesorul diriginte în timpul acestei ore rezolva probleme de managementul clasei, probleme care apăreau spontan, numărul absenților sau conflictele dintre elevi, astăzi, exisistând o programă avem un parcurs mult mai clar definit, iar copiii deja simt că ora poate fi configurată adecvat nevoilor si intereselor pe care ei le au.

În contextul actual, care sunt cele mai frecvente întrebări puse de elevi?

La clasele a V-a sau a VI-a, interesele elevilor sunt legate în special de intercunoaștere și relaționare. Mai ales în contextul pandemiei, programa de dirigenție, de consiliere și dezvoltare personală, vine foarte bine în spriinul acestor nevoi ale lor: să-și facă prieteni, să fie aproape de ceilalți, să-și împărtășească problemele, să-și rezolve potențialele conflicte și să diminueze efectul comportamentelor de tip bullying și chiar să prevină astfel de compartamente. Pentru că doar prin dezvoltare personală putem rezolva eficient problema bullyingului și putem preveni comportamentele de acest tip. De asemenea, la clasele a VII-a și a VIII a în special, interesul elevilor este pe zona de orientare școlară și profesională. Vor să știe la ce sunt buni, sau care sunt șansele lor de viitor prin prisma profesiilor pe care le vor alege. Deci, pe de-o parte relaționarea, planul socio-afectiv și, pe de altă parte, planul viitorului.

21:25 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016) PREMIERA

Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

* Ep.27: Taman Ujung-Indonezia

Construite între 1912 şi 1921, grădinile plutitoare de la Taman Ujung sunt opera regelui Anak Agung, ultimul care a guvernat regiunea din estul insulei Bali.

La acea vreme, Indonezia era posesorat olandez, dar regii din provincii exercitau un control local. Locul a fost ales cu multă atenţie pentru a beneficia de prezenţa apelor sacre. Regele avea datoria de a transmite poporului său valori spirituale, şi concepţia acestei grădini ilustrează din plin acest proces.

21:50 FILLER

Sucevita

 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2