loader

Spectacolul Hedda Gabler, proiectat în avanpremieră la Teatrul Metropolis

Televiziunea Română, prin Casa de Producţie TVR, şi Ambasada Regală a Norvegiei la Bucureşti au organizat, miercuri, 30 noiembrie 2013, la Teatrul Metropolis, proiecţia, în avanpremieră, a piesei de teatru TV Hedda Gabler, în regia lui Dominic Dembinski.

 

Teatru TV

Spectacolul realizat recent în platourile TVR, după textul dramaturgului norvegian Henrik Ibsen, are în centru un personaj simbolic, care aduce în prim-plan un model de tragică emancipare feminină. Evenimentul a marcat şi împlinirea unui veac de când femeile norvegiene au primit dreptul de a vota.

Alături de Excelenţa Sa, doamna Tove Bruvik Westberg, Ambasador al Regatului Norvegiei în România şi Claudiu Săftoiu, Preşedinte-Director General al TVR, au fost prezenţi actori din distribuţie - Ilinca Goia, Adrian Titieni, Rodica Popescu Bitănescu, Ruxandra Sireteanu, Ana Ioana Macaria, Demeter Andras Istvan, Valentin Popescu -, regizorul Dominic Dembinski şi echipa de creaţie, reprezentanţi ai corpului diplomatic şi ai managementului TVR.

Printre invitaţii speciali s-au aflat actorii Florina Cercel, Ileana Stana Ionescu, Rodica Mandache, Olga Delia Mateescu, Tamara Creţulescu, Iuliana Moise, George Ivaşcu, regizorii Victor Ioan Frunză, Lucian Dobrovicescu, Cornel Mihalache, Silviu Jicman, criticii de teatru Florica Ichim, Ludmila Patlanjoglu, Valentin Nicolau, membru CA al TVR, şi reprezentanţi ai unor Ambasade din Bucureşti.

Ne dorim să facem din teatrul de televiziune un model de educaţie în special pentru tineri, astfel încât spectacolele noastre sau cele jucate pe scenă să se afle printre priorităţile lor”, a declarat Claudiu Săftoiu, Preşedinte-Director General al TVR. „Ne-am bucura ca marii actori ai scenei româneşti să ne sprijine în acest demers şi în îndeplinirea misiunii noastre publice”, a adăudat PDG al TVR.

În multe dintre piesele sale, Ibsen scrie despre dorinţa femeilor de emancipare într-o societate plină de restricţii. După publicarea piesei Hedda Gabler, în 1890, a fost nevoie de aproape 25 de ani pentru ca femeile norvegiene să obţină dreptul de a vota”, a declarat Excelenţa Sa. „Felicităm Televiziunea Română pentru realizarea acestui spectacol. De asemenea, sperăm ca acesta va trezi interesul publicului pentru piesele lui Ibsen şi va stimula dezbaterile despre drepturile femeilor şi ale oamenilor în general, aici, în România”, a continuat doamna Tove Bruvik Westberg, Ambasador al Regatului Norvegiei în România.

Evenimentul a fost primul dintr-o serie de manifestări pe care Televiziunea Română le pregăteşte pentru promovarea teatrului de televiziune în rândul liderilor de opinie şi, prin intermediul lor, în rândul publicului larg.

Următoarea proiecţie va fi cea a spectacolului Efectul Genovese, regizat de Jon Gostin, şi va avea avea loc sâmbătă, 2 noiembrie 2013, la Cinema Studio. Piesa vorbeşte despre Securitate şi informatori, despre minciuni şi trădări, dar şi despre neputinţa de a face pasul decisiv în vederea demascării celor care au făcut, într-un moment al vieţii lor, pactul cu diavolul. Personajul principal, Silvana, este o victimă a contextului social politic, a semenilor şi chiar a părinţilor săi incapabili să rezoneze cu idealurile ei. Piesa va fi difuzată pe TVR 2, în ziua de 25 noiembrie 2013, de Ziua Internaţională a Nonviolenţiei.

Piesa Hedda Gabler va fi difuzată pe TVR 2, TVR HD şi online, pe TVR+, în zilele de 4 şi 11 noiembrie (două parţi), în seria de premiere teatrale de televiziune pregătite de TVR pentru public său.

Televiziunea Română, prin Casa de Producţie TVR, a reluat recent producţia şi difuzarea de premiere teatrale - spectacole proprii, create special pentru platourile de televiziune, şi adaptări pentru TV ale unor piese de teatru. TVR continuă astfel o tradiţie de peste 50 de ani, în care a adus în casele telespectatorilor producţii proprii sau preluări ale unor spectacole de la diferite teatre din ţară.

Credit foto: Aurel Baboi; Cristi Neagu (TVR); Mădălina Diaconu (SRR)

14:00 Care pe care

*Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim șsi scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greseli în vorbirea curentă, dar în acelasi timp este un indicator către competitia de limba si literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare editie a concursului, patru concurenti se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci si din probe incitante, clipuri video cu greseli gramaticale culese din presă si de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurentilor șsi telespectatorilor cele mai întâlnite greseli gramaticale, capcanele în care cad jurnalistii, politicienii, influencerii, expresiile străzii șsi englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurentii având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul îsi va dubla câstigurile.

Producător Elena Stirbescu

(Reluare)

15:00 Comisarul Rex: aventuri la Viena

Serial *Comisarul Rex: aventuri la Viena (Kommissar Rex-Austria, 1994-2004)

Cu: Tobias Moretti, Gedeon Burkhard, Alexander Pschill

*episodul 100

*Serial poliţist.

(Reluare)
 
Fascinantul Orient, luat la pas de Marina Almăşan în ultima ediţie „Hai-Hui... cu Marina”

De la ruinele Efesului până la bazarul cu de toate, ne plimbăm pe 2 iulie, de la ora 20.05, alături de Marina Almăşan. Vedem „Hai-Hui... cu ...

Luni, 30 iunie, de la ora 13:00, la TVR 2 și TVR+, vă dăm întâlnire cu emisiunea "La porțile Orientului", care vă invită să pătrundeţi în tainele ...

Transformarea agriculturii: Parteneriate și inovație | VIDEO

Departe de a fi o simplă activitate intuitivă, agricultura modernă se fundamentează pe știință, tehnologie și analiză de date, consolidându-se ca ...

 

#tvr2