loader
Foto

Seria „Haiducilor" la Duminica Filmului Românesc

TVR2 v-a oferit filme semnate de regizorul Dinu Cocea în anii '60, în seria „Haiducilor". Duminică, 21 și 28 ianuarie, de la orele 13.00 și 20.00, i-ați putut revedea pe Marga Barbu, Toma Caragiu și Florin Piersic în celebra serie românească.  

 

21 ianuarie

Haiducii - ora 13.00

Răpirea fecioarelor - ora 20.00

 

28 ianuarie

Răzbunarea haiducilor  - ora 13.00

Haiducii lui Șaptecai - ora 20.00

***

Dinu Cocea (1929-2013) a semnat regia filmelor „Iancu Jianu Haiducul" (1980), „Iancu Jianu zapciul" (1980), „Ecaterina Teodoroiu" (1979), „Stejar - Extrema urgenţă" (1974), „Paraşutiştii" (1972), „Zestrea domniţei Ralu" (1971), „Haiducii lui Şaptecai" (1970), „Săptămâna nebunilor" (1970), „Răpirea fecioarelor" (1968), „Răzbunarea haiducilor" (1968) şi „Haiducii" (1966).

Dinu Cocea a semnat, de asemenea, scenografia pentru „Iancu Jianu Haiducul" (1980), „Iancu Jianu zapciul" (1980), „Săptămâna nebunilor" (1970), „Răpirea fecioarelor" (1968) şi „Răzbunarea haiducilor" (1968).

(w882) Haiducii

Filmele cu haiduci ale regizorului Dinu Cocea sunt o serie creată după scenarii scrise de Eugen Barbu, Nicolae Mihail și Mihai Opriș.

Filmele din seria „Haiducii” se află în topul celor mai vizionate producţii românești din toate timpurile, iar distribuţia este impresionantă: Ion Besoiu, Florin Piersic, Marga Barbu, Amza Pellea, Toma Caragiu, Aimee Iacobescu, Jean Constantin, Fory Etterle, Ion Finteșteanu, Emanoil Petruț, George Constantin, Olga Tudorache, Colea Răutu.

(w882) haiducii

Duminică, 21 ianuarie, la ora 13.00, am avut întâlnire cu Ion Besoiu, Marga Barbu, Toma Caragiu şi Amza Pellea în filmul istoric „Haiducii”, producţie România, 1966. Este primul film din seria „Haiducilor".

În Muntenia secolului XVIII, în plină epocă fanariotă, Amza, căpitanul unei cete de haiduci, este trădat de fratele său de cruce, Sârbu, şi ajunge la ocnă. Ros de ambiţii şi însetat de avere, Sârbu intră în slujba domnitorului fanariot şi devine căpitan de arnăuţi. El se însoară cu fiica vel-vistiernicului Dudescu, pe care îl acuză apoi de trădare pentru a-i lua averea. Dar Amza, evadat de la ocnă, a jurat să se răzbune pe cel care l-a vândut.

(w882) Rapirea fe

De la ora 20.10, TVR2 a programat al doilea film din seria „Haiducilor" – „Răpirea fecioarelor”, producţie România, 1968. Actorii Emanoil Petruţ, Marga Barbu şi Toma Caragiu interpretează rolurile principale.

(w882) Rapirea fe

Printr-o înţelegere tacită cu doamna Haricleea, care doreşte să-şi îndepărteze soţul de la tron, bandele lui Pazvanoglu, paşa de Vidin, atacă fără milă satele, răpind fete. Haricleea îşi trimite fiul la adăpost, la o mănăstire, dar haiducii lui Amza îl răpesc, pentru a-l da în schimbul încetării jafurilor. În timp ce haiducii urmăresc un boier, care vrea să fugă din ţară cu averea, Pazvanoglu atacă din nou. La rândul lor, haiducii, ajutaţi de Anita, pătrund în palatul paşei şi eliberează fetele.

(w882) Rapirea fe

Pe 28 ianuarie, i-am urmărit pe Emanoil Petruţ, Marga Barbu, Toma Caragiu, Olga Tudorache în cel de-a treilea film al seriei „Haiducilor" – „Răzbunarea haiducilor”, de la ora 13.00. Filmul de aventuri, producţie România, 1968, poartă aceeaşi semnătură a regizorului Dinu Cocea.

Muntenia, începutul secolului XIX, în plină epocă fanariotă. După mazilirea soţului ei, dotată cu bijuteriile cumpărate din banii furaţi de la boieri, Doamna Haricleea Hangerli vrea să ajungă la Stambul pentru a unelti ca fiul ei să fie numit domnitor al ţării. Se îmbarcă pe o corabie, dar este ucisă pe drum. Între timp, pentru a reintra în graţiile sultanului, Pazvanoglu, Paşa din Vidin, decide să-i ducă acestuia copii răpiţi din satele româneşti de pe malul Dunării. Corabia paşei este sabotată de haiduci, iar copiii sunt transbordaţi pe o altă corabie, furată de haiducii lui Amza. Pe corabie au loc lupte între turci şi români, iar în final haiducii reuşesc să-i ducă pe copii în satele de unde fuseseră furaţi.

(w882) Haiducii l

De la ora 20.00, seria „Haiducilor" a continuat cu filmul „Haiducii lui Şaptecai" realizat în 1970, ce îi are în distribuţie pe Florin Piersic, Marga Barbu, Toma Caragiu.

(w882) marga

Tot în Muntenia, în plină epocă fanariotă, domniţa Ralu are nevoie de un milion de galbeni pentru a cumpăra de la Viena o colecţie de bijuterii. Pentru a-i îndeplini dorinţa, domnitorul fanariot instituie birul văcăritului, ducând la sărăcirea poporului. Ceata de haiduci condusă - după moartea căpitanului Amza - de Anghel Şaptecai, încearcă să recupereze banii smulşi cu forţa de la oamenii chinuiţi.

Credit foto: mediascop.ro; aarc.ro

Surse: program TVR, aarc.ro

***

Mai multe informații despre filmele de la TVR aflați aici.

8:00 Repere sacre

Duminica a doua a Pastelui-a Miloslivirii lui Dumnezeu Comentariu: Părintele Tarciziu Şerban, preot colaborator Producător: Ciprian Dumea Transmisiune directă de la Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif din Bucureşti

9:00 Ferma

*Anul 26 *Editia 1219

Nu mai aveti loc la oras ? Incercati la tară !

Emisiune pentru actuali șsi viitori tineri fermieri.

*UNDEVA ÎN ROMÂNIA *..Luncă , luncă , iarbă verde..

În Lunca Siretului , în jurul orasului Pascani , a fost înfiintată , după anul 1991 , o fermă integrată vegetal-zootehnică , un adevărat Complex agricol. Suprafata de teren administrată este acum de 3500 de ha , din care 400 de ha sunt alocate fermelor zootehnice , grajduri șsi păsuni.Peste jumătate din teren este irigată , apropierea de Siret a făcut posibil un sistem de irigatii cu investitii mari....dar a meritat ! Productia vegetală asigură aproape 90 % din necesarul de furaje pentru bovine si ovine din întreg Complexul zootehnic al familiei Pantazi. Se cultivă grâu , orz , porumb siloz , secară , soia , sfeclă de zahăr , cartofi iar în zona irigată sunt si loturi semincere. Au fost accesate fonduri europene , măsura 1.2.1. pentru modernizarea exploatatiilor , construirea si dotarea grajdurilor.Fondurile au fost accesate de fiul familiei Dănuț Bogdan , care a studiat la Politehnica din Iasi , fiind licentiat în calculatoare. Acum este directorul general al Agrocomplexului si are întreaga viziune de dezvoltare alături de administratorul fermelor zootehnice. A folosit fonduri si pentru producerea de energie din surse regenerabile dar si pentru un modul de sacrificare a animalelor. Vrea si construirea unei statii de biogaz pentru a obtine energia necesară in fermă si la irigatii. Întreg Complexul este automatizat.

În adăposturile bovinelor totul este bine gândit , de la cusetele pentru vitei la asternuturile mereu curate , cu covoare de cauciuc , eliminând astfel problemele podale , cu conditii perfecte de aerisire bine calculate. Dejectiile sunt rapid si automatizat adunate , cu separatoare diferite , stocate în lichide si solide. Hrana bovinelor este atent supravegheată , după retete studiate , cu o apă curată permanent. Statia de muls 2x12 este computerizată. Se fac 2 mulsori pe zi cu o medie de 30 de litri de lapte. Vacile HOLSTEIN ,peste 1500 de capete , sunt fluctuante ca număr. Din ele,

cel putin 520 sunt pe lactatie , iar laptele obtinut este predat unui procesator din Bacau.

O vacă este exploatată cam 2-3 lactatii dar se doreste in viitor , datorită hranei , să se mareasca mai mult perioada de lactatie. Reproducerea se face cu material seminal sexat după un soft de monitorizare. De sectorul bovin se ocupă un inginer zootehnist foarte bine pregătit.

In ferme se cresc si vaci de carne Charolaise , înlocuite treptat de cele din rasa ANGUS , cam 260 de capete cu 2 tauri cu genetică recomandată.

Complexul are si 1500 de oi din rasele Suffolk si Carabașă.

Familia Pantazi detine si o mică brutărie si cu produse de patiserie-cofetărie.

Specialitatea fermierului îl ajuta să aibă o astfel de performantă , obtinând informatii si luînd astfel decizii corecte si imediate.

Participă : ing.Dănuț Bogdan Pantazi-dir. gen.Agrocomplex Lunca Pascani , jud. Iasi

ing.zootehnist Florin Stanciu-administrator fermă zootehnică

Florin Stegariu-presedinte Clubul Fermierilor Români

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2