loader

Scarlett Johansson și Colin Firth în „Fata cu cercel de perlă”

Filmul „Fata cu cercel de perlă” s-a difuzat sâmbătă, 5 februarie, de la ora 20.10 la TVR2 și pe TVR+.

 

Sâmbătă, 5 februarie, de la ora 20:10 TVR2 prezintă „Fata cu cercel de perlă” (Girl with a Pearl Earring, 2003). Este o romantică dramă biografică, în regia lui Peter Webber. Realizat în aceeaşi cheie de lumină şi culoare precum picturile semnate de Johannes Vermeer, „Fata cu cercel de perlă” este o adaptare după romanul cu acelaşi nume al lui Tracy Chevalier şi spune povestea care a condus la realizarea picturii „Fata cu cercel de perlă” a maestrului olandez din secolul al XVII-lea.

Iubit de critici, filmul a primit 3 nominalizări Oscar, 2 nominalizări Globul de Aur, un premiu şi 2 nominalizări Academia Europeană de Film.

(w500)

Griet, o fată de 16 ani dintr-o familie foarte săracă, e trimisă de părinţi să lucreze ca servitoare în casa din Delft a pictorului Johannes Vermeer. Deşi persecutată de soţia şi fiica acestuia, Griet e muncitoare şi cuminte, aşa că i se permite să facă curăţenie şi în atelierul lui Vermeer, unde puţini au voie să intre. Fascinată de culori, de lumină şi de tablourile maestrului, fata învaţă să-i amestece vopselele şi descoperă o lume extraordinară, pe care nu şi-o imaginase vreodată. La rândul lui, Vermeer este irezistibil atras de tânăra servitoare şi de uimitoarea ei sensibilitate artistică. Înainte ca inevitabilul scandal conjugal să se producă, Griet acceptă să-i fie model, iar rezultatul este unul dintre cele mai celebre şi mai fascinante tablouri din istoria picturii: „Fata cu cercel de perlă”.

Fata cu cercel de perlă e una dintre cele mai speciale şi interesante ecranizări, în care, evident, ne vom bucura de costume şi decoruri superbe şi vom plonja, alături de un regizor-stilist, Peter Webber. Ne vom bucura şi de o muzică foarte bună, o scenografie spectaculoasă şi un cadru de pictură. Există mari, mari actori, roluri şi situaţii speciale care ne fac să ne gândim la cinema-ul care promovează poveşti şi destine interesante”, consideră regizorul Laurenţiu Damian.

(w882)

***

Mai multe despre filmele programate la TVR puteți afla aici.

13:00 Codin -România, 1963

Film* Codin -România, 1963

Regia: Henri Colpi

Cu: Alexandru Virgil Platon, Răzvan Petrescu, Françoise Brion

*Premiul pentru cel mai bun scenariu (semnat de Yves Jamiaque şi Dumitru Carabăţ) la Festivalul de Film de la Cannes 1963

*Dramă, ecranizare a romanului omonim de Panait Istrati. Venit în 1900 cu mama sa în Comorofca, mahala rău-famată a Brăilei, micul Adrian Zografi îl cunoaşte pe Codin, o matahală care a înspăimântat întreg cartierul după ce a făcut puşcărie pentru omucidere, dar căruia epidemia de holeră îi va revela forţa morală. Prin ochii bătăuşului, copilul descoperă nedreptăţile sociale şi economice din perspectiva unui adult, într-o lume pestriţă şi înclinată către violenţă.

15:00 Drag de România mea!

Sezon Nou

*Invitati: Daria si Raris Crisan, Ionut Fulea, Luminita Anghel si Ovidiu Komornyik

Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2