loader
Foto

Galerie foto

Recapitulare la „Cursa prin istorie”: 800 de ani, descoperiţi prin jocuri de căutare de comori

„Cursa prin istorie" a ajuns la finalul sezonului şi, aşa cum facem şi la şcoală, vineri, 9 iunie, de la ora 22.00, pe TVR 2, telespectatorii au fost invitați la recapitulare. Emisiunea a fost programată sâmbătă, 10 iunie, de la ora 11.00, la TVR Cultural.  

 

800 de ani de convieţuire în Transilvania a românilor alături de saşi au lăsat o amprentă puternică asupra culturii din această regiune, atât în arhitectură, cât şi în formele de organizare a comunitătii. Astăzi, românii sunt cei care se mută în satele săseşti şi preiau o moştenire de valoare.

În ultimul episod al sezonului, „Cursa prin istorie” ne-a invitat la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Aici, prezentatoarea Adriana Irimescu a propus telespectatorilor TVR Cultural o trecere în revistă a celor 800 de ani de istorie, parcurși prin joc, în cele opt episoade, şapte biserici fortificate și o cetate medievală, monument UNESCO - Sighișoara.

„Ne aflăm într-o gospodărie de la poalele Munţilor Făgăraş, lângă Abaţia Cârţa. Istoria din ultimul veac a acestei comunităţi nu a fost consemnată doar în documente şi cărţi ci şi în imagini filmate pentru că această comunitate a fost actor în trei filme la 40 de ani distanţă. În 1929, satul Drăguş a făcut parte dintr-un amplu studiu condus de Dimitrie Gusti. Satul are şi un nume săsesc, dar evident că acolo locuiesc şi români şi saşi iar principala activitate este creşterea vitelor iar casele româneşti seamănă izbitor cu cele săseşti”, a spus Adriana Irimescu prezentatoarea emisiunii TVR 2, „Cursa prin istorie”.

(w882)

Invitată la evenimentul de lansare al Festivalului Săptămâna Haferland, ce se va desfășura în această vară în 10 localități din zona Rupea, Adriana s-a reîntâlnit cu o parte din călăuzele jocurilor de căutare de comori, a făcut bilanțul și a privit, alături de aceștia, spre viitor. Caroline Fernolend, președinta Fundației Mihai Eminescu Trust, Michael Schmidt, președintele Fundației M&V Schmidt, Daniel Zikeli, protopop evanghelic de Brașov, Călin Noru Stamatoiu, antreprenor, dar și doamna conf.dr. Paulina Popoiu, directoarea Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, au povestit despre cum văd istoria, dar și viitorul acestui tezaur ale Transilvaniei și v-au invitat la Săptămâna Haferland. Micile surprize au fost atelierul de pictură pe lemn, cu Manuela Ivan și mica lecție de preparat untul, cu Lavinia Schuster, de la Moșna.

(w882)

Cum i-au influentat saşii pe românii care au locuit în aceleaşi zone? Am început de la Cisnădioara, atestată documentar când a intrat în proprietatea Abaţiei de la Cârţa. Am parcurs apoi istoria în salturi, aflând ce i-a ajutat pe saşi să reziste de-a lungul vremii. La Cristian ne-am amintit cum se apărau saşii în Evul Mediu, iar la Criţ am descoperit cum au fost organizate comunităţile în secolul al XVII-lea. Ştiaţi că dacă aveai nevoie de ajutor puteai apela la vecini, iar dacă nu răspundeai la apel plăteai o amendă? Mai mult, o dată pe an vecinătatea se întâlnea la ziua judecăţii şi a împăcării? Drumul ne-a purtat apoi spre Hărman... în „Cursa prin istorie", vineri, 9 iunie, de la ora 22.00, la TVR 2. Emisiunea poate fi vizionată şi sâmbătă, 10 iunie, de la ora 11:00, la TVR Cultural.

19:05 Comisarul Rex

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 83

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist. O anchetă îl poartă pe comisarul italian Lorenzo Fabbri la Viena, unde întâmplarea i-l scoate în cale pe câinele poliţist Rex, care urmează să fie retras din activitate. Dar perseverentul patruped nu se lasă „scos la pensie”, ci îl ajută pe Fabbri să rezolve un caz complicat de crimă, dovedindu-se un partener de încredere. Ataşându-se de inteligentul animal, comisarul îl ia cu el la Roma, unde cariera lui Rex va continua cu succes timp de mulţi ani. Intuitiv, curajos şi loial, Rex va fi sprijinul de nădejde şi prietenul cel mai bun al comisarului Fabbri şi, apoi, al altor poliţişti cu care va lucra la cazuri palpitante şi periculoase.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

20:00 Puternici, impreuna

* Redifuzare

*Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA este un program care aduce fata in fata o familie din randul oamenilor simpli (sau un reprezentant al familiei, de la caz la caz ) si o vedeta, o personalitate din lumea artistica, sportiva sau politica. Acestia isi expun in fata telespectatorilor problemele lor, probleme cu care se confrunta orice om indiferent de clasa sociala, pregatire profesionala sau sex. Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA poate deveni una dintre optiunile preferate ale telespectatorilor TVR2, care se regăsesc in tematica sa, dar si un bun prilej de a întâlni vedetele lor preferate cu problemele lor ascunse.Emisiunea, zilnica, de luni pana joi, va pune in discutie si va cauta solutii pentru aspecte ale vietii de familie ale românilor de rând, începand cu relatia in cuplu, cresterea șsi educarea copiilor, alegerea partenerului de viată, gestionarea situatiilor delicate in cuplu, etc.

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

 

#tvr2