loader
Foto

„Pruncul, petrolul și ardelenii” și „Filantropica", duminică la TVR 2

La „Duminica filmului românesc”,  pe TVR 2, pe 9 iulie ne-am delectat cu două filme de excepție: „Pruncul, petrolul și ardelenii” și „Filantropica".

 

De la ora 12:00 urmărim filmul „Pruncul, petrolul și ardelenii”. Triada justiţiară transilvană formată din Traian, Ion şi Romi acţionează tot mai eficient într-o lume violentă, astfel încât Ion devine chiar ajutor de şerif.

(w882)

Cei trei îşi întemeiază o fermă pe care îşi instalează firma familiei - Brad's Ranch -, devotându-se unor activităţi agricole menite să le aducă prosperitate. La un moment dat ei intră în conflict cu vecinul Orban, venit în Lumea Nouă tot din Transilvania, dar înţelepciunea îi determină pe protagoniştii coliziunii să se înţeleagă până la urmă, identificându-i pe duşmanii lor reali, bandiţii locali ce le atacă proprietăţile.

Uşor, uşor, eroii noştri par a prinde rădăcini americane, mai ales după ce Romi, proaspăt însurat cu o jună din partea locului devine tată. Pruncul ivit pe lume îi reaşează pe toţi într-o relaţie nouă în această Americă bântuită de conflicte diverse, în care violenţa domină destinele omeneşti, dar unde bogăţia - reprezentată în cazul fraţilor Brad de petrolul ce va ţâşni din fântâna săpată în ogradă - poate constitui o compensaţie a traiului greu de până atunci.

Pelicula este produsă în 1981, în regia lui Dan Pița,  după un scenariu semnat de Francisc Munteanu. Din distribuție fac parte Ilarion Ciobanu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Mircea Diaconu, Jean Constantin, Ştefan Iordache.

(w882)

De la 20:00, am văzut comedia „Filantropica”, în regia lui Nae Caranfil, care îi are în distribuţie pe Mircea Diaconu şi Gheorghe Dinică.

„Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primeşte pomană.” Replica rămasă peste ani, rostită cu naturaleţea genială a lui Gheorghe Dinică, stă mărturie a impactului pe care pelicula „Filantropica” l-a avut asupra publicului. Un film ce a trecut cu succes proba timpului şi care atrage atenţia asupra unei lumi existente, ce pare să funcţioneze perfect în paralel cu orice societate, în orice vremuri – mafia cerşetorilor.

Mircea Diaconu este „Ovidiu”, un modest profesor de liceu, cu un salariu de mizerie, care nu-şi poate permite să iasă în oraş cu o femeie frumoasă şi elegantă. Pentru că s-a îndrăgostit, însă, de Diana, o tânără care visează la o carieră de model, profesorul e în căutarea unei surse suplimentare de venit. Cu naivitate, Ovidiu plonjează într-o lume fabuloasă, mafia cerşetorilor, sub aripa protectoare a unuia dintre dintre şefii acesteia, Pavel „Pepe” Puiuţ (Gheorghe Dinică), preşedinte al Fundaţiei Filantropica. Între agonie şi extaz, Ovidiu se va trezi trăind o viaţă dublă – „soţ” al Mirunei (Mara Nicolescu), într-o familie nevoiaşă, respectiv iubit şi finanţator al frumoasei Diana (Viorica Vodă).

"Filantropica", în regia lui Nae Caranfil, a fost propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, în 2003. Despre acest film, criticul Andrei Gorzo scria că „rămâne în memorie, ca o construcţie elegantă, complexă, îndrăzneaţă, a cărei înclinaţie primejdioasă te cheamă s-o vizitezi din nou. [...] Se înalţă pe solul tranziţiei româneşti, dar înălţimile şi perspectivele sunt fascinante pentru orice vizitator, indiferent de unde e şi pe ce sol e obişnuit să calce; şi, indiferent cât se va schimba compoziţia solului, Filantropica va putea fi descoperită cu fascinaţie, iar şi iar. A fost făcută să dureze. E ceea ce se cheamă a thing of beauty”.

9:00 Hollywood la Viena-Gala muzicii de film

(Hollywood in Vienna-a celebration of disney classics featuring alan menken, Austria, 2022)-R

Dirijor Michael Kosarin

Orchestra ORF Vienna Radio Symphony Orchestra

Interpreţi: Christine Allado, Celinde Schoenmaker, Adam Jacobs, Aisata Blackman, Susan Egan, Trevor Dion Nicholas, Randy Kerber

Spectaculos concert de gală în onoarea compozitorului Alan Menken recompensat cu opt premii OSCAR pentru coloană sonoră. Programul include muzica filmelor Mica sirenă, Frumoasa şi bestia, Aladdin, O poveste încâlcită, Hercule, Cocoşatul de la Notre Dame şi Pocahontas.

Redactor Ştefan Asavei

11:00 Comisarul Rex (R)

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 84

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

(Reluare)
 
Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Cap Compas: Devotio | VIDEO

Cap Compas: Devotio | VIDEO

publicat: duminică, 05 mai 2024

Orașul care i-a fascinat pe călătorii de orice religie este încă o surpriză ori de câte ori te întorci aici. Iar dacă ar fi să răscolești cărți ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările de ...

 

#tvr2