loader
Foto

„Pruncul, petrolul și ardelenii” și „Filantropica", duminică la TVR 2

La „Duminica filmului românesc”,  pe TVR 2, pe 9 iulie ne-am delectat cu două filme de excepție: „Pruncul, petrolul și ardelenii” și „Filantropica".

 

De la ora 12:00 urmărim filmul „Pruncul, petrolul și ardelenii”. Triada justiţiară transilvană formată din Traian, Ion şi Romi acţionează tot mai eficient într-o lume violentă, astfel încât Ion devine chiar ajutor de şerif.

(w882)

Cei trei îşi întemeiază o fermă pe care îşi instalează firma familiei - Brad's Ranch -, devotându-se unor activităţi agricole menite să le aducă prosperitate. La un moment dat ei intră în conflict cu vecinul Orban, venit în Lumea Nouă tot din Transilvania, dar înţelepciunea îi determină pe protagoniştii coliziunii să se înţeleagă până la urmă, identificându-i pe duşmanii lor reali, bandiţii locali ce le atacă proprietăţile.

Uşor, uşor, eroii noştri par a prinde rădăcini americane, mai ales după ce Romi, proaspăt însurat cu o jună din partea locului devine tată. Pruncul ivit pe lume îi reaşează pe toţi într-o relaţie nouă în această Americă bântuită de conflicte diverse, în care violenţa domină destinele omeneşti, dar unde bogăţia - reprezentată în cazul fraţilor Brad de petrolul ce va ţâşni din fântâna săpată în ogradă - poate constitui o compensaţie a traiului greu de până atunci.

Pelicula este produsă în 1981, în regia lui Dan Pița,  după un scenariu semnat de Francisc Munteanu. Din distribuție fac parte Ilarion Ciobanu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Mircea Diaconu, Jean Constantin, Ştefan Iordache.

(w882)

De la 20:00, am văzut comedia „Filantropica”, în regia lui Nae Caranfil, care îi are în distribuţie pe Mircea Diaconu şi Gheorghe Dinică.

„Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primeşte pomană.” Replica rămasă peste ani, rostită cu naturaleţea genială a lui Gheorghe Dinică, stă mărturie a impactului pe care pelicula „Filantropica” l-a avut asupra publicului. Un film ce a trecut cu succes proba timpului şi care atrage atenţia asupra unei lumi existente, ce pare să funcţioneze perfect în paralel cu orice societate, în orice vremuri – mafia cerşetorilor.

Mircea Diaconu este „Ovidiu”, un modest profesor de liceu, cu un salariu de mizerie, care nu-şi poate permite să iasă în oraş cu o femeie frumoasă şi elegantă. Pentru că s-a îndrăgostit, însă, de Diana, o tânără care visează la o carieră de model, profesorul e în căutarea unei surse suplimentare de venit. Cu naivitate, Ovidiu plonjează într-o lume fabuloasă, mafia cerşetorilor, sub aripa protectoare a unuia dintre dintre şefii acesteia, Pavel „Pepe” Puiuţ (Gheorghe Dinică), preşedinte al Fundaţiei Filantropica. Între agonie şi extaz, Ovidiu se va trezi trăind o viaţă dublă – „soţ” al Mirunei (Mara Nicolescu), într-o familie nevoiaşă, respectiv iubit şi finanţator al frumoasei Diana (Viorica Vodă).

"Filantropica", în regia lui Nae Caranfil, a fost propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, în 2003. Despre acest film, criticul Andrei Gorzo scria că „rămâne în memorie, ca o construcţie elegantă, complexă, îndrăzneaţă, a cărei înclinaţie primejdioasă te cheamă s-o vizitezi din nou. [...] Se înalţă pe solul tranziţiei româneşti, dar înălţimile şi perspectivele sunt fascinante pentru orice vizitator, indiferent de unde e şi pe ce sol e obişnuit să calce; şi, indiferent cât se va schimba compoziţia solului, Filantropica va putea fi descoperită cu fascinaţie, iar şi iar. A fost făcută să dureze. E ceea ce se cheamă a thing of beauty”.

15:05 Io , Constantin Brancoveanu Voievod

*Io , Constantin Brancoveanu Voievod

Producator : Alexandru Munteanu

Realizator: Rafael Udriste

16:45 Edward Elgar: Concertul pentru violoncel şi orchestră

Concert*(Simfonijski orkestar RTS i Dragan Đorđević, Serbia, 2023)

Dirijor: Aleksandar Kojić

Solist: Dragan Đorđević-violoncel

Orchestra Simfonică a radioteleviziunii naţionale din Serbia

În program: Suita Aladdin de Carl Nielsen şi Concertul pentru violoncel şi orchestră compus de Edward Elgar.

 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2