loader
Foto

Galerie foto

În culisele unui film: „Patima”

Duminica Filmului Românesc din 18 iulie, de la ora 13:10, ne invită să vizionăm la TVR 2 un film la care s-a lucrat 9 ani: „Patima” (1975), în regia lui George Cornea. Scenariul îi aparţine lui Draga Olteanu-Matei.

 

Ştirea că marea actriţă a scris un scenariu (după o schiţă a lui Petru Vintilă), de dragul unui personaj, făcea înconjurul lumii cinematografice în 1974.

Subiectul filmului porneşte de la o amintire din tinerețe a lui Sever Varlam (Ovidiu Moldovan) despre mama sa, Păuna, care a ajuns în primii ani de după cel de-al Doilea Război Mondial una dintre cele mai bogate femei din orașul Lugoj. Păuna Varlam (interpretată de Draga Olteanu-Matei) a rămas văduvă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, trebuind să-și întrețină singură cei doi copii: Sever și Sabina (Mariana Buruiană), care urmau pe atunci cursurile școlare.

(w882)

Despre originea filmului „Patima”, Draga Olteanu îşi amintea într-un interviu: „Nu m-am gândit niciodată că voi ajunge să scriu scenarii. Îmi amintesc că eram în tren spre Lugoj când l-am întâlnit pe Petru Vintilă. A venit și mi-a spus: Uite duduie am scris o nuvelă, Hiena… Eu nu l-am băgat în seamă până m-am întâlnit cu el pe stradă. M-a întrebat dacă i-am citit nuvela, am spus că nu. Am intrat într-o librărie, mi-a cumpărat cartea și m-a pus să o citesc. M-am îndrăgostit de cartea aia. A durat 9 ani până să lansăm filmul”.

Scenariul filmului a fost scris de actrița Draga Olteanu-Matei și de operatorul de imagine George Cornea, fiind inspirat din nuvela „Hiena” de Petru Vintilă. Au fost realizate trei variante de scenarii, ultima aparținând actriței Draga Olteanu Matei.

Conducerea cinematografiei a făcut însă presiuni pentru modificarea scenariului, adăugându-se implicații politice și eliminându-se unele elemente care ar fi contribuit la conturarea mai veridică a poveștii. „Mi-au distrus filmul cu adaosuri politice și morale. Această femeie, Păuna, prin ambiția și puterea sa de muncă, este modelul omului de succes al zilelor noastre. Însă filmul moralizează atitudinea ca fiind a «timpurilor vechi». Daca ei ar fi vrut ca oamenii s-o dezaprobe pe această «hienă», trebuiau să lase scenariul cum era scris. Și atunci omul singur hotăra dezaprobarea”, s-a plâns ulterior scenarista.

(w882)

Scenariul a fost modificat în mai multe rânduri, invocându-se diferite motive. „Realizarea filmului a durat nouă ani, timp în care s-a tot schimbat conducerea Cinematografiei. Din această cauză, scenariul a suferit multe intervenții, pentru a nu jigni instituțiile statului. Spre exemplu, pelicula se deschidea cu o scenă în care eroina principală, Păuna Varlam, își surprindea soțul dimineața la un chef cu femei. Păuna începea să-l alerge pe stradă, în tot hazul orașului, până intra pe poarta unui regiment, soțul fiind militar, unde găsește un general în inspecție. Văzând asta, omul cu pricina înțepenește, femeia trece pe lângă el, se duce la general și-i zice: «Domnule general, vă rog să-mi dați mie de acum încolo solda lui, pentru că bărbatul meu este un bețiv și un stricat care n-aduce nici un ban acasă. Am doi copii de crescut și e nevoie presantă de monedă forte». La care generalul spunea: «Pe front, în linia întâi». După asta o vedeam pe femeie în piață, îmbrăcată în doliu, vânzându-și lucrurile. După ce am prezentat materialul, obiecția a fost ca să nu jignim Armata - nu se poate ca un angajat al Armatei să se comporte în felul acesta și să se întâmple așa ceva.”, a afirmat Draga Olteanu-Matei.

Titlul inițial al scenariului a fost „Râsul hienei”. Regia filmului a fost încredințată operatorului de imagine George Cornea, acesta fiind filmul său de debut ca regizor. Anterior, el fusese regizor secund la filmul Păcală (1974), regizat de Geo Saizescu.

Duminica Filmului Românesc din 18 iulie, de la ora 13:10, ne invită la un film pentru care s-a lucrat 9 ani: „Patima”, în regia lui George Cornea, la TVR 2.

8:55 Mic dejun cu un campion

* Invitat: Preot Prof. WILHELM DANCĂ-teolog şi filozof, preot şi profesor la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității din București, membru corespondent al Academiei Române și membru al Academiei de Științe și Arte din Salzburg din 2017-Ed. specială pentru vizita Papei Francisc

’’Îmi place să stau de vorbă cu Dumnezeu şi cu oamenii’’ mărturiseşte profesorul Wilhelm Dancă, preot al Episcopiei Romano-Catolice din România. Invitatul acestei ediţii este un eminent teolog şi filozof, un teoretician exemplar al creştinismului. Care sunt semnificaţiile, mesajele, rostul şi momentul istoric la care vom fi martori zilele în scurt timp? Acestea sunt întrebările cele mai ardente pe care le vom discuta împreună cu preotul profesor Wilhelm Dancă şi cu Daniela Zeca Buzura în această dimineaţă, cu doar o săptămână înainte de venirea Suveranului Pontif în România. Sâmbătă de la 10:00, la TVR2 şi duminică, de la 9:00, la TVR3.

Producător Ileana Ploscaru Panait

Moderator: Daniela Zeca Buzura

9:45 Fără prejudecăţi

Sezon Nou

*Emisiunea Fără prejudecăți este singura producție media din Europa pentru care lucrează reporteri TV cu dizabilități și a fost premiată în anul 2016 de către Organizația Națiunilor Unite ca model de incluziune și autoreprezentare. Producția este interpretată în limbajul semnelor române iar o variantă accesibilizată pentru nevăzători de regăsește pe platforma Mixcloud. Reporterii Raluca Avram și Mihai Arsenie împreună cu moderatorul Ovidiu Damian se vor întâlni cu telespectatorii în fiecare sâmbătă de la ora 9:30 și vă vor prezenta poveștile unor oameni excepționali care schimbă lumea.

* Invitatul editiei de astazi este Ovidiu Milian, presedintele Asociatiei Deficientilor Locomotori din Bihor. Prin propriul exemplu, el insusi fiind o persoana utilizatoare de fotoliu rulant, Ovidiu motiveaza persoane cu dizabilitati sa-si traiasca viata cu independenta si demnitate

Reporteri: Mihai Arsenie, Raluca Avram

Interpret mimico-gestual: Simona Damian

Moderator si realizator: Ovidiu Damian

Producator: Ovidiu Pop

Emisiune realizata de TVR Cluj

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2