Sâmbătă, 9 aprilie, ați putut urmări un nou episod Memorialul durerii, în care am descoperit povestea de dragoste a Eugeniei şi Gheorghe Haşu, membru al grupului de partizani din Făgăraşi.
Ediția este disponibilă online pe TVR+.
Tăvălugul represiunii comuniste nu a ținut cont niciodată de familie, sentimente, relații interpersonale. În pofida agresivității sistemului, în cele mai grele condiții, poveștile de iubire au supraviețuit. Memorialul durerii continuă seria dedicată poveştilor de iubire, iar sâmbătă, 9 aprilie, îi prezintă pe Gheorghe Haşu şi Eugenia Comănici.
Gheorghe şi fratele său, Andrei, făceau parte din grupul Făgăraşului. De această parte a baricadei s-au găsit ţărani, bătrâni, studenţi şi chiar elevi de liceu. Organizaţi în grupuri de atac, ascunse prin câteva sate de la poalele munţilor, acestea şi-au găsit sfârşitul în urma atacurilor şi trădărilor organizate de securişti.
Întors din Al Doilea Război Mondial, Gheorghe Haşu a vrut să-şi întemeieze o familie şi să-şi continue meseria de tâmplar. El a cunoscut-o pe Eugenia Comănici, o fată de aproape 18 ani, cu şapte ani mai mică decât el, şi s-au căsătorit pe 2 februarie 1947.
Doar doi ani a durat căsnicia lor, în februarie 1949, gospodăria familiei Haşu a fost percheziţionată de Securitate, moment în care Gheorghe şi Andrei şi-au început viaţa de fugari. Ei au fost condamnaţi – în lipsă – de „constituire în bandă cu scop terorist şi crimă de uneltire împotriva regimului”, iar Securitatea a început să-i hărţuiască pe membrii familiei.
Eugenia a fost dusă la Securitatea din Făgăraş, unde a fost bătută, ameninţată şi obligată să semneze divorţul de Gheorghe Haşu. „Tânăra nevastă a îngenunchiat înaintea lor: «Lăsaţi-mă să mă duc la copii. Credeţi-mă, nu ştiu unde poate fi bărbatul meu. Sau aduceţi-mi măcar copilul aici să-l alăptez că altfel îmi moare». «Un pui de bandit mai puţin, poate să moară!» «Atunci omorâţi-mă şi pe mine, să se termine odată!»“ (Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc, vol. I, Gavrilă Ogoranu)
Gheorghe Haşu a fost arestat în vara anului 1955, când ultimii partizani din munţi au fost păcăliţi de un fost membru al grupului care le-a promis intermedierea fugii în Grecia. El a fost executat la 17 noiembrie 1957, la Jilava; Eugenia a crescut singură băiatul şi fata, nu s-a căsătorit niciodată, iar acum are 87 de ani.
***
Memorialul Durerii deschide un nou sezon cu o serie care va merge, ca şi celelalte, la sufletul telespectatorului. „Poveşti de iubire în infern“ aduce, pe lângă nesfârşitele episoade de suferinţă şi de rezistenţă, câteva evocări ale atâtor Juliete şi Romeo care au sângerat pentru dragostea lor, curmată brutal încă de la începuturi.
Despre Memorialul Durerii
„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.
***
Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.
Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!