loader
Foto

PORTRET: Marin Preda, cel mai iubit dintre pământeni

’’Iubirea poate să fie oricum, numai să fie! Poţi să arăţi ca un chimval răsunător, dar dacă dragoste nu e... spune evanghelistul”.

 

Marin Preda a avut o viață… de film sau de roman. De altfel, întreaga sa operă literară își trage dimensiunile, puterea și unicitatea dintr-o viață reală: a scriitorului.

Familia sa, satul unde a copilărit, frații și surorile sale, învățătorul său devin, la un moment dat, personaje. În jurul lor se vor clădi schițe, nuvele, romane.

Marin Preda, scriitorul, așa cum se învață despre el la școală face cinste literaturii noastre.

Dacă timpul ar fi avut răbdare probabil că viața ca o pradă a lui Marin Preda nu ni l-ar fi lăsat nouă, azi, ca pe cel mai iubit dintre pământeni.

(w882) Marin pred

(w882) Marin pred

Ne-am jucat, parafrazând titlurile mari ale operei scriitorului, fără să uităm de “Moromeţii”, lucrarea sa cea mai cunoscută.

Marin Preda s-a născut într-un august fierbinte, în anul 1922, într-un loc de la capatul lumii, Siliștea-Gumești. Acolo a început să înveţe (lucru care, de altfel, îi va marca întreaga viață), în ciuda unui tată îndărădnic și lipsit total de mijloace materiale.

S-a încăpățânat să rămână pe drumul cunoașterii, chiar dacă, pentru asta, Preda a plătit cu o malarie și cu o miopie. A început să scrie - și să impresioneze cu asta - încă din școală. Nu se întoarce în Siliștea-Gumești, preferând să bântuie prin București, aiurea, de multe ori fiindu-i foame și neavând unde să se ducă, mai mult de garsoniera minusculă a fratelui său, Nilă.

Dar, existau deja oameni care ’’vedeau” ceva în el. Geo Bogza îl ajută să se angajeze, în 1941, corector la ziarul ’’Timpul”. Tot acolo, un an mai târziu, Preda debutează cu schița ’’Pârlitu’’, al cărei original a fost cumpărat imediat, cu o sumă respectabilă.

Din săracia cruntă de până atunci, destinul său virase câtre faimă, bani, recunoaștere. Se prefigura deja un scriitor nou, cu un cuvânt clar și dur, ca un diamant.

Marin Preda s-a opus regimului comunist instaurat de Nicolae Ceaușescu. Moartea sa, în 1980 - în vila de creație a scriitorilor din Palatul Mogoșoaia - e și astăzi, subiect de controverse.

Apăruse ’’Cel mai iubit dintre pământeni”, un roman - fotografie a României dintre anii 1945 - 1964; o lume - ’’plină de dipsomani, parchinsoniști și torționari” - în cuvintele de azi: bețivi, bolnavi și... torționari.

Până la cel ’’Cel mai iubit dintre pământeni”, văzuseră literele tiparului ’’Întălnirea din pământuri”, ’’Desfășurarea”, ’’Risipitorii”, ’’Imposibia întoarcere”, ’’Marele singuratic”, ’’Delirul”, ’’Viaţa ca o pradă” și romanul care i-a făcut atenți pe comuniști, ’’Moromeții”.

Creația literară a lui Marin Preda este uriașă. Cum îi plăcea să spună, literatura a fost singura dragoste care nu l-a trădat. Cele trei soții ale sale - Aurora Cornu, prima sa iubire, Eta Vexler, evreica care l-a făcut antipatic regimului și Elena, cea care i-a dăruit urmași - au trăit cu acest gând.

’’Iubirea poate să fie oricum, numai să fie! Poţi să arăţi ca un chimval răsunător, dar dacă dragoste nu e... spune evanghelistul. E vorba, desigur, de dragostea divină, dar a noastră, cea profană, are oare vreo limită care s-o împiedice să atingă graniţa divinului? Lăcaşul ei nu e tot inima umană?“, se întreaba Marin Preda, prin gura lui Victor Petrini, personajul său din ’’Cel mai iubit dintre pământeni”.

(w882) Marin pred

’’Moromeții” ocupă un loc distinct în literatura noastră. Ne bucurăm să avem adaptări cinematografice după roman. Așa, socialismul cu realitatea colectivizării forțate, cu foncirea aferentă și noi-născuții activiști de partid devin mai facil de vizualizat; și, sperăm noi, de înțeles.

Marin Preda și personajele sale, unice, trăgându-și seva din vieți reale, mirobolante pentru cititorul de azi, aduc literaturii noastre o plus valoare pe care, nici măcar acum, la 40 de ani de la moartea sa, nu o conștientizăm, atât cât ar trebui.

(w882) Marin pred

Pentru cel mai iubit dintre pământeni, timpul nu a mai avut răbdare.

Ana Maria Sandu

 

 

 

1:30 Memorialul durerii O istorie care nu se învată la scoală (R)

Caractere

Într-o lume deformată, mutilată moral de un regim politic criminal, au existat oameni care au reușit să-și păstreze demnitatea, refuzând orice formă de compromis. De cele mai multe ori această verticalitate morală a fost pedepsită cu ani grei de închisoare. Această serie reunește figuri emblematice ale rezistenței anticomuniste românești.

Tudor Greceanu

Redactor: Doina Teodoru

Producător: Alexandru Munteanu

Un film de Lucia Hossu Longin

O coproducţie TVR-APTR

(Reluare)

2:25 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)
 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2