loader
Foto

O istorie a bravilor: Ultimul „Tatăl Nostru”

În ultimul episod dedicat Rezistenţei armate din Munţii Făgăraş, „Memorialul durerii” prezintă procesul celor au fost prinşi în timp ce voiau să fugă în Grecia. De la ora 16:00, la TVR 2 şi TVR+.

 

Memorialul Durerii

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Ultimul episod dedicat rezistenţei din munţii Făgăraşului prezintă sfârşitul bandei lui Ion Gavrilă. Încercăm să urmărim, prin documente și mărturii, procesul luptătorilor care au fost prinși prin trădare. Aceştia au fost arestaţi de autorităţi în urma trădării unuia dintre susţinătorii acestora, care le-a promis facilitarea drumului către Grecia. Convinşi că vor reuşi să ajungă la centrul american de acolo, ei vor sfârşi în închisoare. Această operaţiune a fost numită o „combinaţie informativ - operativă”, fiind organizată de şeful Securităţii din Braşov, Gheorghe Crăciun.

În cartea sa de amintiri, Ion Gavrilă Ogoranu, preluând mărturia doctorului Nicolae Burlacu și a lui Olimpiu Borzea, vorbește despre execuția din 14-15 noiembrie 1957.

În iunie 1955, primul arestat a fost Laurean Haşu, urmându-i Ion Novac, Chiuşdea, Victor Metea şi Jean Pop, prins în 1956. În urma procesului intentat, aceştia şi-au primit sentinţele pe 3 august 1957 şi au fost executaţi, pe 20 noiembrie 1957, prin împuşcare.

***


În noua serie de filme documentare „O istorie a bravilor”, echipa „Memorialul durerii” îşi propune să prezinte istoria acelor luptători care în munţi, în condiţiile în care opoziţia anticomunistă era în închisori, au continuat să pună libertatea şi rezistenţa deasupra vieţii. Au murit în înfruntări, în temniţe, în faţa plutoanelor de execuţie. Actele lor de mare curaj s-au petrecut în Carpaţii României, care au fost ultima tranşee împotriva colonizării sovietice.

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită și pe
TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

10:30 Magazin Deutsche Welle

Globalizarea: riscuri şi beneficii (GLOBAL US Magazin despre globalizare, Germania, 2024) PREMIERĂ

Programul-magazin tratează problemele lumii contemporane inter-conectate, cu focus pe sintagma „local este global” şi vice-versa, şi arată cum se adaptează oamenii la oportunităţile şi la riscurile globalizării.

Episodul 98

Redactor: Corina Feleagă

11:00 Comisarul Rex (R)

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 73

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

(Reluare)
 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2