O călătorie memorabilă la Varna, sâmbătă la Cap Compas
luni, 24 septembrie 2018
Ediția Cap Compas din 29 septembrie invită telespectatorii la câțiva pași de granița de Sud a României. Sâmbătă, de la ora 15.30, la TVR2.
Comoara din muzeu din Varna
Muzeul de Arheologie din Varna
Comoara din muzeu din Varna
Comoara din muzeu din Varna
Muzeu greco roman din Varna
Muzeu greco roman din Varna
Reteta kopulu
Reteta kopulu
Reteta kopulu
Reteta kopulu
Varna navigatie
Varna navigatie
Comoara din muzeu din Varna
Muzeul de Arheologie din Varna
Comoara din muzeu din Varna
Comoara din muzeu din Varna
Muzeu greco roman din Varna
Muzeu greco roman din Varna
Reteta kopulu
Reteta kopulu
Reteta kopulu
Reteta kopulu
Varna navigatie
Varna navigatie
Alte legături
Cap Compas

Varna devine pentru jumătate de oră un areal al valențelor de care se poate bucura orice trecător prin această regiune a Bulgariei.

Deși sunt la mare căutare locurile exotice și oarecum îndepărtate este de remarcat și faptul că la câteva ore distanță de România, după un traseu simplu și la îndemână, se poate ajunge la destinații remarcabile.Varna este un asemenea loc. Și este la îndemâna celor mai mulți dintre români. Pas cu pas se descoperă un centru care nu se desfășoară pe o arie foarte mare, însă oferă lucruri și locuri interesante.

(w500) Catedrala

Scurte popasuri se descoperă cu legende și cu istorii. Statui, monumente, clădiri, catedrala Adormirea Maicii Domnului, amestec de stiluri arhitectonice străzi pietonale intersecții și scurte explicații toate se adună pentru a forma un mozaic. Termele, respectiv ruinele băilor publice romane din vremea în care orașul se numea Odessus, au fost construite în ultima parte a secolului secolului 2 după Hristos. Ocupă ca mărime al patrulea loc în Europa și sunt cele mai vaste din zona balcanică. Mai mari decât cele de aici sunt băile lui Caracala și ale lui Dioclețian aflate în Roma și cele din Trier de pe teritoriul Germaniei din zilele noastre.

(w500) Catedrala

Băile au fost folosite neîntrerupt aproape un secol. În Evul Mediu spațiile și-au schimbat destinația, devenind ateliere meșteșugărești. Au fost cercetate de arheologi începând din 1906, însă mare parte din ruine au fost scoase la lumină abia între anii 1959 și 1971.

(w500) Terme roma

Au 7.000 mp și ziduri care se înalţă în unele secțiuni până la 20 de metri. Este cel mai vechi ansamblu arhitectonic aflat în picioare în Bulgaria.

(w640) Muzeul de

Deși Muzeul de Arheologie a fost fondat în 1888 și a avut anumite părți din clădire colecțiile importante au fost expuse după prima jumătate a secolului trecut. Aria expozițională acoperă 2.150 mp. Sunt adunate mărturii preistorice, apoi ale tracilor grecești române medievale bizantine otomane și, în fine, bulgare. Colecțiile muzeului înșiră, cronologic, peste 60.000 de exponate. Artefacte unice din epoca elenistică, romană și epoca antică târzie, forme rare de pre-monede, peste 2.000 de piese antice și medievale de aur, argint, bronz și cupru, statui și sculpturi antice, vase, basoreliefuri medievale și decorațiuni, podoabe din aur, un summum cu care s-ar putea mândri instituții asemenatoare din marile capitale europene.

(w500) Muzeul de

În registrul descoperirii rădăcinilor acestui oraș și a istoriei locuitorilor Muzeul de Arheologie este un reper esențial. Comoara din Varna este o veritabilă expoziție celebrantă. Coliere, brățări, ornamente pectorale și vase însumând 3.000 de piese de aur pur de 23 de carate, cu o greutate totală de aproximativ 6,5 kg au adus faima mondială a orașului Varna. Această comoară arată relațiile între civilizații contemporane de pe Volga, din insule Ciclade sau apropiate cu cultură Hamangia. Mormântul aparține unui bărbat și conform unor opinii este din perioada de trecere de la matriarhat spre societatea dominată patriarhal. Aproape toate părțile importante anatomice au fost împodobite cu obiecte de aur. Maniera de înhumare venerează virilitatea, forța instinctuală și puterea războinicului. Este considerată cea mai veche făurire din aur a omului. Comoara a fost subiect de filme documentare și de cronici în prestigioase reviste științifice sau magazine de călătorie și aventură.

(w500) Comoara di

Capitala Mării Negre poate deveni o surpriză plăcută și locul în care să îți dai întâlnire de la istorie la gastronomie și de la obiceiuri locale la divertisment cu clipe de neuitat.

(w500) Muzeu grec

Catedrala Adormirea Maicii Domnului se vede mai de oriunde din Varna. Situată în centrul orașului Varna este una dintre cele mai faimoase clădiri din oraș. Loc de rugăciune pentru localnici și în același timp obiectiv turistic în traseele turiștilor, catedrala a devenit un simbol al orașului Varna.

(w500) Catedrala

Numele ales, "Adormirea Maicii Domnului", a fost în onoarea împărătesei ruse Maria Alexandrovna. Construcția bisericii a durat șase ani. Proiectul a fost elaborat de arhitectul din Odessa Maas și a după modelul bisericii Peterhovski din Sankt Petersburg. Prima Sfântă Liturghie a fost celebrată la 30 august 1886.

Amenajarea și decorarea interiorului a fost un demers laborios îmbinând arhitectură și artă pentru un echilibru estetic de excepție.

Obiectivul principal al vinotecii Darzelas a fost și este de a oferi posibilitate iubitorilor de vin, să facă cunoștință cu tradițiile seculare legate de viticultura și vinicultura din ținuturile bulgărești, de a populariza vinurile locale, de a îmbogăți cultura vinului, de a ajuta pe colecționari să găsească vinurile preferate și rare, de a oferi emoții de neuitat, în universul unic al vinului.

La enotecă există o colecție de peste 500 de sticle unice de vinuri bulgărești.

(w500) Reteta kop

Cu recuzită șorț și pălărie de pai se continuă clipe petrecute aproape prietenește dincolo de aparentul stres al unei producții de televiziune fie ea și un simplu reportaj. Madelena ne pregătește ceva ce merge numai bine după o degustare de vin și înainte de un prânz - kopulu este un soi de salată bulgărească preparată din legume coapte pe jar.

Și totuși nu poți ajunge în Varna fără să cauți marea. Indiferent de faptul că vremea de afară nu îmbie spre plaje. Orașul se desfășoară pe o suprafață de 238 km pătraţi. Marea Neagră se prelungește firesc într-un golf ferit de talazuri. Țărmurile înseamnă aproape 30 km de plaje sau promontorii.

(w500) Varna navi

În cele din urmă, chiar dacă atingem doar cu privirea țărmul mării, alegem portul pentru un final de drum. Gara maritimă modernă devine limanul pentru experimentarea unei imersiuni plăcut surprinzătoare în clipa frumoasă a unei alte vârste.

(w500) Varna navi

 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleşcoala
  Japoneza Producator: Sinziana Milosoiu
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Moldova Emisiune realizată de TVR Moldova Jurnalist: Cătălin Blebea Producător Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  În direct cu viaţa
  redifuzare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 08:50
  Teleshopping
 • 09:00
  Pistruiatul
  Serial* * Episodul 7*Fluturaşii In distributie : Costel Baloiu, Sergiu Nicolaescu, Reka Nagy, Zephi Alsec, Aurel Giurumia, Ion Dichiseanu, Vistrtian Roman, Margareta Pogonat, Constantin Codrescu, Gyorgy Kovacs, Florin Tanase, Viorel Comanici, Peter Paulhoffer, Goe, Haralambie Boros. Imaginea si camera Vasile Oglinda. Decorurile-Nicolae Dragan Costume-Tomina. Muzica-Horia Moculescu Scenariul si regia Francisc Munteanu Redactor Alice Săceanu AUDIENTA GENERALA (AG)
 • 09:45
  Secolul 22
  *Episodul 1 Realizator: Bogdana Pascal
 • 10:00
  Documentar 360° GEO
  * Palawan-imperiul perlelor (Palawan, l’empire des perles, Franţa-Germania, 2010) Realizator: Thérèse Engels Redactor: Corina Feleagă
 • 11:00
  Magazin Deutsche Welle
  * Azi despre mâine Premieră (TOMORROW TODAY-Magazin ştiinţific, Germania, 2022) Fascinanta lume a ştiinţei, în special misiunile spaţiale care dezvăluie tot mai multe dintre secretele Universului, constituie subiectele programului-magazin Azi despre mâine. Episodul 26 Redactor:Cristina Crăciun
 • 11:30
  Prietenii de la radio
  Transmisiune directă Producător: Liana Damian
 • 12:00
  Telejurnal TVR2
  *Sport*Meteo Translator mimico-gestual Lena Dermengiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Transmisiune directă
 • 12:40
  Teleshopping
 • 13:00
  Cultura minorităţilor
  * La porţile orientului * Poezie şi tradiţia lucrului de mână la Casa lui Techir. *Povestea celui mai vechi salas de cult musulman-Esmahan Sultan Redactor: Dana Ioniţa
 • 13:30
  Educaţie la înălţime
  redifuzare Producător: Alice Săceanu Coproducţie TVR-SC Media Factory Unit SRL
 • 14:30
  Documentar 360°-GEO
  * Cuba-în ritmuri de flaşnetă redifuzare (CUBA-DANSE AVEC LES ORGUES DE BARBARIE, Franţa-Germania, 2017) Realizator: Stefan Richts În provincia Granma, din sud-estul Cubei, izolată şi puţin cunoscută de turişti, nu-şi poate imagina nimeni o fiesta fără flaşnete, adevărate capodopere, iniţial importate din Franţa. Profund ancorată în cultura tradiţională locală, música molida se cântă pe flaşnete ce redau muzica cu ajutorul unor benzi din carton perforate. Uneori de dimensiuni impresionante, flaşnetele pot cântări până la 1,5 tone. Grupurile muzicale le transportă din sat în sat, iar efortul lor este răsplătit de ambianţa generată: întregul sat, de la cei mai tineri la cei mai bătrâni, dansează pe ritmurile vesele ale acestor instrumente mecanice cu un parfum vetust. Redactor: Corina Feleagă
 • 15:30
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:30
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate *7 kilometri bătea bunicul Tuțu, de acasă și până în centrul satului, tragând după el căruțul cu roți de lemn, ca să vândă copiilor dulciuri. Și-a deschis afacerea în 1940. Printre actele bătrânului am găsit autorizația de comercializare a turtei dulci și ceaiului, din 1954. Dovada pentru bomboanele pe băț și înghețată, o descoperim datată 3 ani mai târziu, 1957. Respectând rețetarul vremii, întindem masă în bucătăria nepoatei, doda Ana, ca să pregătim de Moș Nicolae, bucuriile bobonțarului și turtarului Tuțu, care a îndulcit viața micuților, în vremea în care acadelele și dulciurile nu stăteau la discreția copiilor pe rafturile de la magazin. Se întâmplă la Cornereva, se județul Caraș-Severin. Emisiune realizată de TVR Timişoara Prezentator: Dan Liuț Realizator: Veronica Mihoc Producător: Florin Mihoc Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 17:00
  În direct cu viaţa
  Înregistrare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 46 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Reţeaua de idoli
  Producător: Irina Păcurariu
 • 21:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  * O istorie care nu se învață la școală Așezări care s-au opus comunismului Revolta satelor din județul Arad : Apateu, Berechiu, Somoșcheș, Șepreuș La 31 iulie 1949 țăranii din nordul județului Arad au declanșat o revoltă. Activiștii de partid îi împiedicaseră să-și ducă grâul la batoze. Când au fost îndemnați în batjocură să mănânce prune, furia lor s-a dezlănțuit. Represiunea a fost însă mult mai dură Redactor: Doina Teodoru Producător: Alexandru Munteanu Realizator: Lucia Hossu Longin O coproducţie TVR-APTR
 • 22:00
  Documentar
  Documentar * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Premieră Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ? ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Premieră Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 45 Dramă. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 00:00
  Luminiţa de la miezul nopţii
  Producător: Luminiţa Velciu Redactor: Transmisiune directă
 • 01:00
  Duminica filmului românesc
  * Masca de argint-România, 1985 Regia: Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin, Ion Besoiu Aventuri. *ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP Redactor: Gabriela Onea
 • 03:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 03:40
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:05
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:30
  Documentar
  Documentar (R) * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ?   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan