loader

O călătorie memorabilă la Varna, sâmbătă la Cap Compas

Ediția Cap Compas din 29 septembrie invită telespectatorii la câțiva pași de granița de Sud a României. Sâmbătă, de la ora 15.30, la TVR2.

 

Cap Compas

Varna devine pentru jumătate de oră un areal al valențelor de care se poate bucura orice trecător prin această regiune a Bulgariei.

Deși sunt la mare căutare locurile exotice și oarecum îndepărtate este de remarcat și faptul că la câteva ore distanță de România, după un traseu simplu și la îndemână, se poate ajunge la destinații remarcabile.Varna este un asemenea loc. Și este la îndemâna celor mai mulți dintre români. Pas cu pas se descoperă un centru care nu se desfășoară pe o arie foarte mare, însă oferă lucruri și locuri interesante.

(w500) Catedrala

Scurte popasuri se descoperă cu legende și cu istorii. Statui, monumente, clădiri, catedrala Adormirea Maicii Domnului, amestec de stiluri arhitectonice străzi pietonale intersecții și scurte explicații toate se adună pentru a forma un mozaic. Termele, respectiv ruinele băilor publice romane din vremea în care orașul se numea Odessus, au fost construite în ultima parte a secolului secolului 2 după Hristos. Ocupă ca mărime al patrulea loc în Europa și sunt cele mai vaste din zona balcanică. Mai mari decât cele de aici sunt băile lui Caracala și ale lui Dioclețian aflate în Roma și cele din Trier de pe teritoriul Germaniei din zilele noastre.

(w500) Catedrala

Băile au fost folosite neîntrerupt aproape un secol. În Evul Mediu spațiile și-au schimbat destinația, devenind ateliere meșteșugărești. Au fost cercetate de arheologi începând din 1906, însă mare parte din ruine au fost scoase la lumină abia între anii 1959 și 1971.

(w500) Terme roma

Au 7.000 mp și ziduri care se înalţă în unele secțiuni până la 20 de metri. Este cel mai vechi ansamblu arhitectonic aflat în picioare în Bulgaria.

(w882) Muzeul de

Deși Muzeul de Arheologie a fost fondat în 1888 și a avut anumite părți din clădire colecțiile importante au fost expuse după prima jumătate a secolului trecut. Aria expozițională acoperă 2.150 mp. Sunt adunate mărturii preistorice, apoi ale tracilor grecești române medievale bizantine otomane și, în fine, bulgare. Colecțiile muzeului înșiră, cronologic, peste 60.000 de exponate. Artefacte unice din epoca elenistică, romană și epoca antică târzie, forme rare de pre-monede, peste 2.000 de piese antice și medievale de aur, argint, bronz și cupru, statui și sculpturi antice, vase, basoreliefuri medievale și decorațiuni, podoabe din aur, un summum cu care s-ar putea mândri instituții asemenatoare din marile capitale europene.

(w500) Muzeul de

În registrul descoperirii rădăcinilor acestui oraș și a istoriei locuitorilor Muzeul de Arheologie este un reper esențial. Comoara din Varna este o veritabilă expoziție celebrantă. Coliere, brățări, ornamente pectorale și vase însumând 3.000 de piese de aur pur de 23 de carate, cu o greutate totală de aproximativ 6,5 kg au adus faima mondială a orașului Varna. Această comoară arată relațiile între civilizații contemporane de pe Volga, din insule Ciclade sau apropiate cu cultură Hamangia. Mormântul aparține unui bărbat și conform unor opinii este din perioada de trecere de la matriarhat spre societatea dominată patriarhal. Aproape toate părțile importante anatomice au fost împodobite cu obiecte de aur. Maniera de înhumare venerează virilitatea, forța instinctuală și puterea războinicului. Este considerată cea mai veche făurire din aur a omului. Comoara a fost subiect de filme documentare și de cronici în prestigioase reviste științifice sau magazine de călătorie și aventură.

(w500) Comoara di

Capitala Mării Negre poate deveni o surpriză plăcută și locul în care să îți dai întâlnire de la istorie la gastronomie și de la obiceiuri locale la divertisment cu clipe de neuitat.

(w500) Muzeu grec

Catedrala Adormirea Maicii Domnului se vede mai de oriunde din Varna. Situată în centrul orașului Varna este una dintre cele mai faimoase clădiri din oraș. Loc de rugăciune pentru localnici și în același timp obiectiv turistic în traseele turiștilor, catedrala a devenit un simbol al orașului Varna.

(w500) Catedrala

Numele ales, "Adormirea Maicii Domnului", a fost în onoarea împărătesei ruse Maria Alexandrovna. Construcția bisericii a durat șase ani. Proiectul a fost elaborat de arhitectul din Odessa Maas și a după modelul bisericii Peterhovski din Sankt Petersburg. Prima Sfântă Liturghie a fost celebrată la 30 august 1886.

Amenajarea și decorarea interiorului a fost un demers laborios îmbinând arhitectură și artă pentru un echilibru estetic de excepție.

Obiectivul principal al vinotecii Darzelas a fost și este de a oferi posibilitate iubitorilor de vin, să facă cunoștință cu tradițiile seculare legate de viticultura și vinicultura din ținuturile bulgărești, de a populariza vinurile locale, de a îmbogăți cultura vinului, de a ajuta pe colecționari să găsească vinurile preferate și rare, de a oferi emoții de neuitat, în universul unic al vinului.

La enotecă există o colecție de peste 500 de sticle unice de vinuri bulgărești.

(w500) Reteta kop

Cu recuzită șorț și pălărie de pai se continuă clipe petrecute aproape prietenește dincolo de aparentul stres al unei producții de televiziune fie ea și un simplu reportaj. Madelena ne pregătește ceva ce merge numai bine după o degustare de vin și înainte de un prânz - kopulu este un soi de salată bulgărească preparată din legume coapte pe jar.

Și totuși nu poți ajunge în Varna fără să cauți marea. Indiferent de faptul că vremea de afară nu îmbie spre plaje. Orașul se desfășoară pe o suprafață de 238 km pătraţi. Marea Neagră se prelungește firesc într-un golf ferit de talazuri. Țărmurile înseamnă aproape 30 km de plaje sau promontorii.

(w500) Varna navi

În cele din urmă, chiar dacă atingem doar cu privirea țărmul mării, alegem portul pentru un final de drum. Gara maritimă modernă devine limanul pentru experimentarea unei imersiuni plăcut surprinzătoare în clipa frumoasă a unei alte vârste.

(w500) Varna navi

23:35 Duelul pianelor

““Duelul Pianelor” revine cu un sezon nou pe TVR 2, în fiecare duminică, de la ora 20, într-o nouă formulă dar cu acelaşi scop: divertisment de calitate. Carismaticul Adrian Enache va arbitra un duel muzical presărat cu provocări inedite, arhive TVR, poveşti amuzante, muzică live şi improvizaţii cu trupa Popfolklorica, alături de talentaţii Ovi si Ilinca

Producator: Iuliana Marciuc

(Reluare)

1:35 Istorii de bun gust

*Arsenie Boca

*Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX, dar si una dintre personalitătile cele mai interesante si complexe ale României. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Tara Hategului, se perindă zilnic sute de pelerini. În timpul vietii a fost urmărit, supravegheat, cercetat, iar cuvintele şi atitudinile sale au devenit subiect de interpretări, răstălmăciri şi, cateodata, rea-voinţă. Dar, mai mult decât oricine în România contemporană, a dat sens şi nădejde celor deznădăjduiti. Din dosarul informativ al Părintelui Arsenie Boca aflăm că, începând din anul 1946, Părintele era „cunoscut de Gheorghiu-Dej şi de Teohari Georgescu, cei care voiau să-l promoveze într-un post de episcop”. Conform mărturiei Mitropolitului Bartolomeu Anania, după anul 1948, însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, plănuia să-l ridice pe Părintele Arsenie la rangul de arhiereu: Acesta a marturisit: „Ştiu cu siguranţă că Patriarhul se gândea să-l cheme la treapta arhieriei, dar, precum se cunoaşte, Arsenie a fost arestat, dus în lagăre de muncă forţată şi apoi, practic, obligat să rămână inactiv” Se mai consemneaza, de asemenea, că în acea vreme Părintele Arsenie Boca se afla în bune relaţii cu Petru Groza. Prin urmare, nu i-ar fi fost deloc greu să profite de pe urma acestor „simpatii”! De ce a preferat în locul puterii-arestările, în locul confortului-urmăririle, în locul recunoaşterii-marginalizarea, este la îndemâna oricui să răspundă!​

Realizator: Camelia Moise

(Reluare)
 
Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

EMOȚIE, UMOR ȘI TALENT LA ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!”

O nouă gală de senzație a emisiunii ”Drag de România mea!” vă așteaptă la TVR 2, sâmbătă, 12 iulie, ora 20:00 şi duminică, 13 iulie, ora 15:00.

 

#tvr2