loader

„Nostalgia domnului Wilfried H.Lang”

Duminică, de la ora 19:00, „Memoria exilului românesc” (TVR 2) prezintă „Nostalgia Domnului Wilfried H.Lang”, o ediţie-portret dedicată unuia dintre martorii celui de-al II-lea Război mondial.

 

Memoria exilului românesc

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Adolescent în timpul războiului,  Wilfried H. Lang se stabilise în România, după ce tatăl său a început să lucreze ca arhitect-şef al Societății Astra România. După bombardamentul aviaţiei americane din 1 august 1943 asupra Ploieştiului, familia lui a fost evacuată la Boldeşti – o schelă petroliferă la zece kilometri de Ploieşti, pe Valea Teleajenului.

După 23 august 1944 familia lui a început retragerea către Germania, în urma ordinelor de la Bucuresti, prin care toţi cetăţenii şi etnicii germani erau daţi afară din serviciu. Wilfried H. Lang rememorează clipele dramatice pe care le-a trăit în 1944.

„De-a lungul tuturor întâlnirilor, dialogul cu Wilfried H. Lang mi-a deschis, de fiecare dată, noi porţi de cunoaştere ale unor realităţi nu demult trecute, ale unor responsabilităţi morale faţă de rădăcinile din care ne-am ivit, şi faţă de cei din jurul nostru”, mărturiseşte realizatoarea emisiunii, Marilena Rotaru.

În anii ’90 a decis să-i ducă povestea mai departe. „Îmi dădeam seama că povestea vieţii acestui om însemna mai mult decât o simplă biografie”. Pentru Marilena Rotaru, povestea lui Wilfried H. Lang însemna „destinul unor generaţii întregi – între ele erau şi cele ale  părinţilor  mei -  dintr-o  destul  de mare parte a Europei, într-un secol devastat de războaie, cutremurat de cumplite schimbări”.

„Nu am întâlnit om mai disponibil să întindă o mână de ajutor, să se implice în rezolvarea unor lucruri complicate, să lase semne  pe chipul acestei lumi, chiar dacă asta înseamnă de fapt un continuu slalom printre dificultăţi, sacrificii şi ostilităţi – culmea! - de cele mai multe ori din partea celor pe care doreşte să-i  ajute”.

Cu greu l-am convins să accepte să-şi spună propria istorie, în faţa unui aparat de filmat. Impresionanta rememorare a momentelor de la 23 August 1944 pe care le-a trăit alături de tatăl său pe Valea Prahovei, sunt astăzi, la 70 de ani de la aceste evenimente, o cutremurătoare pagină de istorie. În 1995 a organizat vizita Majestăților Lor Regelui Mihai și a Reginei Ana în Germania, la Bad Mergentheim. Întrebat, dacă s-ar mai naște o dată, în ce loc și timp ar dori să trăiască, a răspuns: ”la Ploiești, în România interbelică.” (Marilena Rotaru)

Despre emisiune:

Serialul de televiziune Memoria exilului românesc, realizat de Marilena Rotaru împotriva curentului şi curentelor, cuprinde portrete ale unor nume ilustre ale exilului nostru şi ale culturii mondiale.

Mai multe informaţii despre emisiune găsiţi aici.


***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

8:30 Teleşcoala

* Matematica (BAC)

Producator: Sinziana Milosoiu

9:00 Teleşcoala

* Matematica (BAC)

Producator: Sinziana Milosoiu

 
Energie, emoţie și o lume a copilăriei la

Sâmbătă, 17 mai, ora 20.00 și duminică, 18 mai, ora 15.00, vă aducem în dar, la TVR 2, o nouă gală de excepție a sezonului 14 al emisiunii "Drag ...

„Metronom”, un film despre dragoste, muzică şi curaj în România comunistă, la TVR 2

Povestea tinerilor pentru care muzica însemna libertate în vremea comunismului, în „Metronom”, difuzat de TVR 2, vineri, 16 mai, de la ora 22.00.

Emisiunea "Forța Ideilor" subliniază importanța cunoașterii istoriei României ca fundament al identității naționale, depășind simpla pregătire ...

 

#tvr2