loader
Foto

Galerie foto

"Noi, românii, am fost siliţi să aplaudăm un dictator abject care ne ducea la faliment moral şi economic"

"Mic Dejun cu un Campion" a revenit sâmbătă, 21 octombrie, la TVR2, TVR Internaţional, TVR MOLDOVA, TVR Cultural şi TVR+ cu sezonul numărul 18. Primul invitat al Danielei Zeca Buzura a fost ing. Andrei Ursu – specialist în software, cetăţean american, cercetător asociat la CNSAS, fiul disidentului Gheorghe Ursu. | VIDEO

 

De nouă ani ne întâlnim neîntrerupt, sâmbătă de sâmbătă, cu oameni pe care îi preţuim pentru profesionalismul şi verticalitatea lor, pentru dorinţa lor de a se autodepăşi, de a arăta că totul se poate prin seriozitate şi studiu, prin performanţă şi moralitate. Sunt oaspeţi care ne-au încântat şi sunt alţii, mulţi prieteni pe care îi veţi vedea în noul sezon la "Mic Dejun cu un Campion".

Pentru că ne propunem să fim alături de cei care ne urmăresc de atâţia ani dar dorim să ne facem şi noi fideli gata oricând de un răgaz de 45 de minute pentru a fi alături de invitaţii de la Mic Dejun cu un Campion şi de Daniela Zeca Buzura, cea care, cu multă pasiune, caută şi reuşeşte să pună în valoare nu doar informaţii preţioase ci, printr-un dialog plin de dinamism să creeze o atmosferă propice destăinuirii. Totul pentru voi, telespectatorii noştri pe care îi aşteptăm nu doar în faţa micilor ecrane ci şi pe pagina noastră de facebook.

Amfitrion: Daniela Zeca Buzura

Producător: Ileana PLoscaru Panait

(w882)

Primul invitat - ing. Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu

Sâmbătă, 21 octombrie, de la ora 10:00, primul invitat al Danielei Zeca Buzura, ing. Andrei Ursu – specialist în software, cetăţean american, cercetător asociat la CNSAS, fiul disidentului Gheorghe Ursu, a deschis sezonul cu numărul 18, "Mic Dejun cu un Campion".

"Noi, românii, am fost siliţi să aplaudăm un dictator abject care ne ducea la faliment moral şi economic. A fost o umilinţă pentru poporul român care a avut ca resort un mecanism diabolic şi anume, frica", spune Andrei Ursu.

Cu trei ani în urmă, îl aveam în platou la „Mic Dejun cu un Campion” pe ing. Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, decedat în închisorile comuniste. Un caz care a făcut istorie nu doar prin recunoaşterea/judecarea unor fapte concrete dar şi prin recuperarea unei memorii ce nu trebuie să se ştergă niciodată din conştiinţa de rezistenţă a poporului român. O istorie de decenii pe care am trăit-o cu toţii, care, odată cu trecerea anilor şi dispariţia unor generaţii ce au îndurat toate nedreptăţile unei societăţi carcerale şi succesiunea unor noi generaţii necunoscătoare şi din ce în ce mai indiferente la ceea ce s-a petrecut cu adevărat în acei ani, riscă să se dilueze până la uitare.

(w882)

"Au fost oameni ameninţaţi asupra cărora plana teroarea Securităţii. Din cauza asta noi, românii am fost siliţi să aplaudăm un dictator abject care ducea ţara e râpă. Ne ducea la faliment moral şi economic şi, totuşi îl aplaudam. A fost o umilinţă a popoprului român care a avut ca resort un mecanism diabolic şi anume, frica. Frica generalizată de Securitate, nu de Ceauşescu. Ceauşescu nu-i putea aresta pe toţi’’ – Andrei Ursu

În 2020, când l-am invitat alături de noi pe Andrei Ursu, acesta era în plin proces privind moartea tatălui său, decedat în 17 noiembrie 1985 în arestul închisorii din Calea Rahovei după ce fusese anchetat de ofiţeri de securitate.

Emigrat în America de mulţi ani, Andrei Ursu se întorsese special în ţară pentru lansarea volumului "Trăgători şi mistificatori. Contrarevoluţia Securităţii în decembrie 1989", o carte scrisă împreună cu Roland O. Thomasson (SUA), în colaborare cu istoricul Mădălin Hodor. Un volum care acoperea nu doar o autobiografie, cât, mai ales, o analiză fără perdea asupra unui context istoric care a făcut multe, multe victime. Iţele încâlcite ale acestei poveşti de viaţă dramatice sunt expuse, cu nume şi date, documentate cu note şi rapoarte din arhive, în cartea pe care, fiul său ing. Andrei Ursu a scris-o alături de colaboratori apropiaţi pentru a recupera memoria tatălui său.

(w882)

Om de cultură, poet, ing. Gheorghe Ursu a publicat în 1970 un volum de versuri prefaţat de Nina Cassian. Memorialistica sa, cuprinsă în 61 de caiete de Jurnal (1949 - 1985) – o adevărată radiografie a comunismului - au fost tăinuite în arhiva Securităţii iar după 1990 au dispărut. Îi era ruşine de mizeria în care fusese adus poporul român şi, mai ales că era obligat să-l ridice în slăvi pe Ceauşescu. Din această perspectivă, ’’Jurnalul’’ analiza procesul de degradare ce a dus  la lipsa de atitudine colectivă, la acceptarea necondiţionată a minciunii. O realitate ce nu putea fi ignorată. Problemele persistă şi astăzi, la mai bine de 30 de ani de la Revoluţie. De aceea, ’’cazul’’ Gheorghe Ursu este unul emblematic, mistificările continuă iar societatea românească este atât de bulversată şi astăzi de cei 50 de ani de comunism. 

’’Tatăl meu a murit pentru libertate’’ spunea cu emoţie ing. Andrei Ursu. ’’Era de datoria mea să elucidez cât se poate acest fapt care l-a răpit de lângă familie. Dar nici nu putea face altfel. Nu ar fi fost cinstit cu sine. Dar astăzi trebuie să aflăm adevărul’’.

O urmă de speranţă anima dialogul purtat atunci. O speranţă de dreaptă judecată, de pedepsire a celor implicaţi nu doar pentru moartea tatăl său ci pentru toate victimele represiunii comuniste. Dar iată că deznodământul nu a fost cel aşteptat iar discuţia de acum dintre Daniela Zeca Buzura şi Andrei Ursu doreşte să aducă la lumină, oameni, fapte, nume implicate direct în acest proces care se poate constitui într-o lecţie de dreptate punctuală dar şi colectivă. 

Este un aspect cu atât mai important cu cât dorim să-i acordăm importanţa cuvenită prin deschiderea celui de-al optsprezecelea sezon cu ing. Andrei Ursu care nu a depus armele ci, din contră, continuă prin toate mijloacele odiseea luptei împotriva comunismului din România şi dreptate pentru tatăl său, în timp ce mistificările continuă. Nu este o poveste. Este o viaţă demnă de subiectul unui film. Şi totuşi, nu trăim o ficţiune ci o dură realitate.

***

Emisiunea poate fi urmărită la TVR2, sâmbătă, 21 octombrie 2023, de la ora 10:00 (reluare luni, 23 octombrie ora 14:00); la TVR Internaţional sâmbătă, 21 octombrie 2023, de la ora 12:00; la TVR Moldova duminică, 22 octombrie 2023, ora 9:00; la TVR Cultural, duminică, 22 octombrie 2023, ora 10:00 şi la TVR+.

Un articolde Ileana Ploscaru Panait

(w882)

15:00 Rivalii

Sezon Nou

* Tema:CUM E MAI BINE : SĂ VORBEȘTI SAU SĂ TACI?

Invitati: Matei Stanculescu, Adrian Cuculis, dr. Monica Pop, prof. Dumitru Bortun, Adrian Paunescu

Momentele artisitice sunt sustinute de Adrian Paunescu, Scarlet Aura, Silviu Biris, Dan Helciug

Producator: Marina Almasan,

Organizator productie: Laurentiu Baciu

Colaboratori: Costin Teodorescu si Raluca Tudor

Prezentatori: Marina Almasan si Dan Helciug

Jurnalisti: Andreea Baciu, Adrian Banuta

Realizatori: Marina Almasan, Mirela Vasile

Regizor artistic: Dan Manoliu

Coproducator: Astra dell Arte

17:00 Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală

*O istorie care nu se învată la scoală Redifuzare

*Caractere

Într-o lume deformată, mutilată moral de un regim politic criminal, au existat oameni care au reusit să-si păstreze demnitatea, refuzând orice formă de compromis. De cele mai multe ori această verticalitate morală a fost pedepsită cu ani grei de închisoare. Această serie reuneste figuri emblematice ale rezistentei anticomuniste românesti

* Primăvara creștină

Un episcop martir: Anton Durcovici

Anton Durcovici a fost un episcop romano-catolic al diecezei de Iași în anii 1948-1949. Perioada a una de confruntare deschisă cu regimul comunist, iar episcopul Durcovici și-a făcut pe deplin datoria. A fost arestat în iunie 1949 și a murit la Sighet, în 10 decembrie 1951. A fost beatificat la data de 17 mai 2014 la Iași.

Un film de Lucia Hossu Longin

Redactor: Doina Teodoru

Producător: Alexandru Munteanu

Un film de Lucia Hossu Longin

O coproducţie TVR-APTR

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2