loader
Foto

Galerie foto

Misiunea secretă „Sirius”

În episodul 2 din noua serie „Misterele istoriei” aflaţi cum s-a implicat Nicolae Ceauşescu în războiul civil din Angola, dintre comuniştii aflaţi la putere şi rebelii din mişcarea UNITA. Duminică, 12 iulie, de la ora 12:30, la TVR 2 şi TVR+.

 

Misterele istoriei

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

La începutul anilor 80 ai secolului trecut, lui Nicolae Ceaușescu îi intrase în cap ideea fixă că Republica Socialistă România nu trebuie să mai aibă datorii externe. Războiul civil din Angola, o confruntare locală între comuniștii aflați la putere și rebelii din mișcarea UNITA sprijiniți de SUA, i s-a părut un bun prilej să mai stoarcă niște milioane de dolari.

S-a oferit să închirieze căuzașilor marxiști africani o școală de pilotaj care să pregătească formarea unei aviații militare angoleze. Era totuși o problemă, Nicolae Ceaușescu se considera un campion al pacifismului mondial și ar fi fost o lovitură negativă de imagine dacă s-ar fi aflat că-i ajută pe cei din Mișcarea Populară pentru Eliberarea Angolei să-și măcelărească inamicii.

Din cauza asta, misiunea a avut un caracter secret, iar aviatorii au fost metamorfozați în consilieri civili ai unei firme a Securității, Romconsult. Ei figurau, însă, în continuare drept ofițeri activi în scriptele armatei române. Operațiunea a căpătat numele de cod „Sirius”.

***

Despre „Misterel istoriei”

Subiecte necunoscute și controversate din istoria recentă a României sunt dezbătute şi analizate  în fiecare săptămână, la TVR 2. Dacă în 2014-2015, telespectatorii au putut descoperi poveşti şi personaje uimitoare în seria „Istorii încâlcite”, pentru această vară, Toma Roman Jr. ne aduce un nou sezon, dar sub numele „Misterele istoriei”.

Construită pe acelaşi principiu, emisiunea va aduce în atenţie şi personaje care constituie „arhive vii”, al căror rol în evenimentele nebuloase ale istoriei naţionale nu poate fi contestat. „Când lucram în presa scrisă, mă ocupam cu investigații și anchete de actualitate, numai că m-am plictisit de politicieni oneroși  și pseudo-oameni de afaceri care furau și nu pățeau nimic. Din cauza asta, am început să îmbin jurnalismul cu meseria mea de bază, cea de istoric.  Așa am început, pe TVR2, ciclul de emisiuni «Istorii încâlcite», continuat din vara asta cu o nouă serie de documentare, botezate «Misterele istoriei», spune Toma Roman Jr. realizatorul şi prezentatorul emisiunii.

„Sunt satisfăcut că pot să aduc în atenția publicului povestea unui Indiana Jones român, ajuns la senectute, să dezgrop o misiune secretă a Armatei Române în Angola, în anii 80 ai secolului trecut, să  găsesc ultimele urme ale nemților dobrogeni, să încerc să dezleg misterul lui «Față neagră», un bogătaș ardelean care noaptea devenea tâlhar și multe altele”, adaugă realizatorul şi prezentatorul emisiunii.

2:00 REVIZIE TEHNICA

/

6:00 Cum vă merge ? (R)

Producător: Cătălin Heson

(Reluare)
 
Întâlnire cu Păcală pentru un râs sănătos, duminică la TVR2

Comedia  „ Păcală", regizată de Geo Saizescu la începutul anilor '70, poate fi urmărită la TVR2 duminică, 12 mai, de la ora 20.00. În rolul ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

Duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana Tudor şi susţinut de Paul ...

Cap Compas: Devotio | VIDEO

Cap Compas: Devotio | VIDEO

publicat: duminică, 05 mai 2024

Orașul care i-a fascinat pe călătorii de orice religie este încă o surpriză ori de câte ori te întorci aici. Iar dacă ar fi să răscolești cărți ...

 

#tvr2