loader
Foto

Martori şi martiri ai persecuţiei religioase: „Rugul aprins”

Sâmbătă, 30 aprilie, ați urmărit un documentar de colecţie realizat de „Memorialul durerii”, dedicat victimelor din mişcarea „Rugul aprins”. De la ora 16:00, la TVR 2 şi online pe TVR+.

 

Memorialul Durerii

Mişcarea Rugul Aprins”, considerată de autorităţi a fi o conspiraţie anticomunistă, fusese iniţiată şi organizată de Părintele Daniil Sandu Tudor, „Sfântul de la Rarău”.  Denumită şi „Grupul de la Mănăstirea Antim", la mişcare a aderat un număr însemnat de studenţi, de prelaţi ai Bisericii Ortodoxe şi de intelectuali care au suferit din această cauză ani grei de temniţă fiind acuzati de activitate cu caracter legionar şi de „uneltire contra ordinei sociale”.

Simbolistica „Rugului Aprins” reprezintă focul etern al credinței care nu se mistuie. Termenul este din Vechiul Testament și simbolizează rugul văzut de Moise în pustietate care arde și nu se preface în cenușă. Rugul Aprins era considerată „o mişcare cu caracter legionar în care au fost racolaţi o multime de tineri pentru a fi educaţi în spirit mistic-nationalist, cu manifestări de ostilitate faţă de statul comunist”.

Din 1947, organizaţia intră în vizorul Securităţii, iar primul arestat va fi părintele Ioan Kulighin, care va fi trimis în URSS, condamnat la 25 de ani de muncă silnică. La 14 iunie 1958 începe un nou val de arestări, iar printre aceştia se numără: Alexandru Teodorescu (Sandu Tudor), Benedict Ghiuș, Roman Braga, Sofian Boghiu, Felix Dubneac, Arsenie Papacioc, Alexandru („Codin”) Mironescu, George Văsii și Șerban Mironescu. Urmează, în săptămânile viitoare, alte personalităţi ca Nicoale Rădulescu, Dan Grigore Pistol, Vasile Voiculescu, Gheorghe Dabija, Dumitru Stăniloaie, Nicolae Bordașiu, Vasile Vasilache, Bartolomeu Valeriu Anania, Andre Scrima, Arsenie Boca, Vladimir Streinu și mulți alții.

Toți aceștia vor fi incluși în cunoscutul dosar „Lotul Teodorescu Alexandru și alții” (Alexandru Teodorescu era numele de buletin al lui Sandu Tudor). Procesul începe la 29 octombrie 1958 şi se va termina cu verdictul „crimă de uneltire contra ordinei sociale și pentru crima de activitate intensă contra clasei muncitoare și mișcării revoluționare”.

Despre Memorialul Durerii


„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită și pe
TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

7:00 Teleshopping

7:30 România…în bucate (R)

TVR Iaşi

* Descriptio Moldaviae

Emisiune realizată de TVR Iaşi

Prezentator si realizator: Raluca Chirilă Aftene

Producător: Vasile Arhire

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

(Reluare)
 
”Dincolo de porțile palatelor” din Anglia

”Dincolo de porțile palatelor” din Anglia

publicat: sâmbătă, 14 septembrie 2024

Seria de documentare ne prezintă de data aceasta comorile arhitecturale din sudul Angliei. Vizităm câteva construcții care merită să fie numite ...

TELEȘCOALA: Limba japoneză, lecția 1 / VIDEO

TELEȘCOALA: Limba japoneză, lecția 1 / VIDEO

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

Silvia Pătraşcu ne-a propus lecţia 1 a cursului de limba japoneză în cadrul emisiunii „Teleșcoala”, difuzată de TVR 2 vineri, 13 septembrie.

TELEȘCOALA: Limba semnelor române, lecția 1 / VIDEO

TELEȘCOALA: Limba semnelor române, lecția 1 / VIDEO

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

Vineri, 13 septembrie, TVR 2 a transmis o nouă ediție a emisiunii „Teleșcoala” în care Lena Dermengiu ne-a propus lecţia 1 a cursului de „Limba ...

 

#tvr2