loader
Foto

Martori şi martiri ai persecuţiei religioase: „Rugul aprins”

Sâmbătă, 30 aprilie, ați urmărit un documentar de colecţie realizat de „Memorialul durerii”, dedicat victimelor din mişcarea „Rugul aprins”. De la ora 16:00, la TVR 2 şi online pe TVR+.

 

Memorialul Durerii

Mişcarea Rugul Aprins”, considerată de autorităţi a fi o conspiraţie anticomunistă, fusese iniţiată şi organizată de Părintele Daniil Sandu Tudor, „Sfântul de la Rarău”.  Denumită şi „Grupul de la Mănăstirea Antim", la mişcare a aderat un număr însemnat de studenţi, de prelaţi ai Bisericii Ortodoxe şi de intelectuali care au suferit din această cauză ani grei de temniţă fiind acuzati de activitate cu caracter legionar şi de „uneltire contra ordinei sociale”.

Simbolistica „Rugului Aprins” reprezintă focul etern al credinței care nu se mistuie. Termenul este din Vechiul Testament și simbolizează rugul văzut de Moise în pustietate care arde și nu se preface în cenușă. Rugul Aprins era considerată „o mişcare cu caracter legionar în care au fost racolaţi o multime de tineri pentru a fi educaţi în spirit mistic-nationalist, cu manifestări de ostilitate faţă de statul comunist”.

Din 1947, organizaţia intră în vizorul Securităţii, iar primul arestat va fi părintele Ioan Kulighin, care va fi trimis în URSS, condamnat la 25 de ani de muncă silnică. La 14 iunie 1958 începe un nou val de arestări, iar printre aceştia se numără: Alexandru Teodorescu (Sandu Tudor), Benedict Ghiuș, Roman Braga, Sofian Boghiu, Felix Dubneac, Arsenie Papacioc, Alexandru („Codin”) Mironescu, George Văsii și Șerban Mironescu. Urmează, în săptămânile viitoare, alte personalităţi ca Nicoale Rădulescu, Dan Grigore Pistol, Vasile Voiculescu, Gheorghe Dabija, Dumitru Stăniloaie, Nicolae Bordașiu, Vasile Vasilache, Bartolomeu Valeriu Anania, Andre Scrima, Arsenie Boca, Vladimir Streinu și mulți alții.

Toți aceștia vor fi incluși în cunoscutul dosar „Lotul Teodorescu Alexandru și alții” (Alexandru Teodorescu era numele de buletin al lui Sandu Tudor). Procesul începe la 29 octombrie 1958 şi se va termina cu verdictul „crimă de uneltire contra ordinei sociale și pentru crima de activitate intensă contra clasei muncitoare și mișcării revoluționare”.

Despre Memorialul Durerii


„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită și pe
TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

14:00 Azi pentru maine (R)

Azi pentru maine

* Sistemul scolar românesc îsi caută de 30 de ani o identitate. Reforme peste reforme, modificări de reforme, reveniri, experimente, încercări. S-au făcut studii mai mult s-au mai putin serioase, s-au încercat tot felul de solutii.

În realitate, sistemul de învătământ mosteneste în bună măsură zestrea celor 45 de ani de comunism. Elitele sale au fost atunci eliminate. Au rămas profesori buni peste tot, au existat în continuare si scoli mai bune, si licee, si universităti, dar toate acestea functionau mai degrabă inertial, nicidecum ca o consecintă a unor politici coerente si care să încurajeze performanta. Profesorii șsi părintii de astăzi sunt în mare măsură elevii de atunci, cei care culegeau recoltele, care învătau cu suplinitori de multe ori fără bacalaureat, în frig si/sau la lumânare.

Producător Alexandru Munteanu

Realizator Radu Găină

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

(Reluare)

15:00 Teleşcoala

*Clasa a VIII-a Sezon Nou

*Limba si literatura română

Producator: Sinziana Milosoiu

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2