loader
Foto

Liman în Limnos, sâmbătă la Cap Compas

Un răgaz în insula Limnos înseamnă o descoperire continuă, iar fiecare colț se întipărește mai ales în memoria afectivă. Descoperiți farmecul insulei la "Cap Compas", sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 12.30, la TVR 2 și de la 13.00, la TVR HD.

 

Cap Compas

Destinația aleasă de echipa "Cap Compas" comportă o notă expediționara în condițiile în care "insula zeului Hefaistos" nu este una dintre destinațiile prioritare ale românilor. Limnos este o perpetuă surpriză prin care sunt contrazise laconice relatări ale unor vizitatori care își limitează călătoria doar la capitală și câteva obiective din apropierea hotelului unde își petrec sejurul.

Complementar oricărui ghid de călătorie marketingul asociat industriei ospitalității propune adeseori topuri și ierarhii de tipul …. 10 lucruri pe care trebuie să le faci sau să le vezi într-un anumit spațiu. Cu aceste gânduri începe peregrinarea în insula Limnos din capitala Myrina.

Un necontenit du-te vino se desfășoară sub ochii spectatorului atât pe ape cât și pe maluri. Myrina capitala insulară căreia i se mai spune și Kastro este împărțită în patru părți distincte. Orașul vechi cu fortificația de pe acropolă și cartierele Androni, Tchas și Nea Madetos.

Până la cetatea medievală drumul pieptiș durează preț de vreo 15 minute. Fortificația a fost ridicată din inițiativa împăratului bizantin Andronicus Komnenos în anul 1186 devenind punctul strategic de apărare pentru insulari.

Mori încărcate de istorie și tradiție

Insula Limnos dispune de resurse importante și adună la un loc păduri munți și câmpii grote și peșteri monumente vechi și stațiuni noi. Morile din satul Kontias sunt vechi de aproape 200 ani. Puținele mori care mai există provoacă printr-o o combinație armonioasă între sate mici aflate la poalele colinelor și aceste repere ale inventivității omului. Călătorul este îndemnat să oprească fiind răsplătit cu un plus de știință și cu detalii despre istoria și tradițiile locului. O moară performantă putea în funcție de condițiile meteo și de poziționare să lucreze 24 ore din 24 7 zile pe săptămâna producând între 20 și 70 kg de făină pe oră.

(w882) Mori de vÃ

(w882) Mori de vÃ

Cu vremea, morarii și-au dezvoltat veritabile aptitudini marinărești descifrând direcția vânturilor și chiar făcând prognoze meteo. În orice insulă grecească, morile au devenit subiecte preferate penru scriitori, pictori, fotografi …. și de ce nu chiar și pentru reporteri de televiziune. În cadrul unui proiect hotelier remarcabil câteva mori restaurate în satul Varos te poartă în lumea excelenței turismului.

Satul care la un moment dat aveau doar vreo 30 de locuitori a revenit la viață și a intrat în categoria destinațiilor de top din Limnos prin proiectul hotelier care a însemnat o viziune originală și investiții semnificative.

Mănăstirea Kakaviotissa recomandată ca un loc de excepție al insulei se descoperă apoape solemn. Precum o icoană din piatră rezemată de munte. Unic în lume, lăcășul de cult fără acoperiș a fost amenajat cu multe secole în urmă de către călugări refugiați din insula Sf. Efstratios în urmă unei invazii a turcilor.

(w882) Kakaviotis

Este dedicat Sf. Fecioare Maria și este cunoscut ca Panagia Kakaviotissa datorită faptului că muntele Kakavos care, în pofida aparențelor are doar 260 m altitudine, se află în imediată apropiere.

În anul 1276 a biserica a devenit metoc al mănăstirii Marea Lavra din Muntele Athos. Liturghia se celebrează aici o singură dată pe an în prima marți din săptămâna de după Paște. În acea zi, icoana Panagia Kakaviotissa care, în mod curent este păstrată de o familie din satul cu mori de vânt Kontias, este adusă aici în procesiune.

(w882) Kakaviotis

Pachies Ammoudies, dunele de la Gomati

Farmecul de netăgăduit al insulei îl constituie țărmurile. Puține insule din Grecia au plaje cu nisip din abundență. În Limnos însă cele cu pietriș sunt o raritate. Plajele cu nisip se numără cu zecile și fie amenajate în apropiere de hoteluri fie aflate departe de stațiuni sunt mirifice întinzându-se pe mai bine de 100 de km.

Printre colinele din apropierea satului Katalakkos se decupează dunele de la Gomati într-un exercitiu de frumusețe neobișnuită. Localnicii le numesc Pachies Ammoudies, ori “Paxies Amdes”.

(w882) Dune Gomat

Șarmul deșertului la țărmuri egeene este uimitor, în timp ce, ici colo, tufiuri și marginiri de păduri așteaptă să fie explorate. Dunele acoperă o suprafață de 7 ha și formează un peisaj magnific unic în Grecia. Nota distinctivă este legată de faptul  că nu sunt dune de țărm ci se află în interiorul insulei.

Vântul a adus și a așezat nisipul în alt loc decât la margine de mare, ceea ce este un lucru foarte rar în insule. Se extind și formează văi line sau urcușuri abrupte. Pe vreme însorită este foarte cald și nisipul se încinge, drept care turiștii sunt avertizați să poarte încălțăminte adecvată.

Minuni naturale

Formațiunile de la capătul Falakro sunt considerate una dintre cele 14 minuni naturale ale Greciei. Stâncile din jur par turnuri de fortărețe, iar formele geologice din lavă se numesc “fragokefala”. Întinderea de apă a lacului sărat din Limnos acoperă 650 hectare și formează un ecosistem cu calități speciale. Se află la doar 2 km de mare fiind separat de această printr-un șirag de dune.

În sezonul rece, apele acoperă întreagă suprafață, însă, odată venită primăvara, cristalele saline formează mici insule sau țărmuri argintii.

(w882) Myrina - L

(w882) Myrina - L

Sanctuarul Kaviria se află aproape de capul Chloe la 45 km de Myrina și, în Antichitate, era dedicat misterelor cabirice. Săpăturile arheologice arată că sanctuarul a fost activ din secolul al VIII-lea î.Ch. până în Antichitatea târzie. Întinderea de apă acoperă 650 hectare și formează un ecosistem cu calități speciale. Se află la doar 2 km de mare fiind separat de această printr-un șirag de dune.

Pajiștile și luncile fertile din apropiere absorb dioxidul de carbon, iar aerul este curat precum într-o dimineață după ploaie.

(w882) FortăreaÈ

(w882) FortăreaÈ

Cetatea emblemă

O cetate emblemă pentru Limnos este Ifestia al cărei nume este legat de zeul Hefaistos patron al meseriilor prin care s-au făurit din foc și din minereuri uneltele necesare evoluției civilizației umane. Celebrul fizician chirurg și filosof român Galen menționa în călătoriile sale că în Limnos sunt două capitale Myrina în vest și Ifestia în est.

(w882) Ifestia -

Limnos era numit di-polis în timpul înfloririi dominației ateniene insula cu două cetăți stat. Ifestia a fost capitală a pelasgilor și a prosperat vreme de peste două milenii ani începând din 1200 î. Ch.

Poliochni poate fi considerat cel mai vechi oraș al Europei. Dacă ar fi să privim din înalt Troia se află exact vis a vis de această cetate. Grecii l-au considerat un punct deosebit de important pentru controlul dintre Egeea și Marea Neagră iar importanța orașului este evidențiată prin numărul mare de monezi bătute în această cetate.

(w882) Poliochni

Mai rămân multe de văzut și de experimentat în apropiere de această capitală a Mării Egee. Este un loc în care poți face orice de la plimbare și până la sport. Odihnă și relaxare sunt un obicei atât pentru turiști cât și pentru localnici.

(w882) Poliochni

4:10 Documentar 360°GEO (R)

* Ecuador, cealaltă patrie a ciocolatei (Equateur, l’autre pays du chocolat, Franţa-Germania, 2012)

Realizator: Thérèse Engels

Redactor: Ştefan Asavei

(Reluare)

5:10 Teleşcoala (R)

*Clasa a VIII-a

* Educatie financiara

Producator: Sinziana Milosoiu

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2