Liman în Limnos, sâmbătă la Cap Compas
luni, 30 septembrie 2019
Un răgaz în insula Limnos înseamnă o descoperire continuă, iar fiecare colț se întipărește mai ales în memoria afectivă. Descoperiți farmecul insulei la "Cap Compas", sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 12.30, la TVR 2 și de la 13.00, la TVR HD.
Plati - Limnos
Peștera Filoktitis
Dune Gomati - Limnos
Echitatie - Limnos
Echitatie - Limnos
Falakro - Limnos
Falakro - Limnos
Ifestia - Limnos
Kaviria - Limnos
Kaviria - Limnos
Lacul sărat - Limnos
Lacul sărat - Limnos
Moudros - Limnos
Moudros - Limnos
Peștera Filoktitis
Plati - Limnos
Varos village - Limnos
Varos village - Limnos
Varos village - Limnos
Plati - Limnos
Peștera Filoktitis
Dune Gomati - Limnos
Echitatie - Limnos
Echitatie - Limnos
Falakro - Limnos
Falakro - Limnos
Ifestia - Limnos
Kaviria - Limnos
Kaviria - Limnos
Lacul sărat - Limnos
Lacul sărat - Limnos
Moudros - Limnos
Moudros - Limnos
Peștera Filoktitis
Plati - Limnos
Varos village - Limnos
Varos village - Limnos
Varos village - Limnos
Alte legături
Cap Compas

Destinația aleasă de echipa "Cap Compas" comportă o notă expediționara în condițiile în care "insula zeului Hefaistos" nu este una dintre destinațiile prioritare ale românilor. Limnos este o perpetuă surpriză prin care sunt contrazise laconice relatări ale unor vizitatori care își limitează călătoria doar la capitală și câteva obiective din apropierea hotelului unde își petrec sejurul.

Complementar oricărui ghid de călătorie marketingul asociat industriei ospitalității propune adeseori topuri și ierarhii de tipul …. 10 lucruri pe care trebuie să le faci sau să le vezi într-un anumit spațiu. Cu aceste gânduri începe peregrinarea în insula Limnos din capitala Myrina.

Un necontenit du-te vino se desfășoară sub ochii spectatorului atât pe ape cât și pe maluri. Myrina capitala insulară căreia i se mai spune și Kastro este împărțită în patru părți distincte. Orașul vechi cu fortificația de pe acropolă și cartierele Androni, Tchas și Nea Madetos.

Până la cetatea medievală drumul pieptiș durează preț de vreo 15 minute. Fortificația a fost ridicată din inițiativa împăratului bizantin Andronicus Komnenos în anul 1186 devenind punctul strategic de apărare pentru insulari.

Mori încărcate de istorie și tradiție

Insula Limnos dispune de resurse importante și adună la un loc păduri munți și câmpii grote și peșteri monumente vechi și stațiuni noi. Morile din satul Kontias sunt vechi de aproape 200 ani. Puținele mori care mai există provoacă printr-o o combinație armonioasă între sate mici aflate la poalele colinelor și aceste repere ale inventivității omului. Călătorul este îndemnat să oprească fiind răsplătit cu un plus de știință și cu detalii despre istoria și tradițiile locului. O moară performantă putea în funcție de condițiile meteo și de poziționare să lucreze 24 ore din 24 7 zile pe săptămâna producând între 20 și 70 kg de făină pe oră.

(w640) Mori de vÃ

(w640) Mori de vÃ

Cu vremea, morarii și-au dezvoltat veritabile aptitudini marinărești descifrând direcția vânturilor și chiar făcând prognoze meteo. În orice insulă grecească, morile au devenit subiecte preferate penru scriitori, pictori, fotografi …. și de ce nu chiar și pentru reporteri de televiziune. În cadrul unui proiect hotelier remarcabil câteva mori restaurate în satul Varos te poartă în lumea excelenței turismului.

Satul care la un moment dat aveau doar vreo 30 de locuitori a revenit la viață și a intrat în categoria destinațiilor de top din Limnos prin proiectul hotelier care a însemnat o viziune originală și investiții semnificative.

Mănăstirea Kakaviotissa recomandată ca un loc de excepție al insulei se descoperă apoape solemn. Precum o icoană din piatră rezemată de munte. Unic în lume, lăcășul de cult fără acoperiș a fost amenajat cu multe secole în urmă de către călugări refugiați din insula Sf. Efstratios în urmă unei invazii a turcilor.

(w640) Kakaviotis

Este dedicat Sf. Fecioare Maria și este cunoscut ca Panagia Kakaviotissa datorită faptului că muntele Kakavos care, în pofida aparențelor are doar 260 m altitudine, se află în imediată apropiere.

În anul 1276 a biserica a devenit metoc al mănăstirii Marea Lavra din Muntele Athos. Liturghia se celebrează aici o singură dată pe an în prima marți din săptămâna de după Paște. În acea zi, icoana Panagia Kakaviotissa care, în mod curent este păstrată de o familie din satul cu mori de vânt Kontias, este adusă aici în procesiune.

(w640) Kakaviotis

Pachies Ammoudies, dunele de la Gomati

Farmecul de netăgăduit al insulei îl constituie țărmurile. Puține insule din Grecia au plaje cu nisip din abundență. În Limnos însă cele cu pietriș sunt o raritate. Plajele cu nisip se numără cu zecile și fie amenajate în apropiere de hoteluri fie aflate departe de stațiuni sunt mirifice întinzându-se pe mai bine de 100 de km.

Printre colinele din apropierea satului Katalakkos se decupează dunele de la Gomati într-un exercitiu de frumusețe neobișnuită. Localnicii le numesc Pachies Ammoudies, ori “Paxies Amdes”.

(w640) Dune Gomat

Șarmul deșertului la țărmuri egeene este uimitor, în timp ce, ici colo, tufiuri și marginiri de păduri așteaptă să fie explorate. Dunele acoperă o suprafață de 7 ha și formează un peisaj magnific unic în Grecia. Nota distinctivă este legată de faptul  că nu sunt dune de țărm ci se află în interiorul insulei.

Vântul a adus și a așezat nisipul în alt loc decât la margine de mare, ceea ce este un lucru foarte rar în insule. Se extind și formează văi line sau urcușuri abrupte. Pe vreme însorită este foarte cald și nisipul se încinge, drept care turiștii sunt avertizați să poarte încălțăminte adecvată.

Minuni naturale

Formațiunile de la capătul Falakro sunt considerate una dintre cele 14 minuni naturale ale Greciei. Stâncile din jur par turnuri de fortărețe, iar formele geologice din lavă se numesc “fragokefala”. Întinderea de apă a lacului sărat din Limnos acoperă 650 hectare și formează un ecosistem cu calități speciale. Se află la doar 2 km de mare fiind separat de această printr-un șirag de dune.

În sezonul rece, apele acoperă întreagă suprafață, însă, odată venită primăvara, cristalele saline formează mici insule sau țărmuri argintii.

(w640) Myrina - L

(w640) Myrina - L

Sanctuarul Kaviria se află aproape de capul Chloe la 45 km de Myrina și, în Antichitate, era dedicat misterelor cabirice. Săpăturile arheologice arată că sanctuarul a fost activ din secolul al VIII-lea î.Ch. până în Antichitatea târzie. Întinderea de apă acoperă 650 hectare și formează un ecosistem cu calități speciale. Se află la doar 2 km de mare fiind separat de această printr-un șirag de dune.

Pajiștile și luncile fertile din apropiere absorb dioxidul de carbon, iar aerul este curat precum într-o dimineață după ploaie.

(w640) FortăreaÈ

(w640) FortăreaÈ

Cetatea emblemă

O cetate emblemă pentru Limnos este Ifestia al cărei nume este legat de zeul Hefaistos patron al meseriilor prin care s-au făurit din foc și din minereuri uneltele necesare evoluției civilizației umane. Celebrul fizician chirurg și filosof român Galen menționa în călătoriile sale că în Limnos sunt două capitale Myrina în vest și Ifestia în est.

(w640) Ifestia -

Limnos era numit di-polis în timpul înfloririi dominației ateniene insula cu două cetăți stat. Ifestia a fost capitală a pelasgilor și a prosperat vreme de peste două milenii ani începând din 1200 î. Ch.

Poliochni poate fi considerat cel mai vechi oraș al Europei. Dacă ar fi să privim din înalt Troia se află exact vis a vis de această cetate. Grecii l-au considerat un punct deosebit de important pentru controlul dintre Egeea și Marea Neagră iar importanța orașului este evidențiată prin numărul mare de monezi bătute în această cetate.

(w640) Poliochni

Mai rămân multe de văzut și de experimentat în apropiere de această capitală a Mării Egee. Este un loc în care poți face orice de la plimbare și până la sport. Odihnă și relaxare sunt un obicei atât pentru turiști cât și pentru localnici.

(w640) Poliochni

 • 07:00
  Teleşcoala
  Japoneza Producator: Sinziana Milosoiu
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Moldova Emisiune realizată de TVR Moldova Jurnalist: Cătălin Blebea Producător Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  În direct cu viaţa
  redifuzare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 08:50
  Teleshopping
 • 09:00
  Pistruiatul
  Serial* * Episodul 7*Fluturaşii In distributie : Costel Baloiu, Sergiu Nicolaescu, Reka Nagy, Zephi Alsec, Aurel Giurumia, Ion Dichiseanu, Vistrtian Roman, Margareta Pogonat, Constantin Codrescu, Gyorgy Kovacs, Florin Tanase, Viorel Comanici, Peter Paulhoffer, Goe, Haralambie Boros. Imaginea si camera Vasile Oglinda. Decorurile-Nicolae Dragan Costume-Tomina. Muzica-Horia Moculescu Scenariul si regia Francisc Munteanu Redactor Alice Săceanu AUDIENTA GENERALA (AG)
 • 09:45
  Secolul 22
  *Episodul 1 Realizator: Bogdana Pascal
 • 10:00
  Documentar 360° GEO
  * Palawan-imperiul perlelor (Palawan, l’empire des perles, Franţa-Germania, 2010) Realizator: Thérèse Engels Redactor: Corina Feleagă
 • 11:00
  Magazin Deutsche Welle
  * Azi despre mâine Premieră (TOMORROW TODAY-Magazin ştiinţific, Germania, 2022) Fascinanta lume a ştiinţei, în special misiunile spaţiale care dezvăluie tot mai multe dintre secretele Universului, constituie subiectele programului-magazin Azi despre mâine. Episodul 26 Redactor:Cristina Crăciun
 • 11:30
  Prietenii de la radio
  Transmisiune directă Producător: Liana Damian
 • 12:00
  Telejurnal TVR2
  *Sport*Meteo Translator mimico-gestual Lena Dermengiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Transmisiune directă
 • 12:40
  Teleshopping
 • 13:00
  Cultura minorităţilor
  * La porţile orientului * Poezie şi tradiţia lucrului de mână la Casa lui Techir. *Povestea celui mai vechi salas de cult musulman-Esmahan Sultan Redactor: Dana Ioniţa
 • 13:30
  Educaţie la înălţime
  redifuzare Producător: Alice Săceanu Coproducţie TVR-SC Media Factory Unit SRL
 • 14:30
  Documentar 360°-GEO
  * Cuba-în ritmuri de flaşnetă redifuzare (CUBA-DANSE AVEC LES ORGUES DE BARBARIE, Franţa-Germania, 2017) Realizator: Stefan Richts În provincia Granma, din sud-estul Cubei, izolată şi puţin cunoscută de turişti, nu-şi poate imagina nimeni o fiesta fără flaşnete, adevărate capodopere, iniţial importate din Franţa. Profund ancorată în cultura tradiţională locală, música molida se cântă pe flaşnete ce redau muzica cu ajutorul unor benzi din carton perforate. Uneori de dimensiuni impresionante, flaşnetele pot cântări până la 1,5 tone. Grupurile muzicale le transportă din sat în sat, iar efortul lor este răsplătit de ambianţa generată: întregul sat, de la cei mai tineri la cei mai bătrâni, dansează pe ritmurile vesele ale acestor instrumente mecanice cu un parfum vetust. Redactor: Corina Feleagă
 • 15:30
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:30
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate *7 kilometri bătea bunicul Tuțu, de acasă și până în centrul satului, tragând după el căruțul cu roți de lemn, ca să vândă copiilor dulciuri. Și-a deschis afacerea în 1940. Printre actele bătrânului am găsit autorizația de comercializare a turtei dulci și ceaiului, din 1954. Dovada pentru bomboanele pe băț și înghețată, o descoperim datată 3 ani mai târziu, 1957. Respectând rețetarul vremii, întindem masă în bucătăria nepoatei, doda Ana, ca să pregătim de Moș Nicolae, bucuriile bobonțarului și turtarului Tuțu, care a îndulcit viața micuților, în vremea în care acadelele și dulciurile nu stăteau la discreția copiilor pe rafturile de la magazin. Se întâmplă la Cornereva, se județul Caraș-Severin. Emisiune realizată de TVR Timişoara Prezentator: Dan Liuț Realizator: Veronica Mihoc Producător: Florin Mihoc Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 17:00
  În direct cu viaţa
  Înregistrare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 46 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Reţeaua de idoli
  Producător: Irina Păcurariu
 • 21:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  * O istorie care nu se învață la școală Așezări care s-au opus comunismului Revolta satelor din județul Arad : Apateu, Berechiu, Somoșcheș, Șepreuș La 31 iulie 1949 țăranii din nordul județului Arad au declanșat o revoltă. Activiștii de partid îi împiedicaseră să-și ducă grâul la batoze. Când au fost îndemnați în batjocură să mănânce prune, furia lor s-a dezlănțuit. Represiunea a fost însă mult mai dură Redactor: Doina Teodoru Producător: Alexandru Munteanu Realizator: Lucia Hossu Longin O coproducţie TVR-APTR
 • 22:00
  Documentar
  Documentar * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Premieră Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ? ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Premieră Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 45 Dramă. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 00:00
  Luminiţa de la miezul nopţii
  Producător: Luminiţa Velciu Redactor: Transmisiune directă
 • 01:00
  Duminica filmului românesc
  * Masca de argint-România, 1985 Regia: Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin, Ion Besoiu Aventuri. *ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP Redactor: Gabriela Onea
 • 03:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 03:40
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:05
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:30
  Documentar
  Documentar (R) * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ?   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan