Acad. Leon Dănăilă: „E important să faci mereu ceva bun"
vineri, 09 iulie 2021
La TVR2 și pe TVR+, ați putut revedea ediția „Mic dejun cu un campion" în care invitat a fost academicianul Leon Dănăilă. Pe 10 iulie de la ora 10:00.
Leon Dănăilă Mic dejun cu un campion
Leon Dănăilă Mic dejun cu un campion
Leon Dănăilă Mic dejun cu un campion
Leon Dănăilă Mic dejun cu un campion
Leon Dănăilă Mic dejun cu un campion
Leon Dănăilă Mic dejun cu un campion
Leon Dănăilă Mic dejun cu un campion
Leon Dănăilă Mic dejun cu un campion
Leon Dănăilă Mic dejun cu un campion
Leon Dănăilă Mic dejun cu un campion

„În viaţă este important să faci mereu ceva bun. În primul rând pentru ceilalţi, nu numai pentru tine.’’ (acad. Leon Dănăilă)

Mâini de aur. O energie caldă. O precizie de micron. O faţă jovială.

Un caracter călit într-o viaţă dedicată medicinei şi într-un domeniu de pionierat continuu, în care evoluţiile tehnologice pun la îndemâna doctorilor aparaturi din ce în ce mai sofisticate şi mai complexe. Un surâs care dă încredere pacientului că nu este totul pierdut, ba dimpotrivă. Un om modest şi fascinant care şi la venerabila vârstă pe care o are (aproape 90 de ani) – ne-am întâlnit la Mic Dejun în primul sezon al emisiunii, în 2015 – este la fel de pasionat de meserie, de ştiinţă, are încă dorinţa şi puterea de a se implica.

Unora le poate părea utopic, prin discursul său optimist şi încrezător, prin faptul că a încercat ceea ce poate nici cei mai tineri n-ar face – şi anume să se dedice şi luptei politice dacă este necesar, cu convingerea entuziastă, că poate face ceva pozitiv, că poate canaliza deciziile într-o direcţie pe care o consideră justă.

(w640) Leon DănÄ

Cu o privire mereu mirată şi sfredelitoare, cu părul vâlvoi, cu o expresivitate ce depăşeşte obişnuitul prezenţei în public al celor mai mulţi, cu papionul său de poet, cu o frumuseţe şi o gestică a mâinilor sale fine de neurochirug sau de pianist, acad. Leon Dănăilă a salvat de la moarte sau de la o îndelungată suferinţă peste 40.000 de oameni care au venit la dânsul cu o ultimă speranţă. Datorită domniei sale, multe familii şi-au găsit liniştea, i-au recuperat pe cei dragi, se bucură de ei şi astăzi.

Activitatea sa ca doctor şi cercetător s-a concretizat în 18 brevete de inventator şi 10 de inovator, este autorul a 54 de lucrări de specialitate şi atlase şi a colaborat la un număr însemnat de comunicări şi lucrări ştiinţifice alături de colegi din ţară şi din străinătate. Pentru a-şi putea tipări cărţile şi-a vândut maşina, era cât pe ce să-şi vândă şi modestul apartament în care stă, merge cu metroul şi pe jos, trăieşte o viaţă echilibrată şi nu întârzie niciodată de la serviciu, unde sala de operaţie este pregătită pentru momentul în care păşeşte pragul spitalului. O modestie pilduitoare pentru studenţii şi medicii mai tineri cărora le este model.

Din 1961, când a debutat ca medic secundar neurochirurg la clinica de Neurochirurgie de la Spitalul ’’Gh. Marinescu’’ din București unde lucrează și în prezent, activitatea sa nu s-a oprit o clipă. Dimpotrivă. Fiind conştient că materia sa de lucru este creierul uman, pentru a înţelege femomenele conştiinţă ale acestuia s-a decis să urmeze, pe lângă medicină – terminată la Iaşi, în 1958 -, şi cursurile Facultăţii de Filozofie - Psihologie din București, pe care a absolvit-o în 1972. În anii ’80, în cadrul bursei Fullbright, a studiat microchirurgia la New York. A participat la diferite specializări, cursuri și schimburi de experiență la Budapesta, Delft, Moscova, Edinburgh, Glasgow, Düsseldorf, Paris, Bruxelles, unde s-a întâlnit cu somităţi ale neurochirurgiei mondiale. O elită din care face parte şi astăzi nu doar prin recunoaşterea meritelor sale profesionale şi prin publicarea studiilor sale esenţiale, ci şi prin invitarea permanentă în cele mai prestigioase foruri ştiinţifice din care face parte cu drepturi depline.

(w640) Leon DănÄ

Din 1985, este singurul neurochirurg din țară care a operat anevrismele sistemului arterial vertebro-bazilar, a făcut prima secție din țară de neurochirurgie vasculară, a studiat și tratat primele cazuri de anevrisme micotice,  a efectuat pentru prima dată în România, un studiu referitor la rolul interacțiunii celor două hemisfere cerebrale în integrarea sistemului limbajului, a descris pentru prima dată ’’Sindromul de logoree cu hiperchinezie’’ în 1972, a efectuat și studiat cu ajutorul microscopului operator peste 1.000 de biopsii vasculare cerebrale, a descoperit, împreună cu neurobiologul Viorel Păiş, în anii 2000, cordocyt-ul, o nouă celulă cerebrală care a fost adusă la cunoștința comunității mondiale pentru prima dată în anul 2006 la Congresul de la Cape Town, a aplicat pentru prima dată în țară imunoterapia în tumorile cerebrale, a reuşit să scadă mortalitatea operatorie în cazul neurinoamelor de acustic de la 51% la 4%, iar în domeniul anevrismelor intracerebrale de la 49% la 4%. Aceste rezultate se datorează unei tehnici operatorii inovative și faptului că a introdus, în arsenalul aparaturii operatorii din ţara noastră, microscopul operator (1979) și laserul (1984), iar lista poate continua pe multe pagini.

Membru titular al Academiei Române (din 2004), senator al World Nations Congres ABI din USA (din 2003), onorat cu titlul de ‘Cavaler’ acordat de Académie Européenne d`Informatisation (în 2002) şi cu Placheta ’’Oameni și idei care mișcă țara’’, acordată de Foreign Policy, revistă americano - română de politică globală, economie și idei (în 2016), de trei ori desemnat Ofiţer al Ordinului Naţional al Serviciului Credincios în diferite grade în 2000, 2010 şi 2015 de către trei preşedinţi ai României – fapt nemaiîntâlnit în elita intelectuală postdecembristă – toate acestea fac dovada că academicianul, profesorul, medicul, cercetătorul LEON DĂNĂILĂ este o personalitate al cărei nume trebuie scris întotdeauna cu majuscule.

(w640) Leon DănÄ

Preţios între toate trebuie să fie titlul de ’’Cetățean de Onoare’’ al orașului Darabani (1999), locul de baştină al academicianului de astăzi care s-a născut la 1 iulie 1933 într-o familie săracă (în care tatăl nu ştia carte, iar mama avea doar patru clase) şi care a ajuns cel mai valoros medic neurochirurg din România.

Aşa încât, viaţa sa - ce se numără nu doar în ani, ci şi în generaţiile de medici cărora le-a fost profesor şi mentor şi în zecile de mii de pacienţi vindecaţi - este una cu adevărat exemplară. Iar conversaţia cu domnia sa este una savuroasă, plină de poveşti cu tâlc, de aduceri aminte, de detalii neştiute, de mărturisiri esenţiale pentru firul vieţii unui om de ştiinţă ce a străbătut aproape un secol de viaţă. Un secol căruia i-a supravieţuit cu demnitate, printr-un exemplar simţ al datoriei. Împlinite.

(w640) Leon DănÄ

***

Program de difuzare:

TVR2: Sâmbătă, 10 iulie 2021, ora 10:00; Marți, 13 iulie 2021, ora 5:00
TVR3: Duminică, 11 iulie 2021, ora 7:55
TVR Internaţional: Sâmbătă, 17 iulie 2021, ora 7:00
TVR MOLDOVA: Sâmbătă, 17 iulie 2021, ora 7:00

 • 20:52
  Live stadion
  Transmisiune directă
 • 21:00
  Campionatul Mondial de Fotbal Qatar 2022
  Fotbal * * Serbia-Elveţia Transmisiune directă-Stadion Ras Abu Aboud Comentator: Emil Hossu Producător : Daniel Chican /Horatiu Rusu
 • 23:10
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 23:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători : Raluca Brumariu
 • 00:00
  Ora Unirii
  Producător: Diana Pascal Redactor: Nicolae Cozma
 • 00:05
  Reţeaua de idoli
  redifuzare *Gheorghe Hagi Producător: Irina Păcurariu
 • 01:00
  Campionatul Mondial de Fotbal Qatar 2022
  * Ghana-Uruguay Comentator: Cristian Mândru Producător :Daniel Chican /Horatiu Rusu TVR 1 ora 17.00
 • 02:50
  Nemuritorii-România, 1974
  Film * Regia: Sergiu Nicolaescu Cu: Amza Pellea, Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu Dramă istorică . Redactor: Gabriela Onea
 • 04:35
  Campionatul Mondial de Fotbal Qatar 2022
  * Camerun-Brazilia Comentator: Dragos Bocanaciu Producător :Daniel Chican /Horatiu Rusu TVR 1 ora 21.00
 • 06:25
  Teleshopping
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleshopping
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Moldova Emisiune realizată de TVR Moldova Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  Opera comică pentru copii
  Premieră *Opera copiilor Producător: Valentina Băinţan
 • 09:00
  Generaţia Fit
  Emisiunea" Generaţia Fit" oferă cea mai bună reţetă de stil de viaţă sănătos-antrenamente pe care le poţi face în sala de fitness, nutriţie corectă şi alimentaţie sănătoasă, antrenamente atractive de grup, reţete delicioase şi rapide, exerciţii pe care le poti face acasă, dar şi secretele stilului de viaţă sănătos ale vedetelor, persoanelor publice şi sportivilor de performanţă. În fiecare sâmbătă dimineaţa, de la ora 9.00, la TVR 2, Daniel Oprea, Ana Ionita, Horaţiu Dumitrescu, Anisa Sandulache, Andreea Arsine, Cristina Georgescu şi Gabriel Toncean te provoacă să fii fit cu Generaţia Fit. Emisiunea "Generaţia Fit" promovează un stil de viaţă sănătos, care include sportul, mişcarea, dar şi alimentaţia sănătoasă, şi educă publicul, oferind astfel noţiuni esenţiale privind practicarea corectă a activităţii sportive şi alimentaţia corectă. Producător: Iulia Popescu Coproducţie TVR şi Federaţia Română de Culturism şi Fitness
 • 09:30
  Fără prejudecăţi
  * Emisiunea Fără prejudecăți este singura producție media din Europa pentru care lucrează reporteri TV cu dizabilități și a fost premiată în anul 2016 de către Organizația Națiunilor Unite ca model de incluziune și autoreprezentare. Producția este interpretată în limbajul semnelor române iar o variantă accesibilizată pentru nevăzători de regăsește pe platforma Mixcloud. Reporterii Raluca Avram și Mihai Arsenie împreună cu moderatorul Ovidiu Damian se vor întâlni cu telespectatorii în fiecare sâmbătă de la ora 9:30 și vă vor prezenta poveștile unor oameni excepționali care schimbă lumea. Reporter: Mihai Arsenie Realizator şi moderator: Ovidiu Damian Producător: Ovidiu Pop Interpret mimico-gestual: Adelina Ciocotisan Emisiune realizata de TVR Cluj ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 09:55
  Ora Unirii
  Producător: Diana Pascal Redactor: Nicolae Cozma
 • 10:00
  Mic dejun cu un campion
  * Producător: Ileana Ploscaru Panait
 • 11:00
  D’ale lu’ Mitică
  Prezintă: Mitică Popescu Scenariu: Cristian Vlad Reporter: Marian Marin Producător: Liliana Vlad
 • 12:00
  Cum vă merge ?
  Premieră * Producător: Cătălin Heson
 • 12:30
  Cap compas
  * Lumina oamenilor De la ruine si pana la plajele superbe, Ohrid impresioneaza printr-o multitudine de lucruri care te atrag, îți stârnesc interesul de a le vedea, insa bogăția acestui loc nu sta numai in prezent, ci mai ales in mostenirile din trecut. Producător: Elena Dinu
 • 13:00
  Gala umorului
  Emisiunea "Gala umorului" continuă seria momentelor comice și în grila de toamnă a canalului TVR2, avându-i ca gazde pe Corina Dănilă și Dragoș Huluba, în fiecare vineri seara, de la ora 20:00. În noul sezon, cel de-al 18-lea, pe lângă fabuloasele secvențe selectate din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, vă propunem și scenete comice în premieră, din a căror distribuție fac parte: Rodica Popescu Bitănescu (invitat special) și mai tinerii actori de comedie Mirela Zeța, Marius Rizea, Adrian Ciobanu și Silviu Debu. "Copiii spun lucruri trăznite!" Prezintă: Corina Dănilă şi Dragoş Huluba Producător: Cosmin Dumitru
 • 15:00
  RIVALII…cu Marina Almăşan
  Premieră *Emisiune inregistrata in studioul Pangrati * Emisiunea RIVALII…cu Marina Almășan, îsi propune să aducă față-n față cele două tabere : tinerii și vârstnicii, primii-cu forța și entuziasmul și celelalte “instrumente” și caracteristici specifice vârstei, ceilalți-cu înțelepciunea, experiența și cumpatarea, pe care le-o oferă anii din buletin. O editie speciala in asteptarea lui Mos Nicolae în colaborare cu Mihai Alexandru și copiii din Al Mike Pepiniera. Un juriu de personalități îndrăgite ( din diferite domenii de activitate) care va amesteca tinerii cu vârstnicii, va evalua prestația celor doi competitori, decizând în final care dintre ei a întrunit criteriile competiției : charisma, nivelul de pregătire, adaptabilitatea la vremurile pe care le traversăm, capacitatea de a se descurca în anumite situații limită, precum și aceea de a se face plăcut de cei din jur, format din: -actrita Emilia Popescu -artistul Dan Helciug -psihologul Eduard Puiu Invitaţii: -compozitorul Mihai Alexandru şi copiii din Al Mike Pepiniera -Călin Geambașu şi fiul David -Daniela Gorfy şi fiica Maria -Marcel Pavel şi fiica Juvenalia Prezintă: Marina Almășan Comoderator: Costin Teodorescu Producator: Marina Almășan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damianşi Daniela Guţu
 • 16:55
  Ora Unirii
  Producător: Diana Pascal Redactor: Nicolae Cozma
 • 17:00
  Levintza prezintă
  În cel de-al doilea sezon al emisiunii LEVINTZA PREZINTĂ , de la TVR2, doamna Doina Levintza, creatoare şi realizatoare celebră de costume, prezintă o emisiune dedicată celor mai creativi designeri, tendintelor, istoriei şi meseriilor modei. Emisiunea este o incursiune în culisele modei, cu colecţii pline de creativitate, portrete de designer şi manechine, tendinte şi istoria modei. Levintza prezintă este singura emisiune de modă din România, un spaţiu video dedicat celor mai importante şi creative colecţii, săptămânilor modei de la Paris, Londra, New York sau Milano. Vizionare plăcută! Prezentator: Doina Levintza Realizator: Doina Levintza Producător: Claudia Nicolau Coproducție TVR-SC Levintza costume designer SRL
 • 17:30
  Documentar
  * Case şi idei (Of Houses and Ideas, Faites comme chez eux-Franţa, 2014) Producători executivi: Jean Moncaut şi Severin Delpon Realizator: Frederic Planchenault Suntem musafirii unor pasionaţi de decoraţiuni interioare, care ne deschid larg uşile caselor lor şi ne dau o mulţime de idei ca să le punem în practică la noi acasă. De data aceasta, suntem invitaţi să facem ca ei ! Episodul 15 Azi facem o primă vizită la Bordeaux, ca să descoperim o veche casă cu o ambianţă boemă şi elegantă. Continuăm la Neuilly, unde admirăm un duplex decorat în stil contemporan, şi la Marsilia, unde proprietara şi-a decorat casa cu propriile creaţii şi cu amintiri din călătorii. Redactor: Ştefan Asavei
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:55
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial*(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 44 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Lungul drum al dragostei
  Film* Lungul drum al dragostei (LOVE'S LONG JOURNEY-SUA, 2005) Premieră Regia: Michael Landon Jr. Cu: Erin Cottrell, Logan Bartholomew, William Morgan Sheppard * Dramă -după un roman al scriitoarei americane Janette Oke. Proaspăt căsătoriţi, Missie şi Willie LaHaye hotărăsc să-şi ducă planul la bun sfârşit, construindu-şi viitorul prin forţe proprii. Lăsând în urmă ferma din prerie a părinţilor lui Missie, cei doi tineri pornesc mai departe în inima Vestului american neexplorat. În noul lor orăşel îi aşteaptă multă muncă şi multe încercări, dar şi promisiunea unei vieţi pline de iubire şi de aventură. Redactor: Ştefan Asavei
 • 22:00
  Răzbunarea pistolarului
  Film* Răzbunarea pistolarului (THE GUNDOWN-SUA, 2011) Regia: Dustin Rickert Cu: Peter Coyote, Andrew Walker, William Shockley, Sheree J. Wilson Western, film de acţiune. După ce a rătăcit multă vreme prin deşertul Arizonei, aventurierul Cole Brandt ajunge într-un orăşel unde face legea tiranicul Travis McCain. Inevitabila confruntare a celor doi va avea loc, mai ales când McCain o ameninţă pe femeia de care Brandt e îndrăgostit. Redactor: Corina Feleagă
 • 00:00
  Drag de România mea!
  Prezintă: Paul Surugiu-Fuego Producător Codruţa Prunariu Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu
 • 02:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 02:45
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 02:55
  Răzbunarea pistolarului
  Film * Răzbunarea pistolarului (THE GUNDOWN-SUA, 2011) Regia: Dustin Rickert Cu: Peter Coyote, Andrew Walker, William Shockley, Sheree J. Wilson Western, film de acţiune. Redactor: Corina Feleagă
 • 04:35
  Lungul drum al dragostei
  Film *(LOVE'S LONG JOURNEY-SUA, 2005) Regia: Michael Landon Jr. Cu: Erin Cottrell, Logan Bartholomew, William Morgan Sheppard * Dramă -după un roman al scriitoarei americane Janette Oke. Redactor: Ştefan Asavei