loader
Foto

Filmul de Artă de la TVR2 - „Lecţii de persană": Creativitatea, adevărată armă în vreme de război

„Lecţii de persană" este propunerea noastră pentru duminică, 28 ianuarie, la ora 22.00, pe TVR2 și TVR+ (în reluare joi, 1 februarie, ora 01.40). Inspirat din întâmplări adevărate, filmul pune în lumină resorturile nebănuite declanșate într-un om atunci când trebuie să supraviețuiască.

 

Povestea din „Lecţii de persană" brodează pe teme precum empatia și prietenia, dar arată și cum obediența oarbă față de o dictatură poate transforma un om normal, obișnuit, într-un criminal - îl observăm pe Koch, un om cultivat și manierat, cum devine o fiară într-o mașinărie de război.

În Franţa anului 1942, tânărul evreu belgian Gilles este arestat de trupele SS şi trimis împreună cu alţi evrei într-un lagăr. Pentru a-şi salva viaţa și pentru că primise de la un alt prizonier o carte în limba persană, Gilles pretinde că este iranian şi primeşte misiunea de a-l învăţa limba farsi pe Klaus Koch, ofiţerul care administrează bucătăria lagărului. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial și în anul în care se petrece acțiunea, Iranul era stat aliat al Germaniei naziste. Fratele ofițerului german trăia la Teheran și visul lui Koch era să-și deschidă un restaurant în Iran, după terminarea războiului.

(w882) Lectii de

Gilles folosește numele prizonierilor evrei pentru a inventa zilnic cuvinte într-o limbă inexistentă, pe care ulterior i le predă lui Koch. Relaţia specială care se leagă între cei doi provoacă invidie printre prizonieri şi soldaţi. Unul dintre naziști și iubita lui devin suspicioși la adresa lui Gilles. Pentru cât timp va putea fi păstrat secretul lui?

(w882) Lectii de

Regia este semnată de Vadim Perelman. Scenariul îi aparține lui Ilya Zofin, adaptare după povestirea Inventarea limbajului, scrisă în 1952 de Wolfgang Kohlhaase (1931-2022), scenarist și regizor. Vadim Perelman, regizor și producător născut la Kiev, a avut filme selectate în festivaluri internaționale și a fost recompensat cu șapte trofee.

Regizorul i-a ales în distribuție pe Nahuel Perez-Biscayart, Lars Eidinger, Jonas Nay, Leonie Benesch.

(w882) Lectii de

Perelman a dezvăluit într-un interviu, în 2021, că fosta lui soție era de origine persană și că actorul principal, Biscayart, este argentinian și că știa doar franceză și spaniolă; colegul lui de platou, Eidinger, îl învăța cum să pronunțe cuvinte în germană, asta înainte ca, în fața camerei de filmat, Biscayart să-l învețe să pronunțe într-o limbă inventată.

(w882) Lectii de

Când filmul a avut premiera la festivalul de la Berlin, publicul a râs aproape tot timpul proiecției. Oamenii au râs când Koch a întrebat cum se spune mamă în farsi și Gilles a răspuns anta. Ei râdeau și eu mă întrebam ce e atât de amuzant. Gilles inventase un cuvânt. Erau empatici, țineau cu Gilles pentru că era atât de isteț? Psihologic, nu pot să-mi explic...Pentru mine a fost un pic de neînțeles, dar nu cred că era un râs greșit. Era un râs din simpatie, aproape ca un râs de eliberare, de detensionare, a mai spus regizorul. Perelman a mărturisit, de asemenea, că nu cunoaște limba persană.

Filmul a primit nouă trofee la festivaluri internaționale - între ele, cel de la Valladolid pentru cel mai bun montaj și cel de la Lodz, Transatlantyk, pentru cel mai bun film.

(w882) Lectii de

***

Surse: program TVR, filmint.nu, imdb.com

Credit foto: LM Media, Hype Film via imdb.com

***

(w882) Lectii de

Lecţii de persană

(Persian Lessons – Rusia, Germania, 2020)

Regia: Vadim Perelman

Cu: Nahuel Perez-Biscayart, Lars Eidinger, Jonas Nay, Leonie Benesch

Dramă

Mai multe informații despre filmele programate la TVR puteți afla aici.

18:00 Ora de ştiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

18:50 E vremea ta!

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache

Producători: Raluca Brumariu

 
Întâlnire cu Păcală pentru un râs sănătos, duminică la TVR2

Comedia  „ Păcală", regizată de Geo Saizescu la începutul anilor '70, poate fi urmărită la TVR2 duminică, 12 mai, de la ora 20.00. În rolul ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

Duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana Tudor şi susţinut de Paul ...

Cap Compas: Devotio | VIDEO

Cap Compas: Devotio | VIDEO

publicat: duminică, 05 mai 2024

Orașul care i-a fascinat pe călătorii de orice religie este încă o surpriză ori de câte ori te întorci aici. Iar dacă ar fi să răscolești cărți ...

 

#tvr2