loader
Foto

Filmul de Artă de la TVR2 - „Lecţii de persană": Creativitatea, adevărată armă în vreme de război

„Lecţii de persană" este propunerea noastră pentru duminică, 28 ianuarie, la ora 22.00, pe TVR2 și TVR+ (în reluare joi, 1 februarie, ora 01.40). Inspirat din întâmplări adevărate, filmul pune în lumină resorturile nebănuite declanșate într-un om atunci când trebuie să supraviețuiască.

 

Povestea din „Lecţii de persană" brodează pe teme precum empatia și prietenia, dar arată și cum obediența oarbă față de o dictatură poate transforma un om normal, obișnuit, într-un criminal - îl observăm pe Koch, un om cultivat și manierat, cum devine o fiară într-o mașinărie de război.

În Franţa anului 1942, tânărul evreu belgian Gilles este arestat de trupele SS şi trimis împreună cu alţi evrei într-un lagăr. Pentru a-şi salva viaţa și pentru că primise de la un alt prizonier o carte în limba persană, Gilles pretinde că este iranian şi primeşte misiunea de a-l învăţa limba farsi pe Klaus Koch, ofiţerul care administrează bucătăria lagărului. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial și în anul în care se petrece acțiunea, Iranul era stat aliat al Germaniei naziste. Fratele ofițerului german trăia la Teheran și visul lui Koch era să-și deschidă un restaurant în Iran, după terminarea războiului.

(w882) Lectii de

Gilles folosește numele prizonierilor evrei pentru a inventa zilnic cuvinte într-o limbă inexistentă, pe care ulterior i le predă lui Koch. Relaţia specială care se leagă între cei doi provoacă invidie printre prizonieri şi soldaţi. Unul dintre naziști și iubita lui devin suspicioși la adresa lui Gilles. Pentru cât timp va putea fi păstrat secretul lui?

(w882) Lectii de

Regia este semnată de Vadim Perelman. Scenariul îi aparține lui Ilya Zofin, adaptare după povestirea Inventarea limbajului, scrisă în 1952 de Wolfgang Kohlhaase (1931-2022), scenarist și regizor. Vadim Perelman, regizor și producător născut la Kiev, a avut filme selectate în festivaluri internaționale și a fost recompensat cu șapte trofee.

Regizorul i-a ales în distribuție pe Nahuel Perez-Biscayart, Lars Eidinger, Jonas Nay, Leonie Benesch.

(w882) Lectii de

Perelman a dezvăluit într-un interviu, în 2021, că fosta lui soție era de origine persană și că actorul principal, Biscayart, este argentinian și că știa doar franceză și spaniolă; colegul lui de platou, Eidinger, îl învăța cum să pronunțe cuvinte în germană, asta înainte ca, în fața camerei de filmat, Biscayart să-l învețe să pronunțe într-o limbă inventată.

(w882) Lectii de

Când filmul a avut premiera la festivalul de la Berlin, publicul a râs aproape tot timpul proiecției. Oamenii au râs când Koch a întrebat cum se spune mamă în farsi și Gilles a răspuns anta. Ei râdeau și eu mă întrebam ce e atât de amuzant. Gilles inventase un cuvânt. Erau empatici, țineau cu Gilles pentru că era atât de isteț? Psihologic, nu pot să-mi explic...Pentru mine a fost un pic de neînțeles, dar nu cred că era un râs greșit. Era un râs din simpatie, aproape ca un râs de eliberare, de detensionare, a mai spus regizorul. Perelman a mărturisit, de asemenea, că nu cunoaște limba persană.

Filmul a primit nouă trofee la festivaluri internaționale - între ele, cel de la Valladolid pentru cel mai bun montaj și cel de la Lodz, Transatlantyk, pentru cel mai bun film.

(w882) Lectii de

***

Surse: program TVR, filmint.nu, imdb.com

Credit foto: LM Media, Hype Film via imdb.com

***

(w882) Lectii de

Lecţii de persană

(Persian Lessons – Rusia, Germania, 2020)

Regia: Vadim Perelman

Cu: Nahuel Perez-Biscayart, Lars Eidinger, Jonas Nay, Leonie Benesch

Dramă

Mai multe informații despre filmele programate la TVR puteți afla aici.

9:00 Ferma

*Anul 26 *Editia 1219

Nu mai aveti loc la oras ? Incercati la tară !

Emisiune pentru actuali șsi viitori tineri fermieri.

*UNDEVA ÎN ROMÂNIA *..Luncă , luncă , iarbă verde..

În Lunca Siretului , în jurul orasului Pascani , a fost înfiintată , după anul 1991 , o fermă integrată vegetal-zootehnică , un adevărat Complex agricol. Suprafata de teren administrată este acum de 3500 de ha , din care 400 de ha sunt alocate fermelor zootehnice , grajduri șsi păsuni.Peste jumătate din teren este irigată , apropierea de Siret a făcut posibil un sistem de irigatii cu investitii mari....dar a meritat ! Productia vegetală asigură aproape 90 % din necesarul de furaje pentru bovine si ovine din întreg Complexul zootehnic al familiei Pantazi. Se cultivă grâu , orz , porumb siloz , secară , soia , sfeclă de zahăr , cartofi iar în zona irigată sunt si loturi semincere. Au fost accesate fonduri europene , măsura 1.2.1. pentru modernizarea exploatatiilor , construirea si dotarea grajdurilor.Fondurile au fost accesate de fiul familiei Dănuț Bogdan , care a studiat la Politehnica din Iasi , fiind licentiat în calculatoare. Acum este directorul general al Agrocomplexului si are întreaga viziune de dezvoltare alături de administratorul fermelor zootehnice. A folosit fonduri si pentru producerea de energie din surse regenerabile dar si pentru un modul de sacrificare a animalelor. Vrea si construirea unei statii de biogaz pentru a obtine energia necesară in fermă si la irigatii. Întreg Complexul este automatizat.

În adăposturile bovinelor totul este bine gândit , de la cusetele pentru vitei la asternuturile mereu curate , cu covoare de cauciuc , eliminând astfel problemele podale , cu conditii perfecte de aerisire bine calculate. Dejectiile sunt rapid si automatizat adunate , cu separatoare diferite , stocate în lichide si solide. Hrana bovinelor este atent supravegheată , după retete studiate , cu o apă curată permanent. Statia de muls 2x12 este computerizată. Se fac 2 mulsori pe zi cu o medie de 30 de litri de lapte. Vacile HOLSTEIN ,peste 1500 de capete , sunt fluctuante ca număr. Din ele,

cel putin 520 sunt pe lactatie , iar laptele obtinut este predat unui procesator din Bacau.

O vacă este exploatată cam 2-3 lactatii dar se doreste in viitor , datorită hranei , să se mareasca mai mult perioada de lactatie. Reproducerea se face cu material seminal sexat după un soft de monitorizare. De sectorul bovin se ocupă un inginer zootehnist foarte bine pregătit.

In ferme se cresc si vaci de carne Charolaise , înlocuite treptat de cele din rasa ANGUS , cam 260 de capete cu 2 tauri cu genetică recomandată.

Complexul are si 1500 de oi din rasele Suffolk si Carabașă.

Familia Pantazi detine si o mică brutărie si cu produse de patiserie-cofetărie.

Specialitatea fermierului îl ajuta să aibă o astfel de performantă , obtinând informatii si luînd astfel decizii corecte si imediate.

Participă : ing.Dănuț Bogdan Pantazi-dir. gen.Agrocomplex Lunca Pascani , jud. Iasi

ing.zootehnist Florin Stanciu-administrator fermă zootehnică

Florin Stegariu-presedinte Clubul Fermierilor Români

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

10:00 Pescar hoinar

*Două lacuri.... două specii ţintă Sezon Nou

*Vă invităm într-o nouă expediţie marca „Pescar hoinar”... o călătorie, în care, din nou, vremea a fost mai „mofturoasă” decât peştii. Ştefan a plecat în căutarea şalăului pe lacul Tâncăbeşti... a pescuit de pe mal, a schimbat locuri şi năluci şi a reuşit să aducă la poză şalăii suspicioşi. A doua zi, s-a întors pe acelaşi lac, de data aceasta cu „întăriri”-echipamentul de feeder. Crapii au fost mai cooperanţi decât colocatarii lor şi au venit, rând pe rând, la masă. Se pare că vremea le-a făcut poftă de mâncare şi le-a dat energie pentru că drilurile au fost spectaculoase, pozele frumoase şi eliberările „ca la carte”. Pe Balta Palatului Căciulaţi, Iulia a pescuit la spinning, alături de Mircea Horobeţ, bucătar pasionat şi pescar sportiv de competiţie... s-au bucurat de natură, de aer curat, dar şi de drilurile cu câţiva şalăi mai pofticioşi-pe scurt, încă o poveste cu şi despre pescuit şi amintiri de neuitat.

Prezintă: Ştefan Stoica şi Iulia Popescu

Producător şi realizator: Ligia Baboş

 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2