loader
Foto

La TVR 2, începeți ziua cu interviurile „IERI-AZI-MÂINE”

De luni până vineri, de la ora 10:10, Corina Dănilă vă așteaptă pe TVR 2 și TVR+ să revedeți interviuri cu personalitățile României care ne-au vizitat în primul sezon al emisiunii.

 

Corina Dănilă
IERI-AZI-MÂINE

Luni, 27 iulie, în ziua dedicată muzicii populare, ne întâlnim cu Nicolae Sabău, unul dintre reprezentanții de marcă ai folclorului din Maramureș. Născut în 1939 și cu o carieră de aproape 60 de ani, el a fost descris de fostul regizor al Televiziunii Române Ioan Filip ca unul dintre „puținii artiști care i-a dăruit cântecului, fără rezerve, întreaga lui viață”.

„Cântecul popular mi-a fost viaţa însăşi. Prin el am căutat să fiu de folos neamului meu din care mă trag şi din a cărei sevă mi-am hrănit destinul”, spunea Nicolae Sabău. De-a lungul carierei sale, el a promovat folclorul din zona Chioar, Lăpuș, Maramureșul istoric, Oaș, dar și din restul țării.

Cunoscutul Constantin Cojocaru este invitatul pe care-l vom vedea marți, de la 10:10, în ziua dedicată teatrului. Actorul a fost nominalizat la Premiul UNITER pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru Istvan din joi.megaJoy, 2007, a primit premiul pentru cel mai bun rol feminin în spectacolele GAIŢELE de Alexandru Kiritescu şi CHEEK TO CHEEK de J.Gardell (Teatrul Nottara), Festivalul de Teatru de la Piatra Neamţ, octombrie 2005, a fost nominalizat la Premiul UNITER pentru cel mai bun actor pentru rolul Zoe din GAIŢELE de Al. Kiriţescu, 2003. Constantin Cojocaru a interpretat zeci de roluri, dintre cele mai diverse, la Teatrul Odeon în perioada 1975-2001.

Miercuri, în ziua dedicată muzicii ușoare, ne întâlnim cu Adrian Romcescu, unul dintre cei mai valoroși soliști ai muzicii românești. După ce a plecat din România și s-a stabilit în Danemarca – unde a stat aproape 30 de ani – solistul a decis să se reîntoarcă în țară în 2013. Cum a regăsit țara, care îi sunt planurile de viitor aici, dar și care au fost momentele care l-au marcat în cariera de artist, aflăm în ediție de miercuri.

Pentru ziua dedicată divertismentului, joi, 30 iulie, Corina Dănilă ne propune o doză sănătoasă de umor autentic cu nimeni altul decât Doru Octavian Dumitru. Comedianul român a glumit, chicotit și a adus zâmbetul pe fețele a milioane de români în anii 90, glumele sale au intrat în folclorul de zi cu zi, iar spectacolele adunau mii de fani. De câțiva ani, artistul s-a mutat în Canada, dar în România revine periodic. Vineri, de la 16:00, vom revedea câteva din poantele sale și vom vorbi despre planurile sale de viitor.

Încheiem săptămâna cu muzica artistei Viorica Flintașu care, de mai bine de cinci decenii, cântă și promovează folclorul bihorean. A debutat la 16 ani, pe scena Casei de Cultură din Ştei, ca șase ani mai târziu (1966) să înceapă colaborarea cu Radiodifuziunea Română. Între 1967-1970 a fost solistă de muzică populară a Orchestrei „Barbu Lăutaru„ a Filarmonicii „George Enescu„, orchestră care a fost desfiinţată în 1970, iar între 1970-1975, a colaborat cu Ansamblul „Doina” al Armatei din Bucureşti.

Artista crede că muzica și cântescul este „o permamență, iar interpretul care-l slujește cu toată dăruirea și forța talentului său rămâne mereu în preferințele publicului” (antenasatelor.ro)

23:45 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă (R)

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Lelio Moehr

*Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

(Reluare)

0:15 TOTUL NU VA FI BINE, România-Ucraina, 2020

Film*

Regia şi scenariul: Adrian Pîrvu, Helena Maksyom

Producători: Ada şi Alexandru Solomon

*Documentar. După încheierea unei relaţii îndelungate, un realizator de film pe jumătate nevăzător, născut în 1986, pleacă din România ca să caute oameni care ar fi putut fi afectaţi de dezastrul de la Cernobîl. În căutările sale, se îndrăgosteşte şi viaţa lui porneşte într-o direcţie neaşteptată. Mama regizorului, însărcinată cu Adrian, călătorise în Ucraina exact în aprilie 1986, iar el s-a născut cu probleme de sănătate. Acum, Adrian lucrează la un film despre generaţia lui, a celor ale căror vieţi au fost influenţate de accidentul nuclear de la Cernobîl.

Redactor: Gabriela Onea

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2