loader
Foto

Galerie foto

La „Filmul de artă”, Belmondo devine „Pierrot nebunul”

Sâmbătă, 17 septembrie, de la 22:10, la TVR 2 ați urmărit „Pierrot le fou”, pelicula din 1965 regizată de Jean-Luc Godard, reprezentatul de marcă al Noului Val francez.

 

Laurențiu Damian
Filmul de artă

Drama „Pierrot nebunul” („Pierrot le fou”) este ecranizarea romanului „Obsession”, de scriitorul american Lionel White. Bărbat însurat şi cu copii, Ferdinand Griffon – zis şi Pierrot Nebunul – descoperă, după o dezolantă serată mondenă la socrii săi, că femeia angajată ca babysitter e fosta sa iubită, Marianne Renoir.

Nemulţumit de căsnicia şi viaţa sa, Ferdinand hotărăşte să fugă împreună cu Marianne. Odată ce-a ajung amândoi în apartamentul ei, descoperă un cadavru şi-şi dau seama că Marianne este urmărită de nişte membri ai mişcării paramilitare Organisation de l'armée secrète. Cei doi reuşesc să scape şi încep să ducă o viaţă „neortodoxă” mereu pe fugă.

Marianne  este interpretată de Anna Karina, actriță care a fost considerată drept muza lui Jean-Luc Godard, pionerul Noului Val al filmului franțuzesc. De-a lungul carierei, actrița a câștigat premiul pentru Cea mai Bună Actriță la Festivalul de Film de la Berlin cu acest film și a mai jucat în „Bande à part” (1964), „Justine” (1969), „L'Alliance” (1970) sau „Chinese Roulette” (1976).

Jean-Paul Belmondo, cel care-l interpretează pe Pierrot, este văzut drept unul dintre actorii proeminenţi ai Noului Val din Franţa anilor ‘60. De-a lungul carierei sale, el a jucat în multe filme regizate de Jean-Luc Godard, cel care l-a şi „introdus” pe scena cinematografică franceză.  În 1986 Belmondo a fost numit Officier al Ordre national du Mérite, iar în 1991, statul francez i-a oferit distincţia de Officier al Légion d'honneur, promovat ulterior (2007) la gradul de Commandeur.

„Două dintre starurile preferate ale lui Godard - Jean-Paul Belmondo şi  Anna Karina –jocul rolul cuplul adulterin care-şi întoarce spatele vieţii burgheze din Paris. Sunt paralele fascinante între acest film şi Bonnie şi Clyde, film al cărui scenariu Godard l-a văzut. Tipic pentru regizor, el este pe jumătate interesat  de o naraţiune plauzibilă (…)” (The Telegraph)

***

În fiecare săptămână, TVR 2 aduce Filmul de artă: un adevărat regal cinematografic, unde vom putea urmări filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. În plus, regizorul Laurenţiu Damian vine, la fiecare ediţie, cu câte o scurtă prezentare a fiecărei producţii.

De altfel, filmul de sâmbătă, 16 septembrie, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.

8:00 Repere sacre

Solemnitatea Sfantului Iosif Comentariu: Părintele Tarciziu Şerban, preot colaborator Producător: Claudia Robu Transmisiune directă de la Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif din Bucureşti

9:00 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)
 
„Teleșcoala”: Educaţia financiară, indispensabilă pentru omul modern

La TVR 2, „Teleşcoala” le oferă celor aflaţi în anul susţinerii examenelor de Evaluare Naţională posibilitatea de a păstra contactul cu materiile ...

Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR2!

Muzicieni îndrăgiţi, şlagăre de neuitat, efecte speciale, momente unice, emoţii, umor şi bucurie. Toate, în cel mai recent spectacol grandios ...

Aventurile unei cinefile în Italia, în căutarea lui Fellini, duminică la Filmul de Artă

Filmul „În căutarea lui Fellini" este inspirat din experiența personală a lui Nancy Cartwright, artistă laureată cu Premiul Emmy, care i-a dat ...

 

#tvr2