loader
Foto

La „Destine ca-n filme”, ediție In memoriam Vali Sterian - „Rebel cu cauză”

Marți, 28 decembrie, de la ora 21:00, Iuliana Marciuc ne invită să îl descoperim prin ochii soției, fiului și prietenilor săi apropiați pe artistul care „a ars până la ultima picătură crezând în muzica sa!”, după cum îl descria Nicu Alifantis.

 

Iuliana Marciuc
Destine ca-n filme

În decembrie 1989, când întreaga Românie se revolta împotriva unui regim comunist opresiv, vocea unui artist a știut cum să deplângă miile de morți căzuți în timpul Revoluției. Era vocea unui rebel cu cauză, mereu în căutarea adevărului, a unui însetat de libertate și dreptate: Vali Sterian. Marți, 28 decembrie, de la ora 21:00, în emisiunea „Destine ca-n filme”, o ediție In memoriam, Iuliana Marciuc ne invită să îl descoperim prin ochii soției, fiului și prietenilor săi apropiați pe artistul care „a ars până la ultima picătură crezând în muzica sa!”, după cum îl descria Nicu Alifantis.

Vali Sterian a fost unul dintre liderii generației care a pus bazele folkului românesc, cea din anii 1970 și a adus contribuții majore în dezvoltarea genurilor folk și folk-rock în România. Cu un spirit acid, ironie și cinism, Vali Sterian a criticat constant în cântecele sale tot ceea ce a considerat că este nedrept.

De-a lungul activității sale, a colaborat cu importanți muzicieni români precum Dan Andrei Aldea, Alexandru Andrieș, Nicu Alifantis, Doru Stănculescu, Mircea Bodolan sau Maria Gheorghiu. A cântat pe aceeași scenă cu nume sonore ca Joan Baez și Cliff Richard și a sprijinit tinerii muzicieni de folk, rock sau pop. Din păcate , Valeriu Sterian pierdut lupta cu cancerul pe data de 16 septembrie 2000, cu câteva zile înaintea aniversării a 48 de ani.

Valeriu Sterian a fost căsătorit, din anul 1976, cu Lucia Sterian, tot psiholog de profesie și împreună au un fiu, Oliver, în prezent bateristul grupului Voltaj.

În decembrie 1989, vocea lui Vali Sterian a devenit emblematică. Era vocea unui rebel cu cauza, mereu în căutarea adevărului. Marți, 28 decembrie, de la ora 21:00, la „Destine ca-n filme” îl vom cunoaște pe artist prin ochii soției, fiului și prietenilor apropiați.

13:00 Codin -România, 1963

Film* Codin -România, 1963

Regia: Henri Colpi

Cu: Alexandru Virgil Platon, Răzvan Petrescu, Françoise Brion

*Premiul pentru cel mai bun scenariu (semnat de Yves Jamiaque şi Dumitru Carabăţ) la Festivalul de Film de la Cannes 1963

*Dramă, ecranizare a romanului omonim de Panait Istrati. Venit în 1900 cu mama sa în Comorofca, mahala rău-famată a Brăilei, micul Adrian Zografi îl cunoaşte pe Codin, o matahală care a înspăimântat întreg cartierul după ce a făcut puşcărie pentru omucidere, dar căruia epidemia de holeră îi va revela forţa morală. Prin ochii bătăuşului, copilul descoperă nedreptăţile sociale şi economice din perspectiva unui adult, într-o lume pestriţă şi înclinată către violenţă.

15:00 Drag de România mea!

Sezon Nou

*Invitati: Daria si Raris Crisan, Ionut Fulea, Luminita Anghel si Ovidiu Komornyik

Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2