loader
Foto

Komotini - vadul lumii | VIDEO

„Cap Compas” propune acelora care se grăbesc să ajungă în insulele nord-egeene, la țărmurile Traciei grecești sau în Halkidiki o oprire în Komotini, oraș aflat în calea tuturor celor care tranzitează frontiera dintre Bulgaria și Grecia, de la Makaza. Ediția s-a difuzat sâmbătă, 3 iunie, de la ora 12:30, la TVR 2.

 

Cap Compas

Komotini este un oraș de la șes, antecameră pentru țărmurile mării și prelungire a podișurilor joase ale Traciei dar și răspântie înspre și dinspre înălțimile munților Rodopi.

(w882) komotini

Zona și-a articulat urbanismul începând cu o fortăreață ale cărei temelii datează din timpul împăratului bizantin Teodosie și resturi de ziduri ale evului mediu.

Părți importante ale străzilor principale urmăresc albia râului Trelohimaros care traversa prin zona centrală orașul până la devierea acestuia și amenejarea aleilor pietonale.

Sat pescăresc, zonă de campare în sezon estival, arie de promenadă pentru cei ajunși să simtă briza și să se bucure de soare, spațiu de andocare pentru ambarcațiuni de agrement și mai ales starea de bine a unui prânz copios compun tabloul vivant al micii stațiuni turistice.

(w882) Komotini o

Țărmurile egeene te poartă către zona lagunară al golfului Vistonias în aria lacustră care asigură deschiderea spre mare a lacului Vistonida. Întinsul apelor dulci și semisaline se constituie în parte a ariei protejate a parcului național Nestos. Un ținut care nu este nici mare nici lac nici luncă sau șes devine poarta către frumuseți naturale.

(w882) komotini

Porto Lago este denumirea cu rezonanțe latine a unei zone relativ restrânse care are un farmec aparte. Pe două insulițe ale lagunei sunt ridicate edificii de cult aflate într-o relație simbiotică și care se află sub jurisdicție atonită oferind un crâmpei de Athos.

(w882) Fanari

Răgazul petrecut la biserica Sf. Nicolae înseamnă doar primul pas al pelerinului ajuns la Porto Lago.

(w882) Sf. Nicola

(w882) Sf. Nicola

Descoperim o palmă de pământ pe care este ridicată bisericuța dedicată Sf. Fecioare Pantanassa. Un contrast plăcut surprinzator între cele două edificii de cult este evidențiat mai ales prin arhitectura acestora. Bisericuța dedicată Fecioarei care vindecă de felurite boli pare mai degrabă un paraclis aureolat de noblețea formelor bizantine. Determinarea credincioșilor care ajung în acest loc este legată de credința în puterea miraculoasă a reprezentării icoanei Panagia Pantanassa a cărei icoană originală se află la Vatoped.

(w882) Panagia Pa

Sf. Fecioară Faneromeni definește de regulă locuri legate de apariții ale Fecioarei Maria. Așa s-a zidit și lăcașul sfânt Panaghia Vathyrryakos, aflat la doar 15 km depărtare de Komotini. Deși construită în 1955, Mănăstirea are o istorie care se deșiră prin minunate fapte până în secolul al 12-lea când un musulman proprietar al unui pământ aflat în apropiere a avut în 3 seri la rând viziunea unei cruci strălucitoare apărută în vârful unui arbore. La îndemnul episcopului locului, el a săpat la rădăcina pomului și astfel a găsit o icoană a Fecioarei numită de atunci Panagia Faneromeni Vathyrryakos. Credincioșii ortodocși dar și musulmani din Komotini merg pe jos cale de 3 ore din oraș până la altarul de aici.

(w882) Panagia Fe

Urcând pe înălțimi ajungem la o sihăstrie locuită și îngrijită de un singur monah. Ansamblul ridicat pe Muntele Papikio este dedicat unuia dintre cei mai venerați asceți ai Traciei Sf. Maxim Kafsokalivis, călugăr atonit care în peregrinările sale a ajuns în aceste locuri.

(w882) Sf. maxim

Portul pescăresc al Maroniei arată mai degrabă ca o promisiune în amurg. Teatrul antic este o mărturie a împletirii reperelor culturale si arhitectonice elenistice cu cele romane. A fost ridicat în apropiere de un templu dedicat lui Dionisos, zeul vinului al vegetatiei și al reînnoirii anotimpurilor.

(w882) Maronia

Zidurile orașului interior se întindeau pe 10 km iar începând din secolul 5 î.Hr cetatea a avut dreptul de a bate moneda proprie ca privilegiu acordat statelor membre ale ligii ateniene.

(w882) Maroinia

Maronia se află pe calea descoperirii de către turiștii care se îndreaptă spre insule precum Thasos sau Samotrake și către orașe port precum Kavala sau Alexandroupolis.

Elena Dinu ​

Jurnalist

https://www.instagram.com/cap.compas.travel/

http://tvr2.tvr.ro/emisiuni/cap-compas_4956.html

https://www.youtube.com/playlist

https://www.facebook.com/Elena.Dinu.TVR/

11:00 Comisarul Rex (R)

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 87

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

(Reluare)

12:00 Telejurnal TVR2

* Sport* Meteo

Transmisiune directă

Translator mimico-gestual Lena Dermengiu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

 
Cupluri de poveste, la „Drag de România mea!”

Cupluri de poveste, la „Drag de România mea!”

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Duminică, 12 mai, de la ora 15:00, la TVR 2 veți putea urmări o ediţie de colecție a emisiunii ”Drag de România mea!”, o confruntare a dragostei, ...

Întâlnire cu Păcală pentru un râs sănătos, duminică la TVR2

Comedia  „ Păcală", regizată de Geo Saizescu la începutul anilor '70, poate fi urmărită la TVR2 duminică, 12 mai, de la ora 20.00. În rolul ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

Duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana Tudor şi susţinut de Paul ...

 

#tvr2