"Cap Compas": A fost odată în Kavala
luni, 08 noiembrie 2021
Sâmbătă, de la ora 12.30, la TVR 2, echipa "Cap Compas" v-a invitat în universul fascinant al unui oraș cosmopolit din Nordul Greciei - Kavala.
centru 1
panoramic 2
tutun 3
oras 3
panoramic 6
centru 2
sila 1
sila 5
sila 6
bey 1
bey 5
 centru 5
kavala centru 6
a 5
t4
t7
pan4
p 5
c77
o2
centru 1
panoramic 2
tutun 3
oras 3
panoramic 6
centru 2
sila 1
sila 5
sila 6
bey 1
bey 5
 centru 5
kavala centru 6
a 5
t4
t7
pan4
p 5
c77
o2
Alte legături
Cap Compas

Probabil vecinătatea marii i-a adus denumirea de orașul albastrul care devine aici mai degrabă un orizont aspirațional, ce poate însoți orice pas al descoperirii orașului. Există două mari categorii de turiști care vizitează Kavala…cei care se află în tranzit către sau dinspre insulele egeene și au timp la dispoziție până la urcarea pe ferryboat și alții care vin special pentru a vizita orașul, o zi sau două.

(w640) pan4

(w640)

Kavala din înalt se decoperă precum o bijuterie având zarea tivită de conturul insulei Thassos. Este ușor de anticipat de la prima vedere care sunt punctele de interes din oraș și cum poți ajunge la acestea chiar necălauzit de vreo harta sau aplicație pe telefon.

Pentru a înțelege Kavala contemporană trebuie să înțelegi devenirea sa de la mică colonie a cetățenilor din Thassos până în zilele noastre. Mai întâi cei din Paros au fondat Thassos în secolul 7 idHs iar apoi cei din Thassos au venit pe țărmurile fertile și bogate. Era perioada când insularii își făceau colonii pe partea continentală. În acest joc al colonizărilor, din care nu lipseau confruntările, colonia numită Neapolis avea să ajungă în final în mâinile atenienilor. Acest fenomen s-a petrecut secole la rând pentru că cetatea principală, protejată și sigură, era pe o insulă în timp ce alte cetăți destinate dezvoltării se aflau pe țărm.

(w640) c77

Fie că ajungi dinspre țărm spre cetate, fie dinspre munți în spațiul urban Kavala pare o comoară așezată ca o cupa imensă în îmbrățișarea înălțimilor și a apelor. Pe lângă zidurile vechii cetăți istoria se măsoară cu miile de ani și de multe ori referirile la începutul erei noastre pot fi considerate în categoria făptuirilor recente.

(w640) p 5

Apeductul simbol iconic al Kavalei este asemenea unei porți prin care ajungi nu atât în oraș sau treci dintr-o parte în altă a acestuia cât o intrare pe un  tărâm prețuit de oameni și de zei.

(w640) panoramic

Localnicii îi spun kamares. Impunătoarea structură arhitectonică duce cu mintea la maniera în care civilizațiile de odinioară puneau în prim plan lucrurile esențiale ale bunei viețuiri, adică apă și pază cetății. O veritabilă geometrie a liniilor curbe îmbinate cu cele drepte se amplifică prin fiecare arc ce conferă echilibru frumusețe și mai ales rezistență structurală.

(w640) la 5

Peninsula Panagia încântă prin arhitectură și prin surprizele întâlnite la fiecare pas.  Traseele turistice sunt bine definite și conduc de la sine spre locurile importante. Complexul  Halil Bey construit în 1530  înseamnă o moschee şi tradițională şcoala islamică din apropiere.

(w640) bey 1

Pe locul actualului edificiu de cult musulman va fi fost înainte de epoca stăpânirii otomane o biserica dedicată Sfintei Parascheva ale cărei ruine sunt protejate atât în exterior cât și în interior. La începutul secolului trecut la Halil Bey a funcţionat o școală primară de fete, iar între anii 1930 și 1940 moscheea a găzduit orchestra municipalității. Atunci a fost supranumită moscheea muzicală și până în zilele noastre ansamblul este cunoscut că Palia mousiki, adică locul în care poate fi ascultată muzică veche. Compoziția ornamentală interioară evocă echilibru și precizie.

(w640) până la 5

Decorațiile de factură islamică fac din interior un spațiu al sobrietății lipsit de contraste în ceea ce privește culorile. Ambientul evocă un calm absolut care se deprinde într-un spațiu relativ mic. Qibla sau nișă orientată către Mecca duce cu gândul la marile sanctuare islamice.

Cu închipuirea trează poți distinge siluete de rugători și psalți sau inchinatori care își vor fi peterecut aici clipe de înălțare.

Zona primăriei aduce în prim plan stilul gotic prin clădirea care a aparținut unui comerciant de origine maghiară care a trăit aici în 1890. Aparență de mică fortificație din Ungaria se completează cu balcoane șic în stil venețian și conferă noblețe acestui edificiu emblematic.

(w640) centru 5

(w640) kavala cen

În zona depozitelor de tutun cadrele ferestrelor goale și ușile zăvorâte amintesc de gloria locului supranumit cândva Mecca tutunului. De altfel multe edificii reprezentative aflate în proprietate publică și chiar primăria au fost clădiri rezidențiale ale oamenilor de afaceri care au făcut aici impresionante averi din comerțul cu tutun. Muzeul Tutunului a fost înființat în 2003 că un omagiu adus tuturor acelor oameni care au fost generatori de bogăție și prosperitate.

(w640) tutun 3

Spațiul muzeului tutunului adăpostește instrumente,  material fotografic, picturi, colecții de obiecte toate legate de cultură tutunului. Cântare, site și mixere, cutii de ambalare, menghini, dispozitive pentru amestecarea frunzelor tocate, stivuitoare …se întâlnesc într-o țesătură a unor realități urbane care a făcut că notorietatea Kavalei să ajungă până departe peste mari și țări. La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, Kavala aduna oameni din întreaga lume cu obiceiuri și religii diferite. Greci, turci, evrei, armeni și cine știe ce alte nații coexistau armonios.

(w640) t7

Un management al frunzelor care ajungeau în cele din urmă  produse de lux sau țigarete comune se învața și se practica fără vreo formație academică. Știință de a sapă, de a plantă, de a culege, de a păstra se consumă finalmente prin aducerea pe rafturi a  unor soiuri rafinate unice cu arome îndelung studiate. De la miros și gust până la simțul tactil totul era pus în slujba procesării tutunului.

(w640) t4

Peste 50 de companii de tutun erau active în Kavala, iar produsele era exportate atât la Alexandria, Istanbul, Odessa sau în alte orașe europene, cât și în SUA. Trecerea printre obiecte și mostre este un fel de ucenicie care ajută la învățarea unor aspecte care țin de toate etapele în urmă cărora de la plantă și până la produsul finit tutunul ajunge pe rafturile comercianților.

Kavala este un spațiul al multiculturalismului și intersecție pentru multe seminții ajunse aici nu pentru a se lupta ci pentru a colabora. Orașul care se descoperă în felurite chipuri în funcție de orele zilei. Micul negoț de la colț de stradă îmbie în egală măsură pe localnic și pe turist. Alternanța între străzi sau piațete animate și zonele dominate de liniște este aproape idilică.

(w640) oras 3

Orașul pulsează prin tipare comportamentale levantine. Aproape și departe în același timp de port și de tranzitul turistic și comercial care are dublu sens înspre și dinspre insulele egeene Kavala este un fel de insulă continentală.

(w640) o2

În sprânceană ochiului de lume numit Kavala ne apropiem pe drumuri moderne și ocolind căi din antichitate la un popas eminamente spiritual - Mănăstirea Sfântul Sila.

(w640) sila 1

Inițiativa ridicării unui edificiu de cult la această răspântie a aparținut mitropoliei și localnicilor. În 1926 a fost ridicată prima biserică, iar zece ani mai târziu un al doilea locaș de cult era închinat Sfântului Sila.

(w640) sila 5

Imediat după cel de-al doilea război mondial spațiul a devenit centru monastic afectat însă de distrugerile din timpul ocupației. A trebuit să mai treacă încă zece ani și la mijlocul secolului trecut a fast finalizată biserica în urmă unei campanii pentru strângerea fondurilor și a sprijinului oferit de comercianții din industria tutunului.

(w640) sila 6

A două călătorie misionară a apostolului Pavel, care i-a avut alături pe sfinții Sila și Timotei, este considerată una dintre cele mai importante acțiuni de propovaduire a Evangheliei. Popasul făcut aici după ce apostolii au debarcat în postul numit în acea vreme Neapolis este prefață unui traseu evenghelizator început la măreață cetate Filipi și finalizat pe pământ grecesc la Corint.​

Producător: Elena Dinu

 • 05:25
  Ferma
  Nu mai aveţi loc la oraş? Încercaţi la ţară!... Emisiune pentru actuali şi viitori tineri fermieri Jurnalist tv Sergiu Marinescu Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu
 • 06:25
  Teleshopping
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleşcoala
  Japoneza Producator: Sinziana Milosoiu
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Moldova Emisiune realizată de TVR Moldova Jurnalist: Cătălin Blebea Producător Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  În direct cu viaţa
  redifuzare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 08:50
  Teleshopping
 • 09:00
  Pistruiatul
  Serial* * Episodul 7*Fluturaşii In distributie : Costel Baloiu, Sergiu Nicolaescu, Reka Nagy, Zephi Alsec, Aurel Giurumia, Ion Dichiseanu, Vistrtian Roman, Margareta Pogonat, Constantin Codrescu, Gyorgy Kovacs, Florin Tanase, Viorel Comanici, Peter Paulhoffer, Goe, Haralambie Boros. Imaginea si camera Vasile Oglinda. Decorurile-Nicolae Dragan Costume-Tomina. Muzica-Horia Moculescu Scenariul si regia Francisc Munteanu Redactor Alice Săceanu AUDIENTA GENERALA (AG)
 • 09:45
  Secolul 22
  *Episodul 1 Realizator: Bogdana Pascal
 • 10:00
  Documentar 360° GEO
  * Palawan-imperiul perlelor (Palawan, l’empire des perles, Franţa-Germania, 2010) Realizator: Thérèse Engels Redactor: Corina Feleagă
 • 11:00
  Magazin Deutsche Welle
  * Azi despre mâine Premieră (TOMORROW TODAY-Magazin ştiinţific, Germania, 2022) Fascinanta lume a ştiinţei, în special misiunile spaţiale care dezvăluie tot mai multe dintre secretele Universului, constituie subiectele programului-magazin Azi despre mâine. Episodul 26 Redactor:Cristina Crăciun
 • 11:30
  Prietenii de la radio
  Transmisiune directă Producător: Liana Damian
 • 12:00
  Telejurnal TVR2
  *Sport*Meteo Translator mimico-gestual Lena Dermengiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Transmisiune directă
 • 12:40
  Teleshopping
 • 13:00
  Cultura minorităţilor
  * La porţile orientului * Poezie şi tradiţia lucrului de mână la Casa lui Techir. *Povestea celui mai vechi salas de cult musulman-Esmahan Sultan Redactor: Dana Ioniţa
 • 13:30
  Educaţie la înălţime
  redifuzare Producător: Alice Săceanu Coproducţie TVR-SC Media Factory Unit SRL
 • 14:30
  Documentar 360°-GEO
  * Cuba-în ritmuri de flaşnetă redifuzare (CUBA-DANSE AVEC LES ORGUES DE BARBARIE, Franţa-Germania, 2017) Realizator: Stefan Richts În provincia Granma, din sud-estul Cubei, izolată şi puţin cunoscută de turişti, nu-şi poate imagina nimeni o fiesta fără flaşnete, adevărate capodopere, iniţial importate din Franţa. Profund ancorată în cultura tradiţională locală, música molida se cântă pe flaşnete ce redau muzica cu ajutorul unor benzi din carton perforate. Uneori de dimensiuni impresionante, flaşnetele pot cântări până la 1,5 tone. Grupurile muzicale le transportă din sat în sat, iar efortul lor este răsplătit de ambianţa generată: întregul sat, de la cei mai tineri la cei mai bătrâni, dansează pe ritmurile vesele ale acestor instrumente mecanice cu un parfum vetust. Redactor: Corina Feleagă
 • 15:30
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:30
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate *7 kilometri bătea bunicul Tuțu, de acasă și până în centrul satului, tragând după el căruțul cu roți de lemn, ca să vândă copiilor dulciuri. Și-a deschis afacerea în 1940. Printre actele bătrânului am găsit autorizația de comercializare a turtei dulci și ceaiului, din 1954. Dovada pentru bomboanele pe băț și înghețată, o descoperim datată 3 ani mai târziu, 1957. Respectând rețetarul vremii, întindem masă în bucătăria nepoatei, doda Ana, ca să pregătim de Moș Nicolae, bucuriile bobonțarului și turtarului Tuțu, care a îndulcit viața micuților, în vremea în care acadelele și dulciurile nu stăteau la discreția copiilor pe rafturile de la magazin. Se întâmplă la Cornereva, se județul Caraș-Severin. Emisiune realizată de TVR Timişoara Prezentator: Dan Liuț Realizator: Veronica Mihoc Producător: Florin Mihoc Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 17:00
  În direct cu viaţa
  Înregistrare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 46 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Reţeaua de idoli
  Producător: Irina Păcurariu
 • 21:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  * O istorie care nu se învață la școală Așezări care s-au opus comunismului Revolta satelor din județul Arad : Apateu, Berechiu, Somoșcheș, Șepreuș La 31 iulie 1949 țăranii din nordul județului Arad au declanșat o revoltă. Activiștii de partid îi împiedicaseră să-și ducă grâul la batoze. Când au fost îndemnați în batjocură să mănânce prune, furia lor s-a dezlănțuit. Represiunea a fost însă mult mai dură Redactor: Doina Teodoru Producător: Alexandru Munteanu Realizator: Lucia Hossu Longin O coproducţie TVR-APTR
 • 22:00
  Documentar
  Documentar * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Premieră Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ? ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Premieră Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 45 Dramă. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 00:00
  Luminiţa de la miezul nopţii
  Producător: Luminiţa Velciu Redactor: Transmisiune directă
 • 01:00
  Duminica filmului românesc
  * Masca de argint-România, 1985 Regia: Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin, Ion Besoiu Aventuri. *ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP Redactor: Gabriela Onea
 • 03:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 03:40
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:05
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:30
  Documentar
  Documentar (R) * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ?   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan