loader

Ioan Aurel Pop: Marea Unire de la 1918, punctul astral al istoriei naţionale

Ioan Aurel Pop a fost invitatul Danielei Zeca Buzura la TVR 2 pe 2 decembrie, de la ora 10:00. Această ediţie "Mic dejun cu un campion" este prima dintr-o serie de emisiuni ’’altfel’’, dedicate celebrării primului centenar al României.

 

Daniela Zeca-Buzura
Mic dejun cu un campion

Anul acesta este poate unul dintre cei mai importanti din istoria României. Centenarul pe care-l omagiem începând din 1 Decembrie 2017 nu este doar o dată în calendar, ci şi devenirea unei naţii şi a unui stat.

(w882) Ioan Aurel

De aceea ’’meseria de istoric în mileniul al III-lea’’, cum bine spunea invitatul de onoare al acestei dimineţi la ’’Mic Dejun cu un Campion’’, Prof. Univ. Dr. Ioan Aurel Pop, "este una de cea mare responsabilitate, pentru că ea se leagă nu numai de trecut, ci ne arată cum va fi viitorul".

"Academicianul Ioan Aurel Pop vorbeşte adesea despre rosturile fireşti ale meseriei de istoric, însă demonstrează de multă vreme că a păzi şi a reda adevărul trecutului e mai întâi o vocaţie şi abia mai apoi o meserie’’ – spune Daniela Zeca Buzura în debutul emisiunii.

(w882) Ioan Aurel

Unul dintre cei mai titraţi istorici români contemporani, Ioan Aurel Pop, profesorul de istorie de la Facultatea de Istorie a Universităţii clujene este cel mai tânăr academician. Peste 50 de titluri ştiinţifice îi certifică pe deplin această onorantă calitate. Şi mai e ceva, dincolo de titlurile academice şi profesorale: metoda de cercetare şi dragostea pasionată pentru istorie. O pasiune atât de devoratoare încât a făcut-o pe fiica sa să spună că n-ar vrea să fie niciodată istoric pentru că această îndeletnicire nobilă nu mai lasă nicio fărâmă de timp familiei.

Tocmai aceste calităţi speciale l-au recomandat pe Acad. Ioan Aurel Pop să fie campionul nostru din 2 decembrie 2017, într-o ediţie cu care deschidem seria unor emisiuni ’’altfel’’, dedicate celebrării primului centenar al României.

(w882) Ioan Aurel

Şi dacă ar fi să pornim de la o remarcă pe care invitatul nostru a făcut-o în emisiune, şi anume că nu trebuie să exagerăm cu evenimentele în cinstea acestui moment crucial. Trebuie în schimb să arătăm un parcurs sistematic susţinut de fapte cotidiene temeinic realizate.

’’Centenarul trebuie să arate că avem simţ de ceremonie şi o solemnitate a recunoştinţei. Poporul acesta – ca şi alte popoare – n-a fost mereu pe şuvoiul de succes al istoriei, dar a reuşit ceva unic, într-un moment de o mare gravitate: Marea Unire de la 1918 care este punctul astral al istoriei naţionale’’, spune Ioan Aurel Pop.

(w882) Ioan Aurel

’’A fost o ediţie foarte grea, pentru că tot ce afirma Ioan Aurel Pop avea susţinere. Iar expunerea sa era foarte densă în idee şi demonstraţie. Nu doar ştiinţifică, dar şi ca demers uman, intelectual, de educaţie. Istoricul nu-şi poate permite să scrie o telenovelă în format academic. El trebuie să judece epocile istorice după mentalităţi, surse şi izvoare credibile. Este o muncă îndelungată, minuţioasă şi istovitoare, făcută cu bună măsură şi care nu lasă loc de interpretări. Privindu-l cu câtă elocinţă şi credinţă vorbea mi-am adus aminte de momentul în care ne-am întâlnit la Veneţia, dânsul ca director al Institutului Român, eu ca jurnalist venit cu echipa să realizăm un material despre Ana Blandiana care primea atunci Premiul Acerbi pentru poezie. Aceeaşi seriozitate. Aceleaşi priorităţi de a pune în cea mai favorabilă lumină tot ce are România mai valoros. În fiecare seară, Institutul era plin de lume care venea la expoziţii, dorea să asculte poezie şi muzică, jinduia să perceapă o limbă ale cărei sonorităţi îi păreau atât de apropiate, încât până şi aceste detalii pe care le trăim astăzi ne dau certitudinea că ’’de la Rîm ne tragem’’. Este o dovadă a trecutului care nu poate fi ştearsă de niciun accident al istoriei’’, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii.

***

„Dorim să le mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine. Pe lângă prietenul nostru fidel, îi avem alături pe YOKKO, care asigură vestimentaţia moderatorului, şi pe Ana Chiriac Make Up Artist. Le mulţumim pentru sprijin şi apreciere şi sperăm să fim o familie mult timp de aici încolo, spune Ileana Ploscaru Panait.

Foto: Dănuț Cristișor, TVR

***

Program de difuzare:

TVR 2: sâmbătă, 2 decembrie, ora 10:00; luni, 4 decembrie, ora 8:00;

joi, 7 decembrie, ora 5:00

TVR 3: duminică, 3 decembrie, ora 9:00

TVR Internaţional: duminică, 3 decembrie, ora 9:30

TVR MOLDOVA:  sâmbătă, 9 decembrie, ora 8:30

1:30 Fuegovelion 2024 (R)

*Portia de ras

Producător: Codruţa Prunariu

(Reluare)

3:15 Ora de Stiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)
 
Catinca și Cori, cele mai drăgălașe surprize la „Revelion între prieteni”

Cu siguranţă, cei mai tineri, dar și cei mai răsfățați oaspeţi la filmările „Revelionului între prieteni” (TVR INFO, de la ora 20:30) au fost ...

„FUEGOVELION”, la TVR 2

„FUEGOVELION”, la TVR 2

publicat: sâmbătă, 28 decembrie 2024

TVR 2 vă invită să sărbătoriți cea mai lungă noapte dintre ani cu „Fuegovelion”, un program variat, strălucitor, cu divertisment și mari artiști ...

Valsanzibio – O grădină închinată Domnului

Valsanzibio – O grădină închinată Domnului

publicat: marţi, 24 decembrie 2024

Sunt cele mai frumoase grădini din lume. Grație grădinarilor, peisagiştilor, horticultorilor, arhitecţilor, istoricilor sau administratorilor ...

 

#tvr2