loader
Foto

Galerie foto

Huţulii din Bucovina, o comunitate în căutarea identităţii

Seria de reportaje „Identităţi” din cadrul emisiunii „Cultura minorităţilor” a prezentat în această miercuri povestea huţulilor, cunoscuţi ca „oameni ai pădurii”, creatori ai unei rase de cai cu calităţi remarcabile.

 

Cultura minorităţilor

UPDATE: Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

O comunitate izolata de foşti oameni liberi ai pădurii îşi caută identitatea. Cu securea, puşca şi baltagul, aproape complet izolaţi, huţulii şi-au câştigat pe merit faima de oameni ai pădurii, sălbatici, mândri şi orgolioşi din fire, un fel de amerindieni europeni, creatori ai unei rase de cai cu calităţi remarcabile.

Huţulii sunt un grup subetnic ucrainean stabilit în regiunea care cuprinde Bucovina, Maramureş,  Transcarpatia şi Pocuţia. Deşi nu sunt consideraţi o etnie de sine stătătoare, huţulii se înrudesc, mai mult cultural decât lingvistic, cu alte populații slavofone ca boikii, rutenii, lemkii și goralii.

Istoria spune că huţulii s-au retras în nordul Bucovinei, venind ca fugari din Galiţia din cauza birurilor, a greutăţii şi duratei îndeplinirii serviciului militar, a cauzelor economice şi  religioase.

„Pe lângă prezumţiile lui Nicolae Iorga de pe la 1938 sau impresiile lui Eminescu, studii istorice şi lingvistice au alimentat o teorie populară a originii române a huţulilor, opusă altor păreri, unele dintre ele tot româneşti şi bine argumentate ştiinţific, care încercau să demonstreze, bineînţeles, originea pur slavonă a acestora. Alte opinii – descinderea din civilizaţiile celtice vechi sau slavizarea unor triburi de uzi, cumani sau mongoli – adâncesc controversele studiilor asupra etniei huţule, întinsă astăzi pe teritoriul a patru ţări vecine, Ucraina, Polonia, Slovacia şi România”, scria revista National Geographic.

8:45 Teleshopping

9:00 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)
 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care cântăm, ne distrăm și ne ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2