loader
Foto

Galerie foto

Gările de poveste ale inginerului Elie Radu

În acest episod din seria Gări de poveste parcurgem traseul Tîrgu Ocna-Palanca. Marina Constantinescu a călătorit pe Valea Trotuşului pentru a descoperi gările construite de Elie Radu.

 

În Bucureşti există o casă-monument istoric, o stradă şi o staţie de autobuz ce-i poartă numele. Dicţionarul Enciclopedic menţionează că inginerul român, membru de onoare al Academiei Române, a fost un „colaborator apropiat al lui Anghel Saligny. Inginerul Elie Radu a proiectat şi construit linii de cale ferată, poduri metalice şi de beton armat cu deschideri mari, sisteme de alimentare cu apă.”

Revedeți la TVR 2 un episod Gări de poveste, în care Marina Constantinescu ne-a condus pe traseul Tîrgu Ocna-Palanca.

(w882)

Linia ce leagă Tîrgu Ocna de Palanca a fost considerată cea mai grea dintre lucrările de cale ferată realizate de inginerul Elie Radu. Aceasta avea o lungime de aproape 56 de km şi presupunea construirea a numeroase lucrări de artă (poduri, podeţe, pasaje şi ziduri de sprijin, tuneluri). Prima oprire după gara Tîrgu Ocna este la Saline. Halta este una dintre puţinele clădiri vechi păstrate în această zonă care a avut de suferit în timpul ambelor războaie mondiale.

(w882)

Marina Constantinescu ne spune povestea vremurilor în care apele minerale de la Slănic Moldova erau asemuite cu cele de la Vichy sau Carlovy Vary, când tânărul inginer Elie Radu, diplomat al Politehnicii din Bruxelles, conducea lucrările la noua cale ferată. Un fost colaborator al său avea să povestească, mult mai târziu, că, în întreaga sa carieră, inginerul Elie Radu nu-şi întrerupea activitatea decât trei zile pe an: de Anul Nou, în prima zi de Crăciun şi de Paşti. Despre celebrul inginer, despre gările frumoase din zonă, despre istoriile şi farmecul acestor locuri aflaţi mai multe urmărind acest episod joi 26 septembrie, de la ora 20, la TVR 2.

(w882)

Există multe legende legate de căile ferate, fiecare gară având în spate o poveste. Proiectul Gări de poveste, prin documentarele pe care le-a difuzat, apropie trecutul de prezent şi îmbină legenda cu informaţii din realitatea cotidiană. Filmele din proiectul Gări de poveste au fost realizate cu sprijinul Ministerului Transporturilor, CFR SA, CFR Călători şi CENAFER.

(w882)

 



13:00 Cultura minorităţilor

* Kalimera

* Astăzi vă spunem Kalimera-Buna Ziua, Si impreuna cu Uniunea Elena din Romania va invitam sa ramaneti alaturi de noi pentru a celebra împreună un moment de mare semnificatie pentru Grecia-Ziua nationala.

Evenimentele organizate cu această ocazie sunt mai mult decât o sărbătoare natională-ele reprezintă o reafirmare a legăturilor istorice si culturale între Grecia si România, un simbol al respectului reciproc si al cooperării între cele două popoare. Astfel, Ziua Natională a Greciei este o ocazie de a celebra nu doar istoria si cultura acestei tări, ci si prietenia dintre Grecia si România, consolidată de-a lungul secolelor. În acest context, Uniunea Elenă din România prin Filialele Galati şi Brăila au organizat o serie de evenimente, la care a participat si o delegatie din partea ambasadei Greciei la Bucuresti, condusa de excelenta sa, dna ambassador Evangelia Grammatika.

​ Producator: Roxana Amzar

13:30 Documentar 360°GEO

* Sikkim-cercetătorul şi şamanul (Sikkim, le chercheur et le chaman, Franţa-Germania, 2010)

*În Sikkim, mic stat din nordul Indiei protejat de înălţimile himalayene, trăieşte o populaţie izolată-lepşa.

În urmă cu jumătate de secol, regele Sikkim-ului le-a oferit un teritoriu de 78 de kilometri pătraţi pentru a-i ajuta să-şi conserve limba şi cultura-în special cunoştinţele despre plante medicinale.

 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2