loader
Foto

Fructele Raiului

Armenii susțin că acest fruct rezumă istoria și geografia națiunii lor: puțin austeră pe dinafară, dar atât de bogată pe dinăuntru.  Această mică țară caucaziană este una dintre cele mai mari producătoare de rodii din lume, iar fructul Raiului este un simbol naţional. Cele mai bune rodii se cultivă în sud, în zona satului Nrnadzor.

 

Rodierul crește pe o arie largă, din Iran până în Himalaya și se simte acasă în întreaga regiune mediteraneeană. Este o plantă rezistentă la secetă și poate fi cultivată în regiuni uscate.

(w882)

Rodia se regăsește ca ingredient în rețete tradiționale în multe regiuni ale lumii, beneficul suc de rodie fiind întâlnit mai ales în bucătăria iraniană, turcă și indiană.

În mituri și legende din întreaga lume, rodia s-a păstrat ca simbol al abundenței, fertilității, longevității și cunoașterii. Se spune chiar că faimosul măr din Grădina Edenului, era de fapt o rodie.

(w882)

Rodia este asociată și cu ritmurile naturii, cel puțin dacă ne gândim la mitologie, la felul în care Hades a ispitit-o pe Persefona să guste din rodie și să-i rămână astfel alături în lumea subpământeană jumătate de an (ea a mâncat jumătate din semințele pe care le primise), spre disperarea Demetrei.

Potrivit unei alte surse, rodia ar conține în jur de 365 de semințe, câte una pentru fiecare zi a anului. Pentru cei curioși să afle mai multe despre acest fruct fascinant, TVR 2 difuzează documentarul ”Armenia-fructele Raiului” (Arménie, les fruits du Paradis, Franţa-Germania, 2010) vineri, 20 septembrie, la ora 11.

Realizator: Mirella Pappalardo.

Info: www.geo.fr

Foto: Pixabay

18:50 E vremea ta!

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primesti date despre timpul probabil, climă, mediu șsi alte domenii conexe. Vei afla informatii de la specialisti, curiozităti, sfaturi utile si previziuni astrologice șsi vei sti cum îti influentează viata starea vremii.

Redactori (realizatori ediţii zilnice): Cristina Dănilă, Laurenţiu Mandu, Adrian Bănuţă, Raluca Arvat şi Roxana Iordache.

Producători: Raluca Brumariu, Cristina Dănilă, Alina Pagu

19:05 Comisarul Rex: aventuri la Viena

Serial *Comisarul Rex: aventuri la Viena (Kommissar Rex-Austria, 1994-2004)

Cu: Tobias Moretti, Gedeon Burkhard, Alexander Pschill

*episodul 35

*Serial poliţist. Poliţia din Viena are o redutabilă Brigadă Omucideri, condusă de Richard Moser, dar vedeta echipei este câinele ciobănesc-german Rex, posesorul unui nas imbatabil şi al unei inteligenţe ieşite din comun. Moser şi colegii săi se confruntă cu cazuri dificile, iar Rex contribuie esenţial la rezolvarea lor şi chiar la salvarea multor vieţi. Dar, oricât de curajos şi de puternic este Rex, până şi el are o mare slăbiciune: sendvişurile cu şuncă!

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan, Ştefan Asavei, Vlad Ţurcan

 
TELEȘCOALA: Matematică, clasa a VIII-a, elemente de aritmetică (IV) / VIDEO

Joi, 19 septembrie, Costel Chiteş, profesor de matematică, ne-a propus recapitularea cu tema „Elemente de aritmetică – clasele V-VII ”, a patra ...

TELEȘCOALA: germană, lecția 2 / VIDEO

TELEȘCOALA: germană, lecția 2 / VIDEO

publicat: miercuri, 18 septembrie 2024

Miercuri, 18 septembrie, Andreea Rusen ne-a propus a doua lecţie a cursului de limba germană, într-o nouă ediție a emisiunii "Teleșcoala", ...

TELEȘCOALA: Limba română, clasa a VIII-a - textul epic (recapitulare) / VIDEO

Alexandra Tatu, profesoară de limba română, ne-a propus recapitularea textului epic, în ediția emisiunii "Teleșcoala", difuzată de TVR 2, ...

 

#tvr2