loader
Foto

„Frați de Viță” la o degustare „științifică”

După călătorii prin regiuni viticole și podgorii din România, pe 16 ianuarie, de la ora 17:00, Cătălin și Adrian Păduraru au fost pe urmele simbolului frunzei de viță, până la „amprenta audio a vinului”.

 

„Încă din secolul al XIX-lea vinul a fost ridicat la rang de artă. O sticlă sau un pahar de vin erau simboluri ale gustului rafinat și ale bunăstării”- spun frații Păduraru. Vinuri valoroase, în ediție limitată, pot fi cumpărate astăzi prin licitație. Frații de viță oferă un exemplu concret, pentru colecționari.

Suntem invitați apoi într-un loc special, la Muzeul Țăranului Român, unde strugurele și vița de vie devin elemente decorative încărcate de semnificație și simboluri, iar iile, catrințele, covoarele și alte piese de meșteșug tradițional, sunt exemple sugestive în acest sens. Putem asista aici la degustarea vinului lansat de MȚR, vin reprezentat de două soiuri locale și unul tradițional; iar turiștii ce trec pragul muzeului pot pleca cu un Pinot Noir sau o Fetească Regală achiziționate de la magazinul de suveniruri.

Frații de Viță ne propun apoi o vizită la Centrul Metropolitan de Educație și Cultură de la Sala Dalles cu scopul de a continua cercetarea în domeniul obținerii ,,amprentei audio a vinului”, pentru ca toată lumea să poată auzi cum sună o Grasă de Cotnari sau o Fetească Neagră. Aflăm că în viitorul apropiat, iubitorii de vin ar putea – punând telefonul pe eticheta vinului - să asculte sunetul vinului, sau am descoperi ce sunete poate exprima mintea omului după ce consumă un pahar de vin. Aceasta ar putea fi considerată, desigur o ,,degustare științifică”! Urmează apoi o altă degustare, de data aceasta, de artă; pentru că Adrian Păduraru își aminește cu plăcere de prezența lui în spectacolul de succes ,,Mă mut la tata!”, jucat chiar în această sală. Pentru telespectatorii fideli a pregătit și câteva imagini. Vizionare plăcută!

14:00 Azi pentru maine (R)

Azi pentru maine

* Sistemul scolar românesc îsi caută de 30 de ani o identitate. Reforme peste reforme, modificări de reforme, reveniri, experimente, încercări. S-au făcut studii mai mult s-au mai putin serioase, s-au încercat tot felul de solutii.

În realitate, sistemul de învătământ mosteneste în bună măsură zestrea celor 45 de ani de comunism. Elitele sale au fost atunci eliminate. Au rămas profesori buni peste tot, au existat în continuare si scoli mai bune, si licee, si universităti, dar toate acestea functionau mai degrabă inertial, nicidecum ca o consecintă a unor politici coerente si care să încurajeze performanta. Profesorii șsi părintii de astăzi sunt în mare măsură elevii de atunci, cei care culegeau recoltele, care învătau cu suplinitori de multe ori fără bacalaureat, în frig si/sau la lumânare.

Producător Alexandru Munteanu

Realizator Radu Găină

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

(Reluare)

15:00 Teleşcoala

*Clasa a VIII-a Sezon Nou

*Limba si literatura română

Producator: Sinziana Milosoiu

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2