loader
Foto

Arta așteptării și arta actorului, în comedia „Succes de public” inspirată din întâmplări adevărate

Filmul de Artă pe care vi l-a propus TVR2 duminică, 10 martie, de la ora 22.00 a fost „Succes de public”. Mai multe ateliere de actorie desfășurate în penitenciare din Suedia și Franța au inspirat această poveste filmată în 2019. Regia îi aparține lui Emmanuel Courcol, iar Kad Merad interpretează aici un actor devenit regizor.

 

Etienne, un actor adesea şomer, înfiinţează un atelier de teatru într-o închisoare. El strânge un grup de deţinuţi pentru a pune în scenă piesa „Aşteptându-l pe Godot”, de Samuel Beckett. Repetiţiile merg bine, cu stângăcii, reticențe, dar și descoperiri și surprize. Umorul natural al trupei cucereşte publicul şi totul pare a fi un mare succes. Până în ziua în care deținuții se pregătesc de marele spectacol de la Paris.

(w882) Un triomph

Comedia regizorului francez Emmanuel Courcol, cu o carieră prolifică de actor și scenarist, este inspirată din întâmplări reale. Este vorba, în primul rând, de cazul actorului suedez Jan Jönson. În 2005, un film documentar arată experiența acestuia din anii ‘80 dintr-o închisoare suedeză - piesa „Așteptându-l pe Godot”, pusă în scenă de Jönson cu cinci deținuți. Filmul documentar se numește „Prizonierii lui Beckett”.

(w882) Un triomph

„Un scenariu” similar s-a derulat și în Franța, în 2017: șase deținuți din închisoarea Meaux-Chauconin au jucat pe scenă alături de actori profesioniști - o premieră în arta dramatică din Franța. Ei au interpretat o adaptare a „Iliadei” lui Homer. Cei care au avut ideea acestui atelier artistic, dar care l-au și dus la bun sfârșit au fost, alături de câteva organizații culturale și instituții publice, coordonatoarea culturală a Serviciului Penitenciar de Inserție și Probațiune, precum și regizorul Luca Giacomoni. Timp de peste o jumătate de an, deținuții au repetat în mediateca închisorii. După câteva spectacole demonstrative, trupa a ajuns pe scena Teatrului Paris-Villette și, un an mai târziu, a susținut reprezentația la un festival parizian, pe scena teatrului Silvia-Monfort. Filmările pentru scenele din închisoare din „Succes de public” au avut loc chiar la Meaux-Chauconin, pentru opt zile.

(w882) Un triomph

Emmanuel Courcol l-a cunoscut pe Jan Jönson și spune că acea experiență cu deținuții i-a schimbat viața - suedezul s-a împrietenit cu Samuel Beckett și i-a mai regizat o dată piesa, la închisoarea San Quentin din California.

Courcol mărturisește cum toți simțeau potențialul emoțional, comic și dramatic al deținuților, la ani-lumină de Beckett, după cum spune Etienne în film, dar în profunzime, de fapt, mult mai apropiat decât s-ar putea crede, de universul din „Așteptându-l pe Godot”. „Într-adevăr, piesa are o rezonanță incredibilă pentru un condamnat. Așteptarea, golul, plictiseala fac parte viața lui cotidiană. În plus, este și o piesă cunoscută în toată lumea, cu un titlu care spune tot.”

(w882) Un triomph

Într-un interviu din vara lui 2021, Kad Merad spunea: „În film sunt falși deținuți, sunt actori adevărați care aveau de jucat actori proști și fac asta din ce în ce mai bine. Aici se vede performanța actorilor care joacă în acest film.”

Filmat în 2019, a avut premiera abia în toamna lui 2021, din cauza pandemiei.

A fost desemnată cea mai bună comedie a anului la Gala Premiilor filmului european.

(w882) Un triomph

***

„Succes de public” (Un triomphe - Franţa, 2020)

PREMIERĂ

TVR2, TVR+, 10 martie, ora 22.00

Regia: Emmanuel Courcol

Cu: Kad Merad, David Ayala, Lamine Cissokho, Pierre Lottin, Marina Hands

***

Surse: Program TVR, leparisien.fr, huffingtonpost.fr, europe1.fr, filmtalk.org, imdb.com

Credit foto: Agat Films, Canal+ via imdb.com

Mai multe informații despre filmele programate la TVR puteți afla aici.

13:30 Arthur 3: războiul celor două lumi

Film* Arthur 3: războiul celor două lumi (Arthur 3: the war of the two worlds-Franţa, 2010)

Regia: Luc Besson

Cu: Freddie Highmore, Mia Farrow, Ron Crawford, Selene Gomez

*Film de aventuri. În timp ce Maltazard cel rău seamănă teroare printre oameni, Arthur, transformat într-un minuscul Minimoy, nu se poate măsura cu el. Cu ajutorul prinţesei Selenia, băiatul pune la cale un plan de a reveni la dimensiunile sale normale: să ajungă în biroul bunicului, unde se găseşte un elixir care-l va face să crească la loc.

Redactor: Adriana Vulpe

15:20 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Lelio Moehr

*Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

*Ep.15: Valsanzibio-O grădină închinată Domnului

În inima dealurilor din sudul Padovei şi la 50 de kilometri de Veneţia, domeniul Valsanzibio se întinde pe 8 hectare. Această grădină a fost creată de Luigi Bernini, fratele celebrului sculptor Bernini, la comanda familiei Barbarigo, bogaţi negustori veneţieni din secolul al XVII-lea.

Ea a fost închinată lui Dumnezeu, fiindcă familia a fost cruţată de ciumă în anul 1631. Întregul domeniu este o invitaţie pentru un traseu spiritual.

Redactor: Gabriela Onea

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

 

#tvr2