loader

File de istorie la „Duminica filmului românesc”

Pe 13 octombrie, Duminica filmului românesc ne propune două drame istorice: de la ora 13.10 „Neamul Şoimăreştilor”, în regia lui Mircea Drăgan şi „Vlad Ţepeş”, de la ora 20:10

 

Cinematografia română a încercat de-a lungul timpului să zugrăvească „epopeea națională”, să preamărească trecutul nostru. O idee nobilă care de multe ori ne-a făcut să ne simţim mândri. Cu toţii am învăţat la şcoală despre despre figurile domnitorilor care ne-au marcat istoria şi despre eroii luptelor descrise atât de interesant în manualele de istorie. Cum nu putem calatori în timp, putem să urmărim viziunile ecranizate ale unor mari regizori români, cu mari actori în distribuţie. Pe 13 octombrie, Duminica filmului românesc ne propune două drame istorice: de la ora 13.10 „Neamul Şoimăreştilor”, în regia lui Mircea Drăgan şi „Vlad Ţepeş”, de la ora 20:10.

În regia lui Mircea Drăgan, „Neamul Şoimăreştilor” (România, 1965), film istoric românesc în două părți, reunește o distribuție de aur: Mihai Vasile Boghiţă, Florin Piersic, Amza Pellea, George Calboreanu, Ştefan Ciubotăraşu și Dem Rădulescu. Scenariul filmului a fost realizat după romanul istoric omonim scris de Mihail Sadoveanu. Filmul este prezentat pe generic ca „o povestire din Moldova anului 1612”. Tudor Şoimaru, un oştean din armata voievodului Tomşa, încearcă, împreună cu alţi doi prieteni, s-o salveze pe Magda, fiica boierului Orheianu, din mâinile hatmanului de cazaci Vasca, de care fusese răpită. Tudor se îndrăgosteşte de Magda, dar fata nu răspunde sentimentelor sale. “Ecranizare a romanului istoric omonim de Mihail Sadoveanu, direcţionată către filmul de aventuri. Superproducţie cinematografică cu acţiunea plasată în Moldova şi Polonia secolului al XVII-lea, în timpul luptelor pentru scaunul Moldovei. O intrigă pasională şi una socială aduc în prim-plan imposibila iubire dintre un oştean viteaz, credincios domnitorului, cu fiica boierului ce i-a ucis tatăl, şi lupta pentru redobândirea pământurilor furate de boierii hrăpăreţi.”-Bujor T. Râpeanu-”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundaţiei Pro.

(oar_w460)

Duminica filmului românesc continuă, de 20:10, cu lungmetrajul „Vlad Ţepeş” (România, 1979). În regia lui Doru Năstase, cu actorii Ştefan Sileanu, Ernest Maftei, Emanoil Petruţ, Alexandru Repan și George Constantin în distribuție, în 1979 drama istorică a câștigat premiul ACIN. Nemulţumiţi de politica lui Vlad Ţepeş din timpul primei sale domnii-de a-şi consolida puterea în faţa Înaltei Porţi şi a regatului Ungariei-boierii se răscoală. Vlad îi pedepseşte trăgându-i în ţeapă şi, în numai trei ani, reuşeşte să cureţe ţara de trădători. Refuzul de a plăti tributul către turci îi va atrage însă mânia lui Mahomed al II-lea, care-şi trimite oştile pentru a-l îngenunchea pe nesupusul domnitor.

11:00 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

*Ep. 2: Valée aux loups

La câţiva kilometri de Paris, Vallée aux loups se întinde pe mai bine de 60 hectare de pădure izolate. În secolul al XIX-lea, atrăgea peisagişti renumiţi şi mulţi artişti, cum ar fi François-René de Chateaubriand, care a adus proprietăţii o infuzie de romantism.

Redactor: Gabriela Onea

11:30 Teleshopping

 
Pionieratul internetului în România: O scurtă evocare | VIDEO

Interviul cu profesorul Radu Jugureanu, considerat un pionier al internetului în România, dezvăluie o perioadă efervescentă și plină de provocări.

Cap Compas: În inima Italiei

Cap Compas: În inima Italiei

publicat: luni, 12 mai 2025

În inima Italiei, dincolo de faima Veneției și de agitația marilor orașe, se ascunde Padova – un loc unde trecutul pulsează încă viu printre ...

Întâlnire cu... „Mica Sirenă” a României la Copenhaga, la „Hai-Hui... cu Marina”

Inconfundabila Eva Kiss ne salută prin intermediul camerei de luat vederi, în ediţia din 14 mai a emisiunii realizate de Marina Almăşan la TVR 2. ...

 

#tvr2